II Warka co z tego bedzie ??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • budziol26
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.09
    • 10

    II Warka co z tego bedzie ??

    Dostałem składniki do wyprodukowania piwa z etapem zacierania.Zacieranie poszlo nawet sprawnie ( 10 godz. sie bawilem ) ale dzis po zlaniu do butelek odkrylem przerazajace stwierdzenie ja dostalem ten zestaw z "odmiany piwa dolnej fermentacji" a ja robilem z przepisu Gornej fermentacji , napewno wiekszosc rozchodzi sie o drozdze ( temperatura) ja temperatura fermentacji brzeczki mialem ok. 21 st. jak dodawalem drozdze to tem miala ok. 27 st.
    Co dalej bedzie ztym piwem ?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika budziol26
    Dostałem składniki do wyprodukowania piwa z etapem zacierania.Zacieranie poszlo nawet sprawnie ( 10 godz. sie bawilem ) ale dzis po zlaniu do butelek odkrylem przerazajace stwierdzenie ja dostalem ten zestaw z "odmiany piwa dolnej fermentacji" a ja robilem z przepisu Gornej fermentacji , napewno wiekszosc rozchodzi sie o drozdze ( temperatura) ja temperatura fermentacji brzeczki mialem ok. 21 st. jak dodawalem drozdze to tem miala ok. 27 st.
    Co dalej bedzie ztym piwem ?
    Ty nam powiesz
    A tak serio, jeśli piwo nie było zakażone, a jedyny mankament to za wysoka temp. fermentacji, to raczej powinno być wypijalne. Jeśli jest to piwo jasne, możesz mówić, że to California Lager To taki styl piwa, gdzie piwo fermentuje na drożdżach dolnej fermentacji w wyższych temperaturach. Myślę, że będziesz miał ciekawe piwo i ciekawe doswiadczenia. Nie martw się
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #3
      Sam jestem ciekaw co z tego będzie.
      Ale jako poczatkujący piwowar chciałem zapytać co to były za drożdze oraz czy one pracowały (fermentowały)?
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • budziol26
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.09
        • 10

        #4
        II Warka

        Drozdze to Saflager S-23
        Przy burzliwej fermentacji rurka fermentacyjna pracowala na calego piana sie tez zrobila na 3 cm.
        Po przelaniu do cichej fermentacji przez 6 dni chyba ani razu nie bulknelo
        teraz jest juz w butelkach i narazie jest malo klarowne
        Acha smak przy przelewaniu do butelek raczej nie byl zadawalajacy tz. nie czuc zadnej goryczki a takie piwko najlepiej lubie

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #5
          Ze smakiem jest różnie.
          To że na cichej nie bulka to normalne.
          A że piana była na 3 cm to normalne. Tylko czy to normalne, że tak pracowały drożdze S-23 w temp. 21st.?
          Sam nie miałem takich doświadczeń stąd pytanie do doświadczonych piwowarów.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • olorider
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 123

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Tylko czy to normalne, że tak pracowały drożdze S-23 w temp. 21st.?
            A dlaczego nie? Drożdże dolnej fermentacji pracują wydajniej w wyższych temperaturach, nawet jest wskazane zadać brzeczkę drożdżami dolnej fermentacji w temp. pokojowej, a jak ruszą to przenieść do chłodnego miejsca.
            Ja fermentowalem pilsy na drozdżach Czech Pils w piwnicy gdzie było 16*C czyli w fermentorze podczas burzliwej musialo być więcej moze nawet 18 stopni. Piwka wyszły bardzo dobre.
            W wyższych temp. drożdże dolnej fermentacji prawdopodobnie wytworzą nuty owocowe.
            Last edited by olorider; 2007-02-08, 16:15.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika budziol26
              Acha smak przy przelewaniu do butelek raczej nie byl zadawalajacy tz. nie czuc zadnej goryczki a takie piwko najlepiej lubie
              Goryczka nie zależy od użytych drożdży, a od ilości/jakości/rodzaju chmielu jaki był użyty do chmielenia.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • budziol26
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.09
                • 10

                #8
                gorzycz

                Tak przypuszczam ze ta gorycz ktora lubie to jest chyba w chmielu napewno nastepne Warki beda kombinowane i smak bedzie napewno rozny w kazdej warce.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                  A dlaczego nie? Drożdże dolnej fermentacji pracują wydajniej w wyższych temperaturach, nawet jest wskazane zadać brzeczkę drożdżami dolnej fermentacji w temp. pokojowej, a jak ruszą to przenieść do chłodnego miejsca.
                  Ja fermentowalem pilsy na drozdżach Czech Pils w piwnicy gdzie było 16*C czyli w fermentorze podczas burzliwej musialo być więcej moze nawet 18 stopni. Piwka wyszły bardzo dobre.
                  W wyższych temp. drożdże dolnej fermentacji prawdopodobnie wytworzą nuty owocowe.
                  To mówisz o dolniakach. Czyli jedyną wadą jest wytwarzanie nut owocowych? Czy są jakieś inne przeciwskazania?
                  A o górnych to do jakiej temperatury mogą sobie pozwolić. Czytałem, że przy 27st fermentacji przestały pracowaćl, a w innym przypadku przy 30st..
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X