W załączniku zdjęcia obecnie fermentującego od kilku dni lagera (temp. ok. 10 C), zadanego drożdżami dolnej fermentacji (Saflager S-23) - cała powierzchnia brzeczki pokryta jest osadem - czy owy osad należy regularnie zbierać/wyrzucać, czy tez zostawić tak jak jest? Spod niego próbuje się przebijać piana - stąd moje obawy - ale warstwa osadu oczywiście wyraźnie uniemożliwia podniesienie się piany. Proszę o opinie
Zbierać czy nie?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarmistrzW załączniku zdjęcia obecnie fermentującego od kilku dni lagera (temp. ok. 10 C), zadanego drożdżami dolnej fermentacji (Saflager S-23) - cała powierzchnia brzeczki pokryta jest osadem - czy owy osad należy regularnie zbierać/wyrzucać, czy tez zostawić tak jak jest? Spod niego próbuje się przebijać piana - stąd moje obawy - ale warstwa osadu oczywiście wyraźnie uniemożliwia podniesienie się piany. Proszę o opinie
Ja tam bym niczego nie ściągał z powierzchni brzeczki.
-
-
Nigdy nie fermentowałem na dolniakach, ale jakbyś fermentował na górnych i miałbym powiedzieć co mi to przypomina, to bym powiedział, że drożdże. Jak fermentowałem na US-56 to kożuch z drożdży był tak gęsty, że trzymałem je za długo na burzliwej, bo myślałem, że to jeszcze piana - wyglądał bardzo podobnie.
Comment
-
-
Ten lager fermentuje od 6 dni więc osad może pochodzić od chmielu, był użyty granulat marynki i to prawdopodobnie chmiel leży na pianie. Ze zdjęć nic nie wynika (jakość żadna), możesz delikatnie zebrać z samej góry ten osad (jeżeli jest brązowy to chmiel) jeżeli zostawisz jak jest też nic się nie powinno zdarzyć. Używaj sterylnej łyżki!
Pisz następnym razem wszystkie parametry lub prościej wklejaj link do warzenia, łatwiej coś odpowiedzieć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Ten lager fermentuje od 6 dni więc osad może pochodzić od chmielu, był użyty granulat marynki i to prawdopodobnie chmiel leży na pianie. Ze zdjęć nic nie wynika (jakość żadna), możesz delikatnie zebrać z samej góry ten osad (jeżeli jest brązowy to chmiel) jeżeli zostawisz jak jest też nic się nie powinno zdarzyć. Używaj sterylnej łyżki!
Pisz następnym razem wszystkie parametry lub prościej wklejaj link do warzenia, łatwiej coś odpowiedzieć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarmistrzJakość zdjęć rzeczywiście jest tragiczna, ale stwierdziłem że jakoś widać to, co opisuję.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo właśnie nie widać Nie widać, czy to gruba warstwa, czy cienka. Jeśli cienka, brązowa - to chmieliny, jeśli gruba, beżowa - to drożdże.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarmistrzWarstwa nie jest specjalnie gruba (ok. 0,5 cm), jest jasnobeżowa, zatem zapewne, jak zauważyła Marusia, drożdże. Jednak zdecydowałem się pozbyć owej warstwy - po 24h pojawiła się pokaźna czapa piany, zatem nie sądzę, żeby usunięcie owej warstwy drożdży (rozumiem, że martwych?) negatywnie wpłynęło na brzeczkę.
Nie były to bynajmniej martwe drożdże, bo takich należy szukać na samym dnie fermentora.
Zdrówko
Comment
-
-
Z tą dolną fermentacją to różnie bywa. Czasami jest piękna biała pianka, a czasami beżowa plastelina, ale po paru dniach fermentacji nie zbierałbym drożdzy. Dolna fermentacja burzliwa trwa długo 2-3 tygodnie - oczywiście w zależności od temperatury. Jest więc czas by je zebrać. To jest zdjęcie fermentującego bocka po trzech dniach. Nigdy by mi do głowy nie przyszło, by na tym etapie coś zbierać. Chociaz mnie też martwi ta plastelina - bo ja wolę ładne duże wulkany z piałej pianki na środku stożka - a tu taki spokój. No cóż, za pare dni zmierzymy blg i zastanowimy się co dalej. Z drugiej strony, z tymi drożdżami była pewna ciekawa przygoda. Jak skończy się warka i za parę miesięcy okaże się, że wszystko jest ok - to będzie ciekawy temat na forum.Last edited by cafepiwosz; 2007-02-21, 15:07.
Comment
-
-
A pszeniczne?
Podłączę sie do tematu z pokrewnym problemem: przeczytałem w dyskusji, że z fermentacji pszeniczniaków należy zbierać pianę przez pierwsze dni, czy to jest stosowane w praktyce?
"W pierwszym i drugim dniu fermentacji burzliwej zbierz (powiedzmy dwa razy dziennie) z powierzchni brzeczki głównie bure naloty - do wyrzucenia. "Last edited by coder; 2007-02-22, 11:33.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszChociaz mnie też martwi ta plastelina...
Mozesz je spokojnie pogonic do robotyLast edited by naczelnik; 2007-02-22, 12:38.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszAleż ja je gonie do roboty, a one cały czas tak samo !!! Przez pierwsze trzy dni szprycowałem brzeczkę tlenem...
W obecności tlenu drożdże się tylko rozmnażają. Fermentują dopiero wtedy, kiedy wolnego tlenu w brzeczce zabraknie. Podawanie tlenu spowoduje więc piękne rośnięcie drożdży, ale na jakość piwa wpływ ma kiepski.
Comment
-
Comment