Najniższa temperatura w jakiej zdarzyło Wam się fermencić.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #1

    Najniższa temperatura w jakiej zdarzyło Wam się fermencić.

    Mam pytanko: w jakiej najniższej temperaturze fermentowaliście piwo. Rzecz jasna interesuje mnie dolna fermentacja (o górnej już gdzieś na forum było).
    Ciekawi mnie to gdyż właśnie uwarzyłem piwo marcowe, które to zadałem drożdżami WLP 820. W piwnicy mam około 4 stopnie i obawiam się, że drożdże mogą nie dać rady. Zapewne i tak zniosę to piwo do piwnicy żeby przekonać się samemu ale ciekawią mnie doświadczenia innych.
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    #2
    Ja w tamtym roku fermentowałem, też zreszta marcowe, w 8stC. Ale start fermentacj odbywał się w 18stC.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
      Mam pytanko: w jakiej najniższej temperaturze fermentowaliście piwo. Rzecz jasna interesuje mnie dolna fermentacja (o górnej już gdzieś na forum było).
      Ciekawi mnie to gdyż właśnie uwarzyłem piwo marcowe, które to zadałem drożdżami WLP 820. W piwnicy mam około 4 stopnie i obawiam się, że drożdże mogą nie dać rady. Zapewne i tak zniosę to piwo do piwnicy żeby przekonać się samemu ale ciekawią mnie doświadczenia innych.
      Najniżej fermentowałem w 6 st. C i były to drożdże Munich Lager lub Pilsner Urquell. Fermentacja trwała wieki.
      Mając do wyboru temp. pokojową lub 4 st. C, zdecydowałbym się na to drugie, kombinując jednak nad dogrzaniem pomieszczenia na te 10 dni. Po przelaniu na f. wtórną 4 st. C będą idealne.

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Wszystkie tegoroczne lagery ( 6 sztuk po 20l) fermentuję na CZECH Pilsach w temperaturze 4 do 6 C, fermentacja spoko schodzą do 3,5Blg. Wszystkie drożdze z odzysku po cichej.
        GAWEŁ

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Może nawet nie dogrzewać ale postawic fermentor wyżej(na jakims stołku może) czyms opatulic np: starym kocem a potem jeszcze jakąś folią (ja wsadziłem do wielkiego worka foliowego takiego jak na smieci, tak że tylko rurka fermentacyjma wystawała). Piwo bez problemu fermentowało w temperaturze otoczenia wachajacej sie od 4-6 st. Wewnątrz worka miałem stałą temperature około 9 st.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            4 stopnie na Saflagerach S-23. Fermentowało długo ale głęboko.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Javox
              ?, [Wawrzyniec] Marcowe
              Javox
              Ekstrakt 13.8*. alko 6.2%

              Piana - spora, na dłużej pełna warstwa.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - bursztyn miedziany.
              Aromat - słodowość.
              Smak - dość słodko słodowe, żołędziowe i karmel w dobrym wydaniu. Nieco ziołowe. Dopasowana goryczka......
              2025-03-27, 16:41
            • darekd
              Profesja, Odra Marcowe
              darekd
              Profesja po przejęciu:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...eta-wroclawska

              wypuściła "miejskie legendy". Marka Odra to jak zauważyłem marcowe i pils. Pilsa nie...
              2022-04-08, 00:51
            • darekd
              Mikołajki, Marcowe Mamry
              darekd
              Marcowe, 15% ekstr, 5,6% alk., IBU 24.
              Słody - pilzneński, monachijski, wiedeński, Cara Pils, polskie chmiele (Marynka, Lubelski)

              Aromat - słodowy, słodszy, trochę jak drożdżówka z kwaskowymi jabłkami bądź wiśniami, trochę chmielowej szorstkości (liście, tytoń) polskich...
              2022-11-11, 01:31
            • Petitpierre
              2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
              Petitpierre
              Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
              2024-07-07, 18:28
            • pebejot
              Krzywaczka 948, Browar Alteria
              pebejot
              Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
              Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
              Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
              Dookoła jest...
              2024-10-13, 23:31
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...