Najniższa temperatura w jakiej zdarzyło Wam się fermencić.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    Najniższa temperatura w jakiej zdarzyło Wam się fermencić.

    Mam pytanko: w jakiej najniższej temperaturze fermentowaliście piwo. Rzecz jasna interesuje mnie dolna fermentacja (o górnej już gdzieś na forum było).
    Ciekawi mnie to gdyż właśnie uwarzyłem piwo marcowe, które to zadałem drożdżami WLP 820. W piwnicy mam około 4 stopnie i obawiam się, że drożdże mogą nie dać rady. Zapewne i tak zniosę to piwo do piwnicy żeby przekonać się samemu ale ciekawią mnie doświadczenia innych.
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl
  • skandal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1439

    #2
    Ja w tamtym roku fermentowałem, też zreszta marcowe, w 8stC. Ale start fermentacj odbywał się w 18stC.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
      Mam pytanko: w jakiej najniższej temperaturze fermentowaliście piwo. Rzecz jasna interesuje mnie dolna fermentacja (o górnej już gdzieś na forum było).
      Ciekawi mnie to gdyż właśnie uwarzyłem piwo marcowe, które to zadałem drożdżami WLP 820. W piwnicy mam około 4 stopnie i obawiam się, że drożdże mogą nie dać rady. Zapewne i tak zniosę to piwo do piwnicy żeby przekonać się samemu ale ciekawią mnie doświadczenia innych.
      Najniżej fermentowałem w 6 st. C i były to drożdże Munich Lager lub Pilsner Urquell. Fermentacja trwała wieki.
      Mając do wyboru temp. pokojową lub 4 st. C, zdecydowałbym się na to drugie, kombinując jednak nad dogrzaniem pomieszczenia na te 10 dni. Po przelaniu na f. wtórną 4 st. C będą idealne.

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Wszystkie tegoroczne lagery ( 6 sztuk po 20l) fermentuję na CZECH Pilsach w temperaturze 4 do 6 C, fermentacja spoko schodzą do 3,5Blg. Wszystkie drożdze z odzysku po cichej.
        GAWEŁ

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Może nawet nie dogrzewać ale postawic fermentor wyżej(na jakims stołku może) czyms opatulic np: starym kocem a potem jeszcze jakąś folią (ja wsadziłem do wielkiego worka foliowego takiego jak na smieci, tak że tylko rurka fermentacyjma wystawała). Piwo bez problemu fermentowało w temperaturze otoczenia wachajacej sie od 4-6 st. Wewnątrz worka miałem stałą temperature około 9 st.

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            4 stopnie na Saflagerach S-23. Fermentowało długo ale głęboko.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            Przetwarzanie...
            X