dekokcja - szybkość wlewania dekoktu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

dekokcja - szybkość wlewania dekoktu

Witam,

Jak szybko (a raczej wolno) powinien być wlewany podgrzany dekokt do głównego nastawu?
    Czy tu również powinno podnosić się temperaturę nie szybciej niż 1 st C/ min? Oznaczałoby to że trzeba przez ok 10 minut trzymać gorący garnek na nastawem!
    A czy mogą być jakieś negatywne skutki, gdyby cały dekokt wlać np w minute?

Pozdrawiam,

Stasiek
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Nie wlewaj dekoktu "jednym chlustem" tylko porcjami. I nie zapomnij o ciągłym mieszaniu. Jeśli wlejesz za szybko, możesz inaktywowac enzymy. Jak będziesz wlewał minutę, nic się nie stanie.

Comment

• Stasiek
      • 2007.02
      • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      Nie wlewaj dekoktu "jednym chlustem" tylko porcjami. I nie zapomnij o ciągłym mieszaniu. Jeśli wlejesz za szybko, możesz inaktywowac enzymy. Jak będziesz wlewał minutę, nic się nie stanie.
      Dzięki. Tak właśnie zrobiłem. Tzn. wlewałem około minuty z ciągłym mieszaniem.
      Na jednym z forum znalazlem info, że tu również powinno się wolno podnosić temperaturę. Stąd moja niepewność. Dzięki za jej rozwianie.

Ale jednak nie mogę się powstrzymać przed zapytaniem "dlaczego"? Dlaczego przy zacieraniu infuzyjnym zalecany jest 1 st C na minutę, a przy dekokcyjnym nie przeszkadza gdy będzie to 10 razy szybciej?

Comment

• Czes
        • 2001.06
        • 752

Dekokt jako czynnik grzewczy jest dość bezpieczny (jego temperatura to około 100 *C). Można go łatwo wmieszac z dobrą wymianą ciepła.
        Natomiast forsowanie tempa ogrzewania zacieru z ostrego źródła ciepła (palnik, płyta grzewcza) oznacza realne niebezpieczeństwo poważnych miejscowych przegrzań na dnie kotła, prowadzących do przypaleń, ciemnienia zacieru, oczywiście także mordowania enzymów w tej strefie.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Stasiek
          • 2007.02
          • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
          Dekokt jako czynnik grzewczy jest dość bezpieczny (jego temperatura to około 100 *C). Można go łatwo wmieszac z dobrą wymianą ciepła.
          Natomiast forsowanie tempa ogrzewania zacieru z ostrego źródła ciepła (palnik, płyta grzewcza) oznacza realne niebezpieczeństwo poważnych miejscowych przegrzań na dnie kotła, prowadzących do przypaleń, ciemnienia zacieru, oczywiście także mordowania enzymów w tej strefie.
          Ach więc to o to chodzi... Czyli że ten 1st C/min to raczej pewien kompromis pomiedzy niebezpieczeństwem przegrań a długością czasu podgrzewania.
          Jeśli tak, to generalnie przy odpowiednio dobrym mieszadle i równomiernym podgrzewaniu nic nie stoi na przeszkodzie żeby z jednej przerwy do drugiej przechodzić szybciej.
          Mam nadzieję, że nie prawię jakichś herezji piwowarskich.

Comment

Przetwarzanie...
          X