Oatmeal stout - czy warto robić cichą fermentację?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.06
    • 143

    #1

    Oatmeal stout - czy warto robić cichą fermentację?

    Witam!

    Mam takie głupie pytanie...czy warto wstawiać stouta (oatmeal stouta dla ścisłości) na cichą fermentację? W sumie główną jej zaletą jest sklarowanie piwa, a w przypadku tak ciemnej brzeczki to chyba nie jest zauważalne? Ale z drugiej strony może warto dać choćby parę dni ew. resztkom chmielu i martwym drożdżom na opadnięcie?
    Co sądzicie na ten temat?

    Pozdrawiam!
    A benguela chamou pra jogar !
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Warto.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Chcesz mieć pół centymetra osadu w butelce ? Zdecydowanie na cichą.

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #4
        Nawet na 2 tyg.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          I ja dopowiem - warto!
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Wojson
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.06
            • 143

            #6
            Ta Wasza jednomoślność sprawia, że podjerzewam, że padłem ofiarą jakiegoś żartu
            Ostatnia zmiana dokonana przez Wojson; 2007-03-07, 13:27.
            A benguela chamou pra jogar !

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
              Ta Wasza jednomoślność sprawia, że podjerzewam, że padłem ofiarą jakiegoś żartu
              Jak dotąd zrobiłem tylko PA bez cichej i przez ponad pół roku w piwie czuć było prawie wyłącznie drożdże. W "pszenicach" to zaleta ale w reszcie piw raczej wada.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Louka, Oatmeal 15
                darekd
                Rzemieślniczy browar z miejscowości Louka w kraju południowomorawskim (pow. Hodonin, blisko granicy ze Słowacją), który zaczął warzyć w 2020 r.
                Więcej:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-59-pivovar-lo...
                2024-01-28, 23:25
              • woosaa
                Przyspieszona cicha
                woosaa
                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                2025-01-09, 16:18
              • RomaNzRumunii
                Kocioł, warto?
                RomaNzRumunii
                Wyczaiłem na alegroszu taki kocioł z kega, co myślą bardziej doświadczeni piwowarzy, warto to brać czy raczej się nie sprawdzi?

                https://allegro.pl/oferta/keg-50l-z-...ce-14834254448...
                2024-06-21, 06:29
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 20:57
              • Prusak
                Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
                Prusak
                Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
                2023-09-29, 18:10
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...