Oatmeal stout - czy warto robić cichą fermentację?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.06
    • 143

    Oatmeal stout - czy warto robić cichą fermentację?

    Witam!

    Mam takie głupie pytanie...czy warto wstawiać stouta (oatmeal stouta dla ścisłości) na cichą fermentację? W sumie główną jej zaletą jest sklarowanie piwa, a w przypadku tak ciemnej brzeczki to chyba nie jest zauważalne? Ale z drugiej strony może warto dać choćby parę dni ew. resztkom chmielu i martwym drożdżom na opadnięcie?
    Co sądzicie na ten temat?

    Pozdrawiam!
    A benguela chamou pra jogar !
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Warto.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Chcesz mieć pół centymetra osadu w butelce ? Zdecydowanie na cichą.

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #4
        Nawet na 2 tyg.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          I ja dopowiem - warto!
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Wojson
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.06
            • 143

            #6
            Ta Wasza jednomoślność sprawia, że podjerzewam, że padłem ofiarą jakiegoś żartu
            Last edited by Wojson; 2007-03-07, 13:27.
            A benguela chamou pra jogar !

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
              Ta Wasza jednomoślność sprawia, że podjerzewam, że padłem ofiarą jakiegoś żartu
              Jak dotąd zrobiłem tylko PA bez cichej i przez ponad pół roku w piwie czuć było prawie wyłącznie drożdże. W "pszenicach" to zaleta ale w reszcie piw raczej wada.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X