UWAGA na termomentr elektroniczny IKEA - refleksja 2

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    UWAGA na termomentr elektroniczny IKEA - refleksja 2

    Zacierajac IRA uzylem wydawaloby sie fajnego termometru z alarmem z IKEA (na Allegro ok. 20 zl z przesylka). Zaciealem, zacieralem... wedlug przepisu w tem ok. 68-69 stopni, minela godzina, druga. W koncu proba jodowa byle negatywna - brzeczka o ladnym rubinkowym kolorze. Mysle sobie dlugo bylo ale niech tam...
    Podgrzewajac wode do wysladzania wyjlem (dwa male garki) zwykly termometr z BA...IKEA miala wskazania o ok. 7-9 stopni nizsze!!!
    Efektywnosc zacierania wyszla 50%, nie wiem jak tak po prowdzie zatarlo sie piwo... mam nadzeiej ze bedzie ciekawe
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Sam pojechałem chyba z 20 km do IKEI i kupiłem termometr. Działął poprawnie jedno zacieranie-sprawdzalem z zwykłym termometrem.
    Później gdy już zamoczyłem końcówkę sondy, pewnie dostała się tam woda, różinca była z 30*, ale pomyślałem i wysło po 2 dniach na piecu i zaś działał dobrze-nie można moczyć sondy-trzeba ją włożyć, ale nie całą.
    Niestety zaś zaczła szwankować więc ojciec przypalił zapalniczką i tak się sonda chyba stopiła, że już wcale nie działa.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • luk102
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.02
      • 65

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
      Zacierajac IRA uzylem wydawaloby sie fajnego termometru z alarmem z IKEA (na Allegro ok. 20 zl z przesylka). Zaciealem, zacieralem... wedlug przepisu w tem ok. 68-69 stopni, minela godzina, druga. W koncu proba jodowa byle negatywna - brzeczka o ladnym rubinkowym kolorze. Mysle sobie dlugo bylo ale niech tam...
      Podgrzewajac wode do wysladzania wyjlem (dwa male garki) zwykly termometr z BA...IKEA miala wskazania o ok. 7-9 stopni nizsze!!!
      Efektywnosc zacierania wyszla 50%, nie wiem jak tak po prowdzie zatarlo sie piwo... mam nadzeiej ze bedzie ciekawe
      To dziwne bo ja swój sprawdzałem ze zwykłym termometrem alkoholowym i nie wykryłem różnicy wskazań.
      Może twój model jest wadliwy, albo ja mam obydwa popsute

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #4
        Jak napisalem ja i MWA: ostroznosc wskazana bo 6-7 stopni to za duza roznica przy zacieraniu. Obys mial szczescie.

        Comment

        • luk102
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.02
          • 65

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
          Jak napisalem ja i MWA: ostroznosc wskazana bo 6-7 stopni to za duza roznica przy zacieraniu. Obys mial szczescie.
          Przy kolejnej warce postaram się jeszcze raz dokładnie sprawdzić wskazania termometrów i dam znać na formum jakie były wyniki.
          No i dzieki za podpowiedź żeby nie moczyć bagnetu .

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8115

            #6
            Mój termometr wskazywał w miarę dokładnie.Niestety nie wytrzymał nawet 1 warki.W czasie chłodzenia "oszalała" sonda i teraz najmniejsza temparatura jaką wskazuje to coś ok.40 stopni.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
              Mój termometr wskazywał w miarę dokładnie.Niestety nie wytrzymał nawet 1 warki.W czasie chłodzenia "oszalała" sonda i teraz najmniejsza temparatura jaką wskazuje to coś ok.40 stopni.
              Wysusz jakoś sonde.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Mój termometr (nie z IKEI) też się popsuł, zacząłem więc szukać czegoś naprawdę pancernego. Okazuje się, że nie ma termomertu który bu miał sondę na kabelku odporną jednocześnie na wodę i wysoką temperaturę. Po bliższym dopytaniu okazuje się, że termometry mierzą do 150* albo więcej, ale plastikowe części mają reżym temperaturowy ograniczony do 40-50*. Czyli w garze zanurzać można tylko metalową sondę. Są termometry do wysokich temperatur, i do 300*, ale one są do pomiaru gorącego powietrza w kominku - nie są wodoodporne. No, znalazłem jeden wodoodporny - za 185 zł...
                Myślę, że pozostaje nam zakup taniego termometru z długą sondą (takiego jak z IKEI) i uważać, żeby w garze zanurzała się tylko metalowa część sondy. I to na krótko.
                Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-03-18, 21:05.

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  #9
                  Może warto zainteresować się termometrem do badania temperatyry pieczonego mięsa? Widziałem takie coś w sklepie Conrad ( niemiecka sieć sprzedaży różnych gadzetów elektronicznych ) w Warszawie, przy Placu Konstytucji. Jest to coś jakby olbrzymi haczyk na ryby na kabelku w metalowym oplocie. Mierzy temperaturę do 300*. Niestety nie pamiętam ceny i nie wiem jak z jego wodoodpornością. Ale jak ktoś będzie w okolicy, to może warto tam zajrzeć.

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8115

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                    Może warto zainteresować się termometrem do badania temperatyry pieczonego mięsa?
                    A ten z Ikei to myślisz do czego służy?
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                      A ten z Ikei to myślisz do czego służy?
                      Może się myle, ale chyba do mierzenia temperatury........
                      Zawsze mi się wydawało, że właśnie od tego są termometry.

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8115

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                        Może się myle, ale chyba do mierzenia temperatury........
                        Tak,pieczonego mięsa.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • angasc
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.04
                          • 977

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                          Tak,pieczonego mięsa.
                          Tylko że w tym temacie nie było ani słowa, że ten z Ikei jest do mięsa.
                          Dlatego nie rozumiem Twojej poprzedniej uwagi.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2007-03-19, 11:30.

                          Comment

                          • luk102
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.02
                            • 65

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                            Tylko że w tym temacie nie było ani słowa, że ten z Ikei jest do mięsa.
                            Dlatego nie rozumiem Twojej poprzedniej uwagi.
                            Temperatura w piekarniku przyt pieczeniu sięga powyżej 200 C, tyle że nie ma tam mowy o styczności z wodą przewodu. Przewód bez problemu wytrzymuje wysokie temperatury.
                            Można by spróbować jakoś zaizolować połączenie bagnetu z przewodem, może by to pozwoliło na mniejszą ostrożnośc podczas ważenia???
                            Jeżeli ma ktoś pomysł w jaki sposób tą operację wykonać może dął by znać na forum!

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk102
                              Temperatura w piekarniku przyt pieczeniu sięga powyżej 200 C, tyle że nie ma tam mowy o styczności z wodą przewodu. Przewód bez problemu wytrzymuje wysokie temperatury.
                              Można by spróbować jakoś zaizolować połączenie bagnetu z przewodem, może by to pozwoliło na mniejszą ostrożnośc podczas ważenia???
                              Jeżeli ma ktoś pomysł w jaki sposób tą operację wykonać może dął by znać na forum!

                              Zastosował bym rurkę termokurczliwą w moim sprzęcie sprawdza się dobrze od kilkunastu warek, są dostępne różne średnice o kolory.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X