Zgadzam się z Piwochłonem. KARMI chmieliłbym lekko, na modłę pszeniczniaków
KARMI - jak uwarzyć?
Collapse
X
-
-
Karmi - test nr 1 i 2
No i zrobiłem.
Ilości podaję na 20l., chociaż robiłem na 4l.
- słód monachijski I - 1,5kg
- słód pilzneński - 1kg
- słód pszeniczny - 0,5kg
- słód karmelowy ciemny - 0,5kg
- słód karmelowy jasny - 0,25kg
- słód czekoladowy - 0,15kg
- słód melanoidynowy - 0,3kg
Zacierałem 15min w temp 62*C
30 min w temp 72*C
Bez żadnego chmielu.
Drożdze safale US-56
Jedna bańka (5l butelka po wodzie) miała startowe 12 blg, odfermentowała do 5blg.
Druga miała 8blg ze słodu, do 12blg dosłodziłem fruktozą, bo mi jedna specjalistka doradziła, że nie odfermentuje i mogę zastosować zamiast laktozy - nieprawda, odfermentowało do 2,5 blg i jedzie alkoholem.
Po fermentacji burzliwej od razu przelałem do butelek, zależało mi na sprawdzeniu przepisu a nie klarowaniu itp.
Dzisiaj spróbowałem po czterech dniach od butelkowania warki z samego słodu.
Generalnie smakuje tragicznie, nie da się pić.
Słodu czekoladowego zdecydowanie za dużo, kolor za ciemny, smak beznadziejny jak narazie, nie czuć karmelu, tylko beznadziejną czekoladę.
Zmiany planowane na kolejny test:
- słodu czekoladowego góra 2/10 tego co dodałem obecnie,
- nie będę kombinował z tyloma słodami, dam tylko pilzneński , trochę monachijskiego (albo i nie), odwrócę proporcje słodów karmelowych (poczekam jeszcze kilka dni, żeby sprawdzić czy nie warto dodać więcej słodów karmelowych),
- dodam trochę chmielu,
- dosłodzę laktozą (połowę, znowu zrobię dwie testówki),
- zrobię tylko jedną przerwę zacierając przy 72*C
Comment
-
-
Myślę, że dobrze by było, gdybyś obniżył gęstość nastawu do 7-8°Blg, Karmi więcej nie ma. Sugeruję też rezygnację z ciemnego karmelowego, skoro dajesz czekoladowy; ewentualnie tylko ciemny karmel.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwochłonPodobno oryginalne Karmi jest solidnie dosłodzone cukrem, więc bez dosładzania raczej się nie obejdzie. W naszych warunkach chyba nie ma innego wyjścia jak laktoza
Kiedyś przymierzałem się do takiego piwa - mam nawet w barku aromat toffi - ale zrezygnowałem. Przestałem lubieć słodkie piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPrzestałem lubieć słodkie piwa.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotA Słodkie Curacao?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNie warzę. Choć ciągle sobie obiecuję, że do tego piwa powrócę. Dominują piwa wytrawne dolnej fermentacji i do tego mocno chmielone. Curacao jest dla bab, a ja jestem rasowym chłopem...
Comment
-
-
A co myślicie o moim pomyśle?
Otóż mam zamiar zrobić portera bałtyckiego (o ile temperatury jeszcze pozwolą) a z wysłodzin zrobić a'la karmi.
Fermentacja dolna s-23.
Chciałbym dosłodzić laktozą, choć może jakiś syrop byłby lepszy i bardziej dostępny, tylko co by drożdze nie zjadły.Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-03-27, 08:42.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BCuracao jest dla bab, a ja jestem rasowym chłopem...Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Są słodziki spożywcze (na bazie aspartamu czy sacharyny) do kupienia w każdym chyba sklepie - drożdże tego nie ruszą, ale czy nie będzie efektów ubocznych dla piwa podczas fermentacji, to nie wiem. Samo Karmi też jest dosładzane chyba właśnie aspartamem.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggySą słodziki spożywcze (na bazie aspartamu czy sacharyny) do kupienia w każdym chyba sklepie - drożdże tego nie ruszą, ale czy nie będzie efektów ubocznych dla piwa podczas fermentacji, to nie wiem. Samo Karmi też jest dosładzane chyba właśnie aspartamem.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
No, nie wiem. Podobno jedna tabletka odpowiada łyżeczce cukru (przelicznik powinien być podany na opakowaniu) - więc chyba maksymalnie jedną tabletkę na pół litra. Szczerze jednak powiem, że ja bym czegoś takiego do piwa nie dodał; w moim odczuciu smak ma to ohydny...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDobra- to zakupuię tylko jeszcze ile tabletek użyć?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamNie używać! Kwas aspartamowy jest neuroprzekaźnikiem. Stosowanie grozi rakiem mózgu. Nie pamiętam ilości dopuszczalnej ale kiedyś Horteks robił sok jabłkowy słodzony aspartamem i ponoć już szklanka takiego soku wyczerpywała dzienną dopuszczalną normę.
Szkodliwość aspartamu nie została ponad wszelką watpliwośc potwierdzona, choć faktycznie jest dość kontrowersyjny.
Wujcio Shaggy ma racje. W smaku jest obrzydliwyW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment