Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
KARMI - jak uwarzyć?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham(...)kwasek cytrynowy (...)
Toż to podstawowy składnik obniżający pH w przemyśle spożywczym (napoje, galaretki, słodycze, itp).W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKwas cytrynowy? Jesteś pewien?
Toż to podstawowy składnik obniżający pH w przemyśle spożywczym (napoje, galaretki, słodycze, itp).
Comment
-
-
Sacharoza praktycznie cała zostaje przerobiona przez drożdze i znacząco psuje smak, jest mniej słodkie niż bez niej.
Mam już laktozę, więc za kilka dni będę robił kolejne doświadczenie, jeśli MWA zrobisz coś wcześniej to proszę o info co Ci wyszło.
Comment
-
-
Witam, odświeżam ten wątek (2007r.)
Moja najukochańsza poprosiła mnie o uwarzenie cos w stylu Karmi (wiem, że to nie warka tylko napój piwopodobny ... ale jak proszą to trzeba! )
Tak więc zastanawiam się nad wykonaniem tego trunku. Widzę, że głównym problemem nie jest uzyskanie smaku, a uzyskanie żądanego smaku przy tak małej ilości alkoholu.
Pomysł ze słodzikiem (parę postów wcześniej) uważam za niezbyt zdrowy. Wpadłem (zapewne nie ja pierwszy) na pomysł zaciągnięty z winiarstwa, a mianowicie zabicie drożdży "piro" czyli pirosiarczyn potasu. Jest to proces w winiarstwie częsty i skuteczny. Sam stosowałem z pozytywnym skutkiem (zabutelkowane winko nie zdetonowało w piwnicy, a podczas odkorkowywania nie było gazu) Tak więc sposób jest i trzeba go wypróbować. Sądzę, że śladowe posmaki siarki przy tak wyrazistych smakach karmelowych zostaną stłumione.
W najbliższy weekend zamierzam warzyć Foreign Extra Stout i równocześnie właśnie to coś karmipodonego. Jakby ktoś miał swoje doświadczenia to proszę o podpowiedzi.
Comment
-
-
A co z nagazowaniem?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziW najbliższy weekend zamierzam warzyć Foreign Extra Stout i równocześnie właśnie to coś karmipodonego. Jakby ktoś miał swoje doświadczenia to proszę o podpowiedzi.
Comment
-
-
Gdyby się udało ubić tylko część drożdży.... albo przed rozlewem do butelek dodać pewna ilość drożdży tylko do refermentacji... ale sądzę, że nie będą posłuszne i się rozmnożą i będzie bum w piwnicy.. ech...
Czytałem w jakimś wątku, że można dodać małą ilość drożdży przed butelkowaniem (przy mocno sklarowanych warkach) .. ale niestety mocno sklarowane warki to warki które są solidnie odfermentowane... więc ten pomysł chyba upadnie... A może ktoś coś mądrego wymyśli??
Comment
-
-
Generalnie bardzo trudna sprawa w warunkach domowych.
Laktoza, dekokcja, pominięcie przerwy scukrzającej (62*C), sztuczne niefermentowalne dodatki (tanie syropy?), drożdże płytko fermentujące.
Jak masz możliwość - to najlepsze byłoby szybkie zabicie drożdży i sztuczne nagazowanie np sztucznym lodem.
Ja sobie odpuściłem temat Karmi - jeśli już to goryczkowe cieniasy 6blg.
Comment
-
Comment