KARMI - jak uwarzyć?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Czy nie chodzi Ci o kwas asparaginowy?
    Szkodliwość aspartamu nie została ponad wszelką watpliwośc potwierdzona, choć faktycznie jest dość kontrowersyjny.
    Wujcio Shaggy ma racje. W smaku jest obrzydliwy
    Fakt pomyliłem nazwę, nie mam pod ręką "pomocy naukowych". Smakuje tragicznie to też fakt. Aspartam i kwasek cytrynowy są zabraniane i dopuszczane do stosowania w USA i Kanadzie w zależności jaka teoria przeważa w danym momencie, to też fakt.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
      (...)kwasek cytrynowy (...)
      Kwas cytrynowy? Jesteś pewien?
      Toż to podstawowy składnik obniżający pH w przemyśle spożywczym (napoje, galaretki, słodycze, itp).
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Kwas cytrynowy? Jesteś pewien?
        Toż to podstawowy składnik obniżający pH w przemyśle spożywczym (napoje, galaretki, słodycze, itp).
        Jest posądzany o powodowanie raka jelit. Ciekawe czym go zastępują jak akurat przychodzi faza na: "kwasek jest bee..."

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #34
          No chcę zrobć te Karmi, a że z wysłodzin to nie problem tylko trochę roboty by spróbować. To może na bazie sacharozy - tylko czy jest coś takiego?
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • dori
            Porucznik Browarny Tester
            • 2004.10
            • 320

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            No chcę zrobć te Karmi, a że z wysłodzin to nie problem tylko trochę roboty by spróbować. To może na bazie sacharozy - tylko czy jest coś takiego?
            sacharoza to zwykły cukier

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
              sacharoza to zwykły cukier
              Trudno-zaryzykuję. Dam 1 tabl. na 0,7l brzeczki. A co z tego wyjdzie to się dowiemy dopiero za 2 miesiące.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #37
                Czyli sacharoza, glukoza drożdze przejedzą. A laktozy po części? To czego nie przejedza (prócz słodzika rakotwórczego ).
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • gniady
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.12
                  • 146

                  #38
                  Sacharoza praktycznie cała zostaje przerobiona przez drożdze i znacząco psuje smak, jest mniej słodkie niż bez niej.
                  Mam już laktozę, więc za kilka dni będę robił kolejne doświadczenie, jeśli MWA zrobisz coś wcześniej to proszę o info co Ci wyszło.

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    #39
                    Witam, odświeżam ten wątek (2007r.)
                    Moja najukochańsza poprosiła mnie o uwarzenie cos w stylu Karmi (wiem, że to nie warka tylko napój piwopodobny ... ale jak proszą to trzeba! )

                    Tak więc zastanawiam się nad wykonaniem tego trunku. Widzę, że głównym problemem nie jest uzyskanie smaku, a uzyskanie żądanego smaku przy tak małej ilości alkoholu.

                    Pomysł ze słodzikiem (parę postów wcześniej) uważam za niezbyt zdrowy. Wpadłem (zapewne nie ja pierwszy) na pomysł zaciągnięty z winiarstwa, a mianowicie zabicie drożdży "piro" czyli pirosiarczyn potasu. Jest to proces w winiarstwie częsty i skuteczny. Sam stosowałem z pozytywnym skutkiem (zabutelkowane winko nie zdetonowało w piwnicy, a podczas odkorkowywania nie było gazu) Tak więc sposób jest i trzeba go wypróbować. Sądzę, że śladowe posmaki siarki przy tak wyrazistych smakach karmelowych zostaną stłumione.

                    W najbliższy weekend zamierzam warzyć Foreign Extra Stout i równocześnie właśnie to coś karmipodonego. Jakby ktoś miał swoje doświadczenia to proszę o podpowiedzi.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #40
                      A co z nagazowaniem?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Jeśli zabijesz drożdże to jak zamierzasz nagazować piwo?

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                          W najbliższy weekend zamierzam warzyć Foreign Extra Stout i równocześnie właśnie to coś karmipodonego. Jakby ktoś miał swoje doświadczenia to proszę o podpowiedzi.
                          A może do wód wysłodkowych po tym FES powiedzmy o ekstrakcie początkowym 5-6°blg sypnąć szczodrze laktozą, powiedzmy 0,8-1kg na 20L?
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            #43
                            Gdyby się udało ubić tylko część drożdży.... albo przed rozlewem do butelek dodać pewna ilość drożdży tylko do refermentacji... ale sądzę, że nie będą posłuszne i się rozmnożą i będzie bum w piwnicy.. ech...

                            Czytałem w jakimś wątku, że można dodać małą ilość drożdży przed butelkowaniem (przy mocno sklarowanych warkach) .. ale niestety mocno sklarowane warki to warki które są solidnie odfermentowane... więc ten pomysł chyba upadnie... A może ktoś coś mądrego wymyśli??

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Generalnie bardzo trudna sprawa w warunkach domowych.
                              Laktoza, dekokcja, pominięcie przerwy scukrzającej (62*C), sztuczne niefermentowalne dodatki (tanie syropy?), drożdże płytko fermentujące.

                              Jak masz możliwość - to najlepsze byłoby szybkie zabicie drożdży i sztuczne nagazowanie np sztucznym lodem.

                              Ja sobie odpuściłem temat Karmi - jeśli już to goryczkowe cieniasy 6blg.

                              Comment

                              • Marecki1410
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.01
                                • 97

                                #45
                                Temat wisi już z 3 lata więc może już komuś coś podobnego w smaku do karmi uwarzyć? Alkohol może mieć byleby smak był zbliżony do karmi.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X