Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
KARMI - jak uwarzyć?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham(...)kwasek cytrynowy (...)Jesteś pewien?
Toż to podstawowy składnik obniżający pH w przemyśle spożywczym (napoje, galaretki, słodycze, itp).W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKwas cytrynowy?Jesteś pewien?
Toż to podstawowy składnik obniżający pH w przemyśle spożywczym (napoje, galaretki, słodycze, itp).Comment
-
Sacharoza praktycznie cała zostaje przerobiona przez drożdze i znacząco psuje smak, jest mniej słodkie niż bez niej.
Mam już laktozę, więc za kilka dni będę robił kolejne doświadczenie, jeśli MWA zrobisz coś wcześniej to proszę o info co Ci wyszło.Comment
-
Witam, odświeżam ten wątek (2007r.)
Moja najukochańsza poprosiła mnie o uwarzenie cos w stylu Karmi (wiem, że to nie warka tylko napój piwopodobny... ale jak proszą to trzeba! )
Tak więc zastanawiam się nad wykonaniem tego trunku. Widzę, że głównym problemem nie jest uzyskanie smaku, a uzyskanie żądanego smaku przy tak małej ilości alkoholu.
Pomysł ze słodzikiem (parę postów wcześniej) uważam za niezbyt zdrowy. Wpadłem (zapewne nie ja pierwszy) na pomysł zaciągnięty z winiarstwa, a mianowicie zabicie drożdży "piro" czyli pirosiarczyn potasu. Jest to proces w winiarstwie częsty i skuteczny. Sam stosowałem z pozytywnym skutkiem (zabutelkowane winko nie zdetonowało w piwnicy, a podczas odkorkowywania nie było gazu) Tak więc sposób jest i trzeba go wypróbować. Sądzę, że śladowe posmaki siarki przy tak wyrazistych smakach karmelowych zostaną stłumione.
W najbliższy weekend zamierzam warzyć Foreign Extra Stout i równocześnie właśnie to coś karmipodonego. Jakby ktoś miał swoje doświadczenia to proszę o podpowiedzi.Comment
-
A co z nagazowaniem?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A może do wód wysłodkowych po tym FES powiedzmy o ekstrakcie początkowym 5-6°blg sypnąć szczodrze laktozą, powiedzmy 0,8-1kg na 20L?Comment
-
Gdyby się udało ubić tylko część drożdży.... albo przed rozlewem do butelek dodać pewna ilość drożdży tylko do refermentacji... ale sądzę, że nie będą posłuszne i się rozmnożą i będzie bum w piwnicy.. ech...
Czytałem w jakimś wątku, że można dodać małą ilość drożdży przed butelkowaniem (przy mocno sklarowanych warkach) .. ale niestety mocno sklarowane warki to warki które są solidnie odfermentowane... więc ten pomysł chyba upadnie... A może ktoś coś mądrego wymyśli??Comment
-
Generalnie bardzo trudna sprawa w warunkach domowych.
Laktoza, dekokcja, pominięcie przerwy scukrzającej (62*C), sztuczne niefermentowalne dodatki (tanie syropy?), drożdże płytko fermentujące.
Jak masz możliwość - to najlepsze byłoby szybkie zabicie drożdży i sztuczne nagazowanie np sztucznym lodem.
Ja sobie odpuściłem temat Karmi - jeśli już to goryczkowe cieniasy 6blg.Comment
-
Temat wisi już z 3 lata więc może już komuś coś podobnego w smaku do karmi uwarzyć? Alkohol może mieć byleby smak był zbliżony do karmi.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Mam taki szatański pomysł. Warzę póki co z ekstraktów i denerwuje mnie troszkę to że skazany jestem na określoną wytrawność piwka(brak możliwości regulacji przerwą w zacieraniu) Jako że jestem fanem piw w stylu "Raj z rajs'a" Pinty to też smakują mi piwa mocno goryczkwe ale...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... - Loading...
- Koniec listy.
Comment