KARMI - jak uwarzyć?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki
    Temat wisi już z 3 lata więc może już komuś coś podobnego w smaku do karmi uwarzyć? Alkohol może mieć byleby smak był zbliżony do karmi.
    Jak już wielu tu pisało, najważniejsze w tego typu trunku jest zachowanie słodkiego smaku przy konieczności refermentacji w butelce (brak rozlewu ciśnieniowego). Aby to osiągnąć są dwie metody:
    - niedofermentowane piwo (przy akceptowalnym poziomie słodkości) zabutelkować i po jego nagazowaniu (trzeba to sprawdzać w kontrolnych butelkach) szybko spasteryzować w butelkach, aby przerwać fermentację.
    - zastosować drożdże saccharomyces ludwigii, które fermentują tylko cukry proste, tak więc piwo będzie bardzo słabo odfermentowane. Do refermentacji można zastosować sacharozę - jedyny dwucukier który fermentują.

    Comment

    • Marecki1410
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 97

      #47
      A nie są saccharomyces ludwigii za słabe na nagazowanie piwa?

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki
        A nie są saccharomyces ludwigii za słabe na nagazowanie piwa?
        Nie rozumiem co znaczy za słabe. Jak będą miały cukry proste to je przerobią. I tyle.

        Comment

        • Marecki1410
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 97

          #49
          A robiłeś z ich użyciem kiedyś piwo? To jest szczep bardzo słaby który sam, jako czysty szczep ciężko utrzymać. Występuje on w symbiozie z innymi gatunkami drożdży i bakteriami a sam szybko obumiera. W pracy uzyskałem czysty szczep symbiotyczny z drugim rodzajem drożdży który obecnie w instytucie biotechnologii jest rozpoznawany. Raz w miesiącu przenoszę go na pożywkę z antybiotykiem zabijającym bakterie bo o ile inne gatunki drożdży są w stanie zabić konkurencyjne mikroorganizmy (no chociażby alkoholem który produkują) to ten łapie często infekcje bakteryjne pomimo tego, że przechowywany jest w sterylnym inkubatorze (błyskawicznie zaraża się przy np. przeniesieniu kolby).

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #50
            Nie, nie robiłem, bo taki napój jak Karmi mnie nie interesuje. Ciekawe jest co piszesz o tych drożdżach, bo niektóre browary je wykorzystują do produkcji piwa bez- a w zasadzie niskoalkoholowego. Myślę, że z Karmi jest podobnie, bo chcemy tylko wytworzyć ok. 2% alkoholu - tyle te drożdże powinny dać radę. Latem chcę podjąć próbę zdobycie tych drożdży, aby zrobić na nich kwas chlebowy. Ten co robiłem w zeszłym roku na drożdżach suchych, za bardzo mi odfermentowywał.

            Comment

            • Marecki1410
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.01
              • 97

              #51
              No z moich dotychczasowych prób wynika, że są one za słabe by nagazować roztwór glukozy (oczywiście z odpowiednimi pożywkami i odpowiednio zakwaszony). Znasz może jakieś źródło gdzie można by kupić ten szczep (może będzie występował z jakimiś innymi organizmami niż mój).
              A co do kwasu, warto oczywiście z ludwigii próbować ale dobry kwas można uzyskać z drożdżami browarniczymi lub nawet piekarniczymi byle by w odpowiednim czasie kwas przenieść do bardzo chłodnego miejsca lub spasteryzować (ew. zatrzymać fermentację siarczanami IV).

              A mnie karmi w sumie też nie za bardzo interesuje ale jak kobieta sobie czegoś zażyczy, trzeba chociaż spróbować. A jakby się dało znaleźć tajemnicę karmi, możnaby opracować coś nowego, smacznego
              Ostatnia zmiana dokonana przez Marecki1410; 2011-02-28, 23:19.

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #52
                No to musisz to swoje Karmi też w odpowiednim momencie spasteryzować, podobnie jak piszesz o tym kwasie. A co do tych drożdży, to jak uda mi się je zdobyć, to postaram się do Ciebie odezwać.

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  #53
                  Witam, też miałem ten sam problem (zachcianki żony trzeba spełniać ;p ) i po studiowaniu forum uwarzyłem coś co na imprezach bardzo smakowało (szczególnie płci piękniejszej )
                  post 115 warka #14 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=85503&page=5 .

                  Wyszło coś koło 3%alk, słodkie ale nie tak strasznie i paskudnie jak karmi. Piwko to jest karmelowe i przyjemne w smaku z "porterowatą" pianą.

                  Jakbym zmieniał coś w tej recepturze to dodałbym ewidentnie więcej laktozy, gdyż tę moją #14 dosładzałem słodzikiem (nie wiem ile dokładnie tabletek (ok 2 tabletki na litr), dosładzałem po fermentacji przed butelkowaniem "na smak") . Dałbym też mniej pilzna a więcej karmelowych. bo jednak startowe 13blg jest za duże jak na słabe karmelowe piwko.

                  Comment

                  • Marecki1410
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.01
                    • 97

                    #54
                    No ok. Drożdże mam. A teraz jakiego słodu użyć, żeby taki (słodko-) karmelowy smak uzyskac?

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #55
                      Huanghua pisał na pierwszej stronie tego wątku i wydaje się że jest OK:
                      - pilzneński - 50%
                      - monachijski - 25%
                      - karmelowy jasny - 10%
                      - karmelowy ciemny - 12%
                      - barwiący - 3%
                      To tylko moja propozycja, nie musisz się z nią zgodzić. Jak chcesz mieć mocno słodkie to przerwę w 62-64 st. skróć do 10-20 min, w 72 st. wydłuż do ok 40-60 min.

                      Comment

                      • sivo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.09
                        • 22

                        #56
                        Wiem, że odgrzewany wątek, ale ostatnio koleżanka sie rodzinie wygadała i stwierdziła, że jej Ojciec chciałby żeby uważyć Karmi... ale "takie jak było kiedyś" orientuje się ktoś w tym temacie? było "kiedyś" jakieś "słynne" Karmi? Mnie to się bardziej skojarzyło z Podpiwkiem, ale upiera się na to karmi. Zna ktoś coś?

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X