KARMI - jak uwarzyć?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gniady
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.12
    • 146

    KARMI - jak uwarzyć?

    Chciałbym uwarzyć piwo w stylu karmi.
    Nie musi mieć 1% alkoholu, może mieć 2-3%.
    Wiem, że powinienem dodać laktozy aby dosłodzić przed fermentacją, ale:
    - jakich słodów użyć, w jakich ilościach?
    - jakie drożdże do fermentacji?, najlepiej suche górnej fermentacji,
    - ile blg powinien mieć ekstrakt ze słodów a do jakiej wartości dosłodzić laktozą?
    - czy dodawać chmiel? ile?

    Może ktoś już coś takiego stworzył i smakowało podobnie do karmi, albo wie jak to zrobić, proszę o informacje, muszę uwarzyć żonie, aby załagodzić napięcia związane z moim warzeniem
  • fellix-f1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 157

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
    Chciałbym uwarzyć piwo w stylu karmi.
    Nie musi mieć 1% alkoholu, może mieć 2-3%.
    Wiem, że powinienem dodać laktozy aby dosłodzić przed fermentacją, ale:
    - jakich słodów użyć, w jakich ilościach?
    - jakie drożdże do fermentacji?, najlepiej suche górnej fermentacji,
    - ile blg powinien mieć ekstrakt ze słodów a do jakiej wartości dosłodzić laktozą?
    - czy dodawać chmiel? ile?

    Może ktoś już coś takiego stworzył i smakowało podobnie do karmi, albo wie jak to zrobić, proszę o informacje, muszę uwarzyć żonie, aby załagodzić napięcia związane z moim warzeniem
    Nie ma takiego stylu piwa, karmi to nie piwo.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
      Może ktoś już coś takiego stworzył i smakowało podobnie do karmi, albo wie jak to zrobić, proszę o informacje, muszę uwarzyć żonie, aby załagodzić napięcia związane z moim warzeniem
      Z pewnością nie jest to KARMI, ale coś w tym kierunku: http://browar.biz/forum/showpost.php...1&postcount=48
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Z pewnością nie jest to KARMI, ale coś w tym kierunku: http://browar.biz/forum/showpost.php...1&postcount=48
        Chyba jednak nie (to Twoje piwo w sam raz pasuje za to na II KKPD )

        Ja ułożyłbym taki skład (na 20 litrów):
        -słód pilzneński (jako baza) 1,5 kg
        -słód pszeniczny (dla gładkości smaku i dobrej piany) 1 kg
        -słód karmelowy jasny (w końcu Karmi musi być karmelowe) 0,75 kg
        -słód czekoladowy (dla koloru i dla posmaków kakaowych oraz dla goryczki) 0,15 kg
        -cukier kandyzowany 0,15 kg do refermentacji (dla dodatkowych posmaków i lekkiego przegazowania)

        Wyjdzie z tego ciemne piwo karmelowe o karmelowym gładkim smaku przeciętym przez kakaową goryczkę. Balling będzie niski ale to przecież ma być niskoalkoholowe piwo a pozorną pełność smaku zagwarantuje przegryzienie się słodu pszenicznego z karmelowym. Karmi jest zresztą dość pustym piwem. Nie chmieliłbym tego wogóle - goryczka będzie od słodu czekoladowego i troszkę od sporego udziału karmelowego. Zatarłbym jedną przerwą opadającą z 70*C do 66*C przez godzinę. Słód czekoladowy dodać na ostatnie 15 minut.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-03-07, 15:34.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Chyba jednak nie (to Twoje piwo w sam raz pasuje za to na II KKPD )

          Ja ułożyłbym taki skład (na 20 litrów):
          -słód pilzneński (jako baza) 1,5 kg
          -słód pszeniczny (dla gładkości smaku i dobrej piany) 1 kg
          -słód karmelowy jasny (w końcu Karmi musi być karmelowe) 0,75 kg
          -słód czekoladowy (dla koloru i dla posmaków kakaowych oraz dla goryczki) 0,15 kg
          -cukier kandyzowany 0,15 kg do refermentacji (dla dodatkowych posmaków i lekkiego przegazowania)

          Wyjdzie z tego ciemne piwo karmelowe o karmelowym gładkim smaku przeciętym przez kakaową goryczkę. Balling będzie niski ale to przecież ma być niskoalkoholowe piwo a pozorną pełność smaku zagwarantuje przegryzienie się słodu pszenicznego z karmelowym. Karmi jest zresztą dość pustym piwem. Nie chmieliłbym tego wogóle - goryczka będzie od słodu czekoladowego i troszkę od sporego udziału karmelowego. Zatarłbym jedną przerwą opadającą z 70*C do 66*C przez godzinę. Słód czekoladowy dodać na ostatnie 15 minut.
          Jednak laktoze bym dodał do proponowanego składu. Ciut dużo słodu karmelowego... nawet jak na KARMI
          Aaaa i lekko zachmielił lubelskim... tyci tyci.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            A ja bym pszeniczny zastąpił monachijskim. Pszeniczny wnosi do piwa pewną kwaskowość a monachijski słodową słodycz a piwo ma być słodkie. Stężenie początkowe 8-9 Blg i zacierać od razu w 72 st. C przez godzinę, dla uzyskania dużego udziału cukrów niefermentujących. Wg mnie karmelowego wcale nie za dużo, skoro piwo ma być karmelowe.

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #7
              To może i faktycznie dobry czas i miejsce żeby ustalić recepturę na klona KARMI... ku potomności :

              -słód pilzneński 1,5 kg
              -słód monachijski 1 kg
              -słód karmelowy jasny 0,75 kg
              -słód czekoladowy 0,15 kg

              Co z cukrem kandyzowanym? Wydaje mi się że wprowadzi "alkoholowość"...
              Według mnie cukier kandyzowany oprócz delikatnego koloru w tym przypadku już niezuważalnego, nie wprowadza żadnych istotnych/ciekawych treści. Te drobne zanieczyszczenia melasowe nic chyba nie dadzą
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Te drobne zanieczyszczenia melasowe nic chyba nie dadzą
                A mnie się wydaje, że właśnie one są ważną składową tego piwa

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                  To może i faktycznie dobry czas i miejsce żeby ustalić recepturę na klona KARMI... ku potomności :
                  Tylko ktoś to musi uwarzyć i zweryfikować w praktyce

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #10
                    Gingers?

                    To ja poproszę jeszcze przepis na Gingers

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                      To ja poproszę jeszcze przepis na Gingers
                      A może na Tyskie?
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        A może na Tyskie?
                        Proste: kupujesz dębowe mocne i rozcieńczasz mineralką do odpowiedniego ekstraktu Ewentualnie odparowujesz Żubra. Dzięki HGB masz wiele możliwości

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
                          - jakie drożdże do fermentacji?, najlepiej suche górnej fermentacji
                          Hmm, ja bym użył jednak Saflagerów S-23, to piwo dolnej fermentacji, górniaki mogły by dać jakieć posmaki owocowo/kwiatowe i piwo za bardzo odbiegnie od Karmi. Ewentualnie przefermentowałbym na US-56 ale w temperaturze nie wyższej jak 13-16*C - te górniaki fermentują nawet w temperaturze 9*C pozostawiając po sobie czysty profil.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • robol
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.04
                            • 4

                            #14
                            Witam

                            Chmielić czy nie chmielić oto jest pytanie

                            A jak chmielić to ile ?

                            Comment

                            • piwochłon
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2003.04
                              • 71

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robol
                              Witam

                              Chmielić czy nie chmielić oto jest pytanie

                              A jak chmielić to ile ?
                              Coś tam przychmielić na pewno warto, chociażby dla większej odporności brzeczki na zakażenie, ale tak, żeby nie było czuć goryczki. Może użyć zwietrzałego chmielu, tak jak w lambiku? Albo małej ilości Lubelskiego (ze 30g na przykład).
                              Podobno oryginalne Karmi jest solidnie dosłodzone cukrem, więc bez dosładzania raczej się nie obejdzie. W naszych warunkach chyba nie ma innego wyjścia jak laktoza
                              Piwochłon

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X