Długość kiełków

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.03
    • 14

    Długość kiełków

    Witam jak długie mają być wyrastające z ziarna kiełki aby można zacząć suszenie?
    Pozdrawiam. (Jeśli to już gdzieś jest w archiwum to nie krzyczcie na mnie )
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    Sama nigdy nie słodowałam , ale cytuję za Kunze: "Kiełki korzeniowe powinny po mniej więcej 2 dniach kiełkowania tworzyć 2-4 korzonków, a ich długość przy produkcji słodu pilzneńskiego nie powinna przekraczać 1,5 krotnej długości ziarna; natomiast dla słodu ciemnego kiełki mogą mieć dwukrotną długość ziarna... Długość kiełka liścieniowego przy produkcji słodu pilzneńskiego powinna osiągać około 2/3 do 3/4 długości ziarna, przy słodzie ciemnym - ok. 3/4 do 1/1 długości ziarna.

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Nie tam żebym się czepiał, ale jak poznać czy wystający (za przeproszeniem ) kiełek jest korzeniowy czy liścieniowy
      Daj sobie spokój z produkcją słodu, bez problemu kupisz gotowy słód o gwarantowanej jakości.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Liścieniowy to ten grubszy, widać co nieco na fotce numer 3.
        Długość kiełków chyba była dobra , piwo było smaczne na pewno

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Zoom kiełkowy
          Attached Files

          Comment

          • brujo
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.03
            • 14

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            Nie tam żebym się czepiał, ale jak poznać czy wystający (za przeproszeniem ) kiełek jest korzeniowy czy liścieniowy
            Daj sobie spokój z produkcją słodu, bez problemu kupisz gotowy słód o gwarantowanej jakości.
            Oczywiście ale wiesz ile to przyjemności zrobić coś od początku do końca samemu. sama radość. POZDRAWIAM

            Comment

            • brujo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.03
              • 14

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Liścieniowy to ten grubszy, widać co nieco na fotce numer 3.
              Długość kiełków chyba była dobra , piwo było smaczne na pewno
              Czyli nieczekamy aż ten liścieniowy zbyt urośnie (moje liścieniowe maja teraz około 0,5cm czy to wystarczy czy może juz za długie?) pozdrawiam

              Comment

              • brujo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.03
                • 14

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
                Sama nigdy nie słodowałam , ale cytuję za Kunze: "Kiełki korzeniowe powinny po mniej więcej 2 dniach kiełkowania tworzyć 2-4 korzonków, a ich długość przy produkcji słodu pilzneńskiego nie powinna przekraczać 1,5 krotnej długości ziarna; natomiast dla słodu ciemnego kiełki mogą mieć dwukrotną długość ziarna... Długość kiełka liścieniowego przy produkcji słodu pilzneńskiego powinna osiągać około 2/3 do 3/4 długości ziarna, przy słodzie ciemnym - ok. 3/4 do 1/1 długości ziarna.
                Odpowiedź wyczerpująca na moje pytanie. Dzięki

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brujo
                  Czyli nieczekamy aż ten liścieniowy zbyt urośnie (moje liścieniowe maja teraz około 0,5cm czy to wystarczy czy może juz za długie?) pozdrawiam

                  Troszkę za długie, powinny mieć do 3 mm lub lepiej 2. Do suszenia i to już.


                  Napisz skąd jesteś w profilu (ten brodaty u góry ekranu) może na piwie dało by się omówić pewne/piwne sprawy
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-03-10, 18:21.

                  Comment

                  • brujo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.03
                    • 14

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                    Nie tam żebym się czepiał, ale jak poznać czy wystający (za przeproszeniem ) kiełek jest korzeniowy czy liścieniowy
                    Daj sobie spokój z produkcją słodu, bez problemu kupisz gotowy słód o gwarantowanej jakości.
                    Ja też nie żebym się czepiał ale bawić sie w to całe browarnictwo szkoda czasu skoro w sklepie tyle różnych piw. Daj sobie z warzeniem piwa kupisz gotowe zakapslowane piwo w sklepie o gwarantowanej jakości Pozdrawiam

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brujo
                      Ja też nie żebym się czepiał ale bawić sie w to całe browarnictwo szkoda czasu skoro w sklepie tyle różnych piw. Daj sobie z warzeniem piwa kupisz gotowe zakapslowane piwo w sklepie o gwarantowanej jakości Pozdrawiam
                      Przywaliłeś chyba nie temu co trzeba.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • Adam5
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.01
                        • 23

                        #12
                        Podstawy technologii produkcji słodu opisane są tu. http://www.eurequa.pl/pl/Ru_VIII.htm
                        Pozdrawiam Adam.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X