Witam jak długie mają być wyrastające z ziarna kiełki aby można zacząć suszenie?
Pozdrawiam. (Jeśli to już gdzieś jest w archiwum to nie krzyczcie na mnie )
Sama nigdy nie słodowałam , ale cytuję za Kunze: "Kiełki korzeniowe powinny po mniej więcej 2 dniach kiełkowania tworzyć 2-4 korzonków, a ich długość przy produkcji słodu pilzneńskiego nie powinna przekraczać 1,5 krotnej długości ziarna; natomiast dla słodu ciemnego kiełki mogą mieć dwukrotną długość ziarna... Długość kiełka liścieniowego przy produkcji słodu pilzneńskiego powinna osiągać około 2/3 do 3/4 długości ziarna, przy słodzie ciemnym - ok. 3/4 do 1/1 długości ziarna.
Nie tam żebym się czepiał, ale jak poznać czy wystający (za przeproszeniem ) kiełek jest korzeniowy czy liścieniowy
Daj sobie spokój z produkcją słodu, bez problemu kupisz gotowy słód o gwarantowanej jakości.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
Nie tam żebym się czepiał, ale jak poznać czy wystający (za przeproszeniem ) kiełek jest korzeniowy czy liścieniowy
Daj sobie spokój z produkcją słodu, bez problemu kupisz gotowy słód o gwarantowanej jakości.
Oczywiście ale wiesz ile to przyjemności zrobić coś od początku do końca samemu. sama radość. POZDRAWIAM
Sama nigdy nie słodowałam , ale cytuję za Kunze: "Kiełki korzeniowe powinny po mniej więcej 2 dniach kiełkowania tworzyć 2-4 korzonków, a ich długość przy produkcji słodu pilzneńskiego nie powinna przekraczać 1,5 krotnej długości ziarna; natomiast dla słodu ciemnego kiełki mogą mieć dwukrotną długość ziarna... Długość kiełka liścieniowego przy produkcji słodu pilzneńskiego powinna osiągać około 2/3 do 3/4 długości ziarna, przy słodzie ciemnym - ok. 3/4 do 1/1 długości ziarna.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
Nie tam żebym się czepiał, ale jak poznać czy wystający (za przeproszeniem ) kiełek jest korzeniowy czy liścieniowy
Daj sobie spokój z produkcją słodu, bez problemu kupisz gotowy słód o gwarantowanej jakości.
Ja też nie żebym się czepiał ale bawić sie w to całe browarnictwo szkoda czasu skoro w sklepie tyle różnych piw. Daj sobie z warzeniem piwa kupisz gotowe zakapslowane piwo w sklepie o gwarantowanej jakości Pozdrawiam
Ja też nie żebym się czepiał ale bawić sie w to całe browarnictwo szkoda czasu skoro w sklepie tyle różnych piw. Daj sobie z warzeniem piwa kupisz gotowe zakapslowane piwo w sklepie o gwarantowanej jakości Pozdrawiam
Przywaliłeś chyba nie temu co trzeba.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment