Po ostatnim warzeniu pszenicznego zostało mi ok 1l nachmielonej brzeczki (odzyskana z osadów gorących). Czy taka brzeczka nadaje sie na starter z gęstwy odzyskanej po fermentacji? Wydaje mi sie, że nie ma przeciwwskazań ale wszędzie znalazłem przepisy zalecające przygotowanie roztworu z ekstraktu nienachmielonego więc na wszelki wypadek pytam.
Nachmielona brzeczka na starter
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jeżeli jest gorąca zamknięta (zapasteryzowana) to się nada, sprawdź jakość (smakowo-zapachową) przed zrobieniem startera. Jeżeli są wątpliwości o sterylność można zagotować i ostudzić tuż przed zrobieniem startera.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekwszędzie znalazłem przepisy zalecające przygotowanie roztworu z ekstraktu nienachmielonego więc na wszelki wypadek pytam.gdzie znalazłeś te przepisy? Ja specjalnie czekam, aż się nachmieli, żeby była odporniejsza na infekcje i bardziej harmonijna smakowo z resztą warki, ale może w grę tu wchodzić coś czego nie objąłem umysłem.
Brzeczkę butelkuję na gorąco i kapsluję, jak dotąd działa to dobrze, tylko przed wlaniem do tanku muszę odfiltrować osad gorący przez pieluchę. No i 1 litr będzie za mało, będziesz musiał dodać trochę glukozy - oblicz dokładnie ile, na podstawie tego, ile odfermentowało.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika codergdzie znalazłeś te przepisy?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNo i 1 litr będzie za mało, będziesz musiał dodać trochę glukozy - oblicz dokładnie ile, na podstawie tego, ile odfermentowało.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekDlaczego za mało? Na opakowaniu drożdży było napisane że na starter potrzeba 1l lekkiej (10°blg) brzeczki. Ilość drożdży z odzysku jest większa niż z saszetki ale mogę wziąć tylko część. BTW ile wziąć?głupoty pisałem, jakoś mi się przywidziało, że chcesz to użyć do refermentacji, jako rezerwę, a tu starter... Co do startera to się nie wypowiadam, zawsze używałem niechmielonej, ale na pewno przegotuj.
Napisz, jak udało Ci się odzyskac aż 1 litr z tego osadowego błotka?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Napisz, jak udało Ci się odzyskac aż 1 litr z tego osadowego błotka?
Miałem tego tak z 1,5l Częśc oddzieliła się szybko i gorącą wlałem do butelki 0,33l resztę wlałem na gorąco do PETa (skurczył sie przy tym co nieco) wystudziłem i wsadziłem do lodówki. Po 10 dniach na dnie miałem 8 cm osadu a nad nim klarowną (prawie bo to pszenica) brzeczkę.
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Podczepię się pod tematu.
Może mi ktoś powiedzieć, czy brzeczka, którą zrobiłem sobie w małej ilości (ok. 3l.) do starterów, zakapslowałem butelki, zapasteryzowałem (tak mi się wydaje, bo gotowałem 20 minut w gorącej wodzie) nadaje się do robienia z niej skosów?.
Zrobiłem sobie w kilku probówkach skosy, ale dodałem chyba za mało agaru i się słabo ścięło a jak podniosłem probówki to spłynęło.
Wiem, że wystarczy odrobina ekstraktu słodowego, ale skoro nigdy nie używałem ekstraktu to może uda mi się go nadal nie używać.Comment
Related Topics
Collapse
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
-
Pojawiło się tych różnych wypustów Pinty w puszkach po różnych marketach, stąd i moje zainteresowanie, podsycone jeszcze kopyrowymi fimami. Tu akurat nabyte w Kaufie, ale chyba dostępne też poza sieciówkami. 9,99-10,99 PLN. Już przy Pinta Starter dla sieci Żabka miałem wątpliwości o...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment