Nachmielona brzeczka na starter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #1

    Nachmielona brzeczka na starter

    Po ostatnim warzeniu pszenicznego zostało mi ok 1l nachmielonej brzeczki (odzyskana z osadów gorących). Czy taka brzeczka nadaje sie na starter z gęstwy odzyskanej po fermentacji? Wydaje mi sie, że nie ma przeciwwskazań ale wszędzie znalazłem przepisy zalecające przygotowanie roztworu z ekstraktu nienachmielonego więc na wszelki wypadek pytam.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Jeżeli jest gorąca zamknięta (zapasteryzowana) to się nada, sprawdź jakość (smakowo-zapachową) przed zrobieniem startera. Jeżeli są wątpliwości o sterylność można zagotować i ostudzić tuż przed zrobieniem startera.

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Jeżeli jest gorąca zamknięta (zapasteryzowana) to się nada, sprawdź jakość (smakowo-zapachową) przed zrobieniem startera. Jeżeli są wątpliwości o sterylność można zagotować i ostudzić tuż przed zrobieniem startera.
      Zapasteryzowana. Smak i zapach są OK. Na wszelki wypadek zagotuję.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        wszędzie znalazłem przepisy zalecające przygotowanie roztworu z ekstraktu nienachmielonego więc na wszelki wypadek pytam.
        gdzie znalazłeś te przepisy? Ja specjalnie czekam, aż się nachmieli, żeby była odporniejsza na infekcje i bardziej harmonijna smakowo z resztą warki, ale może w grę tu wchodzić coś czego nie objąłem umysłem.

        Brzeczkę butelkuję na gorąco i kapsluję, jak dotąd działa to dobrze, tylko przed wlaniem do tanku muszę odfiltrować osad gorący przez pieluchę. No i 1 litr będzie za mało, będziesz musiał dodać trochę glukozy - oblicz dokładnie ile, na podstawie tego, ile odfermentowało.

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          gdzie znalazłeś te przepisy?
          A np. na drożdżach, Na chłopski rozum jest tak jak piszesz i jak zamierzałem zrobić.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          No i 1 litr będzie za mało, będziesz musiał dodać trochę glukozy - oblicz dokładnie ile, na podstawie tego, ile odfermentowało.
          Dlaczego za mało? Na opakowaniu drożdży było napisane że na starter potrzeba 1l lekkiej (10°blg) brzeczki. Ilość drożdży z odzysku jest większa niż z saszetki ale mogę wziąć tylko część. BTW ile wziąć?
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            Dlaczego za mało? Na opakowaniu drożdży było napisane że na starter potrzeba 1l lekkiej (10°blg) brzeczki. Ilość drożdży z odzysku jest większa niż z saszetki ale mogę wziąć tylko część. BTW ile wziąć?
            głupoty pisałem, jakoś mi się przywidziało, że chcesz to użyć do refermentacji, jako rezerwę, a tu starter... Co do startera to się nie wypowiadam, zawsze używałem niechmielonej, ale na pewno przegotuj.

            Napisz, jak udało Ci się odzyskac aż 1 litr z tego osadowego błotka?

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder

              Napisz, jak udało Ci się odzyskac aż 1 litr z tego osadowego błotka?
              Zagotowałem błotko. Osad zimny skłaczkował a i ten gorący mocniej sie zbił.
              Miałem tego tak z 1,5l Częśc oddzieliła się szybko i gorącą wlałem do butelki 0,33l resztę wlałem na gorąco do PETa (skurczył sie przy tym co nieco ) wystudziłem i wsadziłem do lodówki. Po 10 dniach na dnie miałem 8 cm osadu a nad nim klarowną (prawie bo to pszenica) brzeczkę.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

                #8
                Podczepię się pod tematu.
                Może mi ktoś powiedzieć, czy brzeczka, którą zrobiłem sobie w małej ilości (ok. 3l.) do starterów, zakapslowałem butelki, zapasteryzowałem (tak mi się wydaje, bo gotowałem 20 minut w gorącej wodzie) nadaje się do robienia z niej skosów?.
                Zrobiłem sobie w kilku probówkach skosy, ale dodałem chyba za mało agaru i się słabo ścięło a jak podniosłem probówki to spłynęło.
                Wiem, że wystarczy odrobina ekstraktu słodowego, ale skoro nigdy nie używałem ekstraktu to może uda mi się go nadal nie używać.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                Przetwarzanie...