Nachmielona brzeczka na starter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Nachmielona brzeczka na starter

    Po ostatnim warzeniu pszenicznego zostało mi ok 1l nachmielonej brzeczki (odzyskana z osadów gorących). Czy taka brzeczka nadaje sie na starter z gęstwy odzyskanej po fermentacji? Wydaje mi sie, że nie ma przeciwwskazań ale wszędzie znalazłem przepisy zalecające przygotowanie roztworu z ekstraktu nienachmielonego więc na wszelki wypadek pytam.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Jeżeli jest gorąca zamknięta (zapasteryzowana) to się nada, sprawdź jakość (smakowo-zapachową) przed zrobieniem startera. Jeżeli są wątpliwości o sterylność można zagotować i ostudzić tuż przed zrobieniem startera.

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Jeżeli jest gorąca zamknięta (zapasteryzowana) to się nada, sprawdź jakość (smakowo-zapachową) przed zrobieniem startera. Jeżeli są wątpliwości o sterylność można zagotować i ostudzić tuż przed zrobieniem startera.
      Zapasteryzowana. Smak i zapach są OK. Na wszelki wypadek zagotuję.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        wszędzie znalazłem przepisy zalecające przygotowanie roztworu z ekstraktu nienachmielonego więc na wszelki wypadek pytam.
        gdzie znalazłeś te przepisy? Ja specjalnie czekam, aż się nachmieli, żeby była odporniejsza na infekcje i bardziej harmonijna smakowo z resztą warki, ale może w grę tu wchodzić coś czego nie objąłem umysłem.

        Brzeczkę butelkuję na gorąco i kapsluję, jak dotąd działa to dobrze, tylko przed wlaniem do tanku muszę odfiltrować osad gorący przez pieluchę. No i 1 litr będzie za mało, będziesz musiał dodać trochę glukozy - oblicz dokładnie ile, na podstawie tego, ile odfermentowało.

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          gdzie znalazłeś te przepisy?
          A np. na drożdżach, Na chłopski rozum jest tak jak piszesz i jak zamierzałem zrobić.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          No i 1 litr będzie za mało, będziesz musiał dodać trochę glukozy - oblicz dokładnie ile, na podstawie tego, ile odfermentowało.
          Dlaczego za mało? Na opakowaniu drożdży było napisane że na starter potrzeba 1l lekkiej (10°blg) brzeczki. Ilość drożdży z odzysku jest większa niż z saszetki ale mogę wziąć tylko część. BTW ile wziąć?
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            Dlaczego za mało? Na opakowaniu drożdży było napisane że na starter potrzeba 1l lekkiej (10°blg) brzeczki. Ilość drożdży z odzysku jest większa niż z saszetki ale mogę wziąć tylko część. BTW ile wziąć?
            głupoty pisałem, jakoś mi się przywidziało, że chcesz to użyć do refermentacji, jako rezerwę, a tu starter... Co do startera to się nie wypowiadam, zawsze używałem niechmielonej, ale na pewno przegotuj.

            Napisz, jak udało Ci się odzyskac aż 1 litr z tego osadowego błotka?

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder

              Napisz, jak udało Ci się odzyskac aż 1 litr z tego osadowego błotka?
              Zagotowałem błotko. Osad zimny skłaczkował a i ten gorący mocniej sie zbił.
              Miałem tego tak z 1,5l Częśc oddzieliła się szybko i gorącą wlałem do butelki 0,33l resztę wlałem na gorąco do PETa (skurczył sie przy tym co nieco ) wystudziłem i wsadziłem do lodówki. Po 10 dniach na dnie miałem 8 cm osadu a nad nim klarowną (prawie bo to pszenica) brzeczkę.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

                #8
                Podczepię się pod tematu.
                Może mi ktoś powiedzieć, czy brzeczka, którą zrobiłem sobie w małej ilości (ok. 3l.) do starterów, zakapslowałem butelki, zapasteryzowałem (tak mi się wydaje, bo gotowałem 20 minut w gorącej wodzie) nadaje się do robienia z niej skosów?.
                Zrobiłem sobie w kilku probówkach skosy, ale dodałem chyba za mało agaru i się słabo ścięło a jak podniosłem probówki to spłynęło.
                Wiem, że wystarczy odrobina ekstraktu słodowego, ale skoro nigdy nie używałem ekstraktu to może uda mi się go nadal nie używać.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X