Śmieci na pianie - zbierać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Śmieci na pianie - zbierać?

    Czytałem, że gdy na pianie sa ciemne plamy, można je zebrać wyparzoną łyżką. Nigdy tego nie praktykowałem, staram się nawet nie zaglądać do fermentora, ale tym razem plam mam wyjątkowo dużo:

    Click image for larger version

Name:	PICT0001.JPG
Views:	1
Size:	35,1 KB
ID:	2077609

    To drugi dzień fermentacji, drożdże WLP English Ale, zadana była gęstwa po burzliwej. Czy kwalifikuje się to do zbierania, czy mogę zostawić w spokoju?
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    U mnie też występują takie plamy i wcale sie tym nie przejmuję, piwko wychodzi dobre. I radze nie zaglądać do fermentacji w ogóle.
    GAWEŁ

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      A ja usuwam. Nie zauważyłem, żeby od zaglądania piwo było gorsze. A jak się chce używać gęstwę do kolejnych warek, lepiej mieć ją jak najczystszą. Zresztą to od tych syfów najczęściej zaczyna się zepsucie piwa.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Ja myślałem, że te plamy to kultury drożdżowe i ich występowanie zawsze uznawałem za dobrą oznakę Nie zauważyłem też ich wpływu na psucie się piwa.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Ja myślałem, że te plamy to kultury drożdżowe i ich występowanie zawsze uznawałem za dobrą oznakę Nie zauważyłem też ich wpływu na psucie się piwa.
          NO właśnie. Przy ostatnich pszeniczniakach zbierałem piane z góry. Było w niej PEŁNO drożdży. A na dnie fermentora praktycznie nic. Ale to były 3068, chyba najbardziej górne z górnych. Inna rzecz, że kolorek był inny. To na zdjęciu mi wygląda na żywice z chmielu.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #6
            A mi jeden stary piwowar mówił aby tego nie ruszać, bo ta warstwa chmielin zapobiega zakażeniom młodego piwa.
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              To zdecydowanie są chmieliny, nie usuwam, ale nigdy nie mam aż tyle
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                To zdecydowanie są chmieliny, nie usuwam, ale nigdy nie mam aż tyle
                Tyle chmielin wzięło się z tego, że wlałem całą gęstwę z burzliwej jak leci, bez rozdzielania zdrowych drożdży itd. Frementacja przebiegła poprawnie, w 3 dni, pojawiły się tylko te plamy, które nb. usunąłem

                Comment

                Przetwarzanie...
                X