Ile wody użyć do zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maaciej
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 11

    #1

    Ile wody użyć do zacierania

    Witam fachowców !!!
    Przymierzam sie do zacierania.
    Chcialbym dowiedziec sie czy musze zacierac z calą iloscią wody np 20 l. , czy moge np. zacierac. z 10 l. wody, następnie te 10 l. nachmielić i przelac do fermentora z czystą zimną wodą ?
    Myśle, że moge, ale wole sie poradzić.

    Dzieki za wiadomosci
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maaciej
    Witam fachowców !!!
    Przymierzam sie do zacierania.
    Chcialbym dowiedziec sie czy musze zacierac z calą iloscią wody np 20 l. , czy moge np. zacierac. z 10 l. wody, następnie te 10 l. nachmielić i przelac do fermentora z czystą zimną wodą ?
    To będzie wtedy High Gravity Brewing w skrócie HGB - duże browary to stosują i jakie są efekty można sprawdzić w każdym sklepie. O ile się nie mylę to w Mezopotamii za dolewanie wody do piwa obcinano rękę no ale postęp mamy.
    A tak serio, to wody do zacierania bierze się 3-3,5 raza tyle ile kilogramów słodu użyjesz do zacierania. Obawiam się, ze zmniejszenie tej ilości może negatywnie wpłynąć na procesy przebiegające w zacierze.
    Rozumiem, że Twój dylemat wynika z braku gara - cóż jest to wydatek, ale jednorazowy. Zdecydowanie polecam zakup gara, bo czymże jest dajmy na to 100 zł przy poświęcanym na warzenie czasie i kosztach surowców. Chyba nie chciałbyś sie narobić, wydać kasę na surowce, a potem by się okazało, ze coś tam źle poszło.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Maaciej
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 11

      #3
      Dzieki za wiadomość.
      Znowu wiem więcej na temat zacierania.
      Moze za miesiac bede warzyl z zacieraniem, bo brew-kity mi sie znudzily.

      Pozdrowionka

      Maciej

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        wytyczne kopyra są jak najbardziej sensowne. ja stosuję tyle wody, by dobrze mi się mieszało zacier. często stosuję metodę mieszaną (ekstrakt niechmielony + zacieranie) stąd nie ogranicza mnie w tym sensie gar, ale jak już go kupisz to wszystko stanie się prostsze.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-04-03, 17:20.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          To będzie wtedy High Gravity Brewing w skrócie HGB - duże browary to stosują i jakie są efekty można sprawdzić w każdym sklepie. O ile się nie mylę to w Mezopotamii za dolewanie wody do piwa obcinano rękę no ale postęp mamy.
          Kopyr - PAŁA!

          HGB polega na rozcieńczaniu wodą GOTOWEGO PIWA, a nie brzeczki przed fermentacją. Różnica jest znaczna
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Kopyr - PAŁA!

            HGB polega na rozcieńczaniu wodą GOTOWEGO PIWA, a nie brzeczki przed fermentacją. Różnica jest znaczna
            Wiem, wiem jak już to napisałem to zorientowałem się, że to nie to samo, zwłaszcza, że mi też zdarza się rozcieńczyć brzeczkę po chmieleniu, jeśli ekstrakt jest za wysoki, a HGB to zuuuooo. Ciekaw byłem czy ktoś zaprotestuje, jak widać Marusia zawsze czujna. Mea culpa.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Maaciej
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 11

              #7
              Czyli mozna rozcienczyc brzeczke w sumie nie za wielką iloscia wody.
              Musze sie trzymac 3-3,5 raza wiecej wody niz slodu.
              Więc tak musze kupic wielki gar.
              Dzieki za wiadoosci i pozdrowienia dla czujnej Marusi

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maaciej
                Czyli mozna rozcienczyc brzeczke w sumie nie za wielką iloscia wody.
                Musze sie trzymac 3-3,5 raza wiecej wody niz slodu.
                Więc tak musze kupic wielki gar.
                Dzieki za wiadoosci i pozdrowienia dla czujnej Marusi
                Nie. Gar musisz kupić takiej objętości, aby zmieściła się w nim później cała brzeczka, którą będziesz po zacieraniu gotował. A tej bedzie znacznie więcej niż z samego zacierania, bo zapomniałeś o wysładzaniu. Kup sobie garnek o obj. ok. 30 litrów.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • kurek93
                  Pszenica z błędami.
                  kurek93
                  Witam.
                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                  • słód Weyermann®
                  ...
                  2023-01-13, 10:28
                • Charlie44
                  Problemy z gęstością początkową.
                  Charlie44
                  Cześć wszystkim,

                  Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
                  Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
                  2019-01-14, 12:59
                • dadek
                  Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                  dadek
                  19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                  2022-12-02, 01:29
                • toh11
                  Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                  toh11
                  Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                  Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                  2020-01-11, 12:41
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...