Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Czy tu chodzi o filtr odwróconej osmozy?
    RO i wymieniacze jonowe to kompletnie dwie różne sprawy.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
      RO i wymieniacze jonowe to kompletnie dwie różne sprawy.
      Napisz proszę nieco więcej o tych wymieniaczach, przede wszystkim pod kątem zastosowań domowych.

Comment

• huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

Napisz proszę nieco więcej o tych wymieniaczach, przede wszystkim pod kątem zastosowań domowych.
        Kolumny jonowymiennej jakoś nie widzę w zastosowaniu domowym. Trudność manewrowania, możliwość zapowietrzenia i inne podobne "cyrki" jakoś wykluczają ją wg.mnie z domowego użycia.
        Po więcej informacji zerknij chociażby tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_exchange_resin

Comment

• Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

Nie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkurs
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

Wymieniacze jonowe w domu stosuje się ale są dośc drogie. Pisałem już kiedyś o filtrach RO. Moim zdaniem jest to całkiem rozsądna alternatywa dla kupowania dobrej wody mineralnej. Z filtra RO 100 dostaje sie wodę o twardości ok 1dH. Jeżeli taka woda jest zbyt miękka można ją mieszać z "surową" kranówką w odpowiedniej proporcji (trzeba tylko znać jej twardość). Cena zestawu do RO jest zachęcająca. Mam taki i jestem zadowolony.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

Comment

• coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
              Nie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkurs
              Maidenowiec, przecież wiesz, że uzdatnianie wody to moje hobby , niektórzy zbierają znaczki, albo nie przymierzając etykiety od piwa a ja już widziałem oczyma wyobraźni maszynkę z przyciskami:

Uzdatnij wodę na:
              - Pils
              - Marcowe
              - Koźlak
              - Ale
              - Pszeniczne
              .....

Comment

• huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                Ja już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.

Comment

• Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

Ja już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.
                  Wiedziałem! Pokrzyżuję Twój niecny plan, niegodziwcze!
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                    Ja już gdzieś, kiedyś, pisałem że warzę na kranówie. Mam to szczęście iż mam w tym moim chorzowskim kranie wodę dobrej jakości. Gdybym mieszkał, w Katowicach, na Tysiącleciu w życiu bym sobie na to nie pozwolił. Do mojej matki moją kranówkę transportuję w butelkach. Bo na niej kawa czy herbata smakują zupełnie inaczej.
                    Nie wiem o czym piszesz bo akurat woda w Katowicach jest bardzo dobra. Na pewno lepsza niż w Świętochłowicach a Chorzów ma chyba te sama wodę (jeżeli nie tę samą co Świętochłowice to ma te samą co Katowice!). Woda w Katowicach pochodzi z Dziećkowic i Goczałkowic, podczas gdy Bytom, Świętochłowice i część Chorzowa (wyszło przy okazji aktualnej awarii wodociągu) dostają wodę z Kozłowej Góry. Woda w Katowicach ma ok 6dH u mnie w kranie jest 14dH. Najgorszą wodę w okolicy maja Gliwice (część) z jakiegoś ujęcia głębinowego o twardości chyba ponad 30dH (nie mierzyłem). Inna sprawa co komu smakuje....
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Wszystkie? Rozumiem, że oznacza to zgłoszenie piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Wszystkie? Rozumiem, że oznacza to zgłoszenie piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie?
                        Noo! Może ten jeden sobie odpuszcze, żeby nie było...

Comment

• jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

Jeszcze parę słów o wymieniaczach jonowych. Można je zdobyć znacznie taniej niż w zamieszczonym przeze mnie wyżej linku. Wymieniacze maja jednak wady, od których wolna jest odwrócona osmoza: wymagają regeneracji (silnym kwasem kationit i zasadą anionit) oraz jak sama nazwa wskazuje wymieniają TYLKO JONY. Wszelkie niezdysocjowane zanieczyszczenia, w tym chlor, czy związki organiczne przechodzą przez nie bez problemów. Właśnie te niezdysocjowane zanieczyszczenia silnie rzutują na walory smakowe wody.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

Comment

• coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            Jeszcze parę słów o wymieniaczach jonowych. Można je zdobyć znacznie taniej niż w zamieszczonym przeze mnie wyżej linku. Wymieniacze maja jednak wady, od których wolna jest odwrócona osmoza: wymagają regeneracji (silnym kwasem kationit i zasadą anionit) oraz jak sama nazwa wskazuje wymieniają TYLKO JONY. Wszelkie niezdysocjowane zanieczyszczenia, w tym chlor, czy związki organiczne przechodzą przez nie bez problemów. Właśnie te niezdysocjowane zanieczyszczenia silnie rzutują na walory smakowe wody.
                            A ich zaletą jest pewnie to, że nie robią wody destylowanej tylko rozsądnie zmineralizowaną?

Comment

• jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

A ich zaletą jest pewnie to, że nie robią wody destylowanej tylko rozsądnie zmineralizowaną?
                              Jonity? Czyszczą wodę z jonów do zera. Ale wodą destylowana to nie jest. Tak jak i woda z RO jednak ta zawiera nieco jonów wapnia i magnezu (twardość w okolicy 1dH, po jonitach twardość będzie praktycznie zerowa). No i ta kłopotliwa regeneracja jonitów; w zmywarkach do regeneracji używa sie solanki ale piwo na słonawej wodzie chyba nie jest zbyt smaczne
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

Comment

• hasintus
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2006.07
                                • 850

"Koń jaki jest każdy widzi". Jest kranówka i kranówka, są miejsca gdzie w kranówce nawet się umyć trudno ale są też takie gdzie z kranu leci oligocen.
                                Zamiast udawać "wielkich doktorów chemii" lepiej spojrzeć na problem bardziej z pozycji kucharza. Jeżeli wodę z waszego kranu używacie do przyrządzania potraw i gotowania np. herbaty, to spoko można robić na niej smaczne piwo.
                                Uwaga, woda destylowana jest szkodliwa. A w tanich marketowych "wodach mineralnych" to nie wiadomo co jest rozpuszczone. Ciekawe co do nich dodają, że się nie psują (nie zmieniają barwy, klarowności, zapachu).

Comment

Przetwarzanie...
                                X