Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia piwa?
Collapse
X
-
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNapisz proszę nieco więcej o tych wymieniaczach, przede wszystkim pod kątem zastosowań domowych.
Po więcej informacji zerknij chociażby tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_exchange_resinW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Nie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkursSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNapisz proszę nieco więcej o tych wymieniaczach, przede wszystkim pod kątem zastosowań domowych.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecNie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkurs
Uzdatnij wodę na:
- Pils
- Marcowe
- Koźlak
- Ale
- Pszeniczne
.....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecNie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkursW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJa już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Ja już gdzieś, kiedyś, pisałem że warzę na kranówie. Mam to szczęście iż mam w tym moim chorzowskim kranie wodę dobrej jakości. Gdybym mieszkał, w Katowicach, na Tysiącleciu w życiu bym sobie na to nie pozwolił. Do mojej matki moją kranówkę transportuję w butelkach. Bo na niej kawa czy herbata smakują zupełnie inaczej.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJa już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWszystkie? Rozumiem, że oznacza to zgłoszenie piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Jeszcze parę słów o wymieniaczach jonowych. Można je zdobyć znacznie taniej niż w zamieszczonym przeze mnie wyżej linku. Wymieniacze maja jednak wady, od których wolna jest odwrócona osmoza: wymagają regeneracji (silnym kwasem kationit i zasadą anionit) oraz jak sama nazwa wskazuje wymieniają TYLKO JONY. Wszelkie niezdysocjowane zanieczyszczenia, w tym chlor, czy związki organiczne przechodzą przez nie bez problemów. Właśnie te niezdysocjowane zanieczyszczenia silnie rzutują na walory smakowe wody.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekJeszcze parę słów o wymieniaczach jonowych. Można je zdobyć znacznie taniej niż w zamieszczonym przeze mnie wyżej linku. Wymieniacze maja jednak wady, od których wolna jest odwrócona osmoza: wymagają regeneracji (silnym kwasem kationit i zasadą anionit) oraz jak sama nazwa wskazuje wymieniają TYLKO JONY. Wszelkie niezdysocjowane zanieczyszczenia, w tym chlor, czy związki organiczne przechodzą przez nie bez problemów. Właśnie te niezdysocjowane zanieczyszczenia silnie rzutują na walory smakowe wody.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderA ich zaletą jest pewnie to, że nie robią wody destylowanej tylko rozsądnie zmineralizowaną?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
"Koń jaki jest każdy widzi". Jest kranówka i kranówka, są miejsca gdzie w kranówce nawet się umyć trudno ale są też takie gdzie z kranu leci oligocen.
Zamiast udawać "wielkich doktorów chemii" lepiej spojrzeć na problem bardziej z pozycji kucharza. Jeżeli wodę z waszego kranu używacie do przyrządzania potraw i gotowania np. herbaty, to spoko można robić na niej smaczne piwo.
Uwaga, woda destylowana jest szkodliwa. A w tanich marketowych "wodach mineralnych" to nie wiadomo co jest rozpuszczone. Ciekawe co do nich dodają, że się nie psują (nie zmieniają barwy, klarowności, zapachu).
Comment
-
Comment