Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia piwa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Ja warzę spokojnie na kranówie, już w 3 miejscu zamieszkania.
    Ale jedno wiem już na pewno: żadna z kranówek, z których korzystam, nie nadaje się do uwarzenia pszenicy!
    Bardzo mało mam wtedy smaczków bananowych i goździkowych - a na obecnie używanej wodzie - w ogóle.
    Zakupiłam do ostatniej pszenicy wodę w markecie i od razu wszystko gra!

Podejrzewam, że problem Ciechanowa z nie do końca weizenowym smakiem też może polegać na nieodpowiedniej wodzie do pszenicy.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• krogo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.03
      • 66

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Bo ostatniej pszenicy po raz pierwszy nie przechmieliłaś

Comment

• Marusia
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
        Bo ostatniej pszenicy po raz pierwszy nie przechmieliłaś
        Miałam na myśli ostatnią zabutelkowaną, czyli tą przechmieloną A posmaczki i tak wychodzą

www.wrowar.com.pl

Comment

• kuczman
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
          A to głupie Jankesy, po cholewę wieźli to z powrotem do siebie. Ja tylko tak się zastanawiam, kiedy te beczki z iperytem, które zalegają w Bałtyku, skorodują do końca.
          Moze nawet szybciej niz sie tego wszyscy spodziewaja jezeli pojdzie po dnie ten rurociag z Rosji. A w tych beczkach jest "zimowa" formula gazu- nie rozpuszcza sie w wodzie tylko zeluje zachowujac pelne wlasciwosci parzace.

Wracajac do wody... jezeli Marusia twierdzi ze w jasnym piwku roznica jednak jest, moze warto zwrocic wieksza uwage na ten podstawowy skladnik piwa?
          Chocby tylko wtedy kiedy specjalnie zalezy nam na koncowej jakosci piwa...

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedzi

Wracajac do wody... jezeli Marusia twierdzi ze w jasnym piwku roznica jednak jest,
            W jasnym owszem, ale PSZENICZNYM Pilsy wychodzą rewelacyjnie

www.wrowar.com.pl

Comment

• aqqq
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.12
              • 56

Moze nawet szybciej niz sie tego wszyscy spodziewaja jezeli pojdzie po dnie ten rurociag z Rosji. A w tych beczkach jest "zimowa" formula gazu- nie rozpuszcza sie w wodzie tylko zeluje zachowujac pelne wlasciwosci parzace.
              Przypadki poparzonych rybaków wracających z połowu nie są jakoś specjalnie nagłaśniane, ale też nie zdarzają się na tyle rzadko, żeby były czymś nadzwyczajnym.

Co do wody to chyba najprościej odpowiedzieć, tak, nadaje się, ale nie każda. Są rejony kraju z supersmaczną wodą a są takie, że woda odrzuca już z wyglądu i zapachu. Zresztą co tu mówić o kraju, w obrębie pojedynczych miast sa takie różnice. Choćby przywołany już wcześniej Gdańsk, część dzielnic jest zaopatrywana z ujęć głębinowych a część z ujęcia powierzchniowego w Straszynie. Nazwa w tym przypadku nie kłamie

Comment

• huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                (...)Choćby przywołany już wcześniej Gdańsk, część dzielnic jest zaopatrywana z ujęć głębinowych a część z ujęcia powierzchniowego w Straszynie. Nazwa w tym przypadku nie kłamie
                Warzę piwo na wodzie wodociągowej od dawna a piwa wychodzą dobre lub jeszcze lepsze.
                Utytułowany Piwochłon chyba też warzy na kranówie, bo przy tej ilości nie dałby rady wnieść tyle wody do domu
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• rafal_s
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2006.11
                  • 128

Ja warzę spokojnie na kranówie, już w 3 miejscu zamieszkania.
                  Ale jedno wiem już na pewno: żadna z kranówek, z których korzystam, nie nadaje się do uwarzenia pszenicy!
                  Bardzo mało mam wtedy smaczków bananowych i goździkowych - a na obecnie używanej wodzie - w ogóle.

Podejrzewam, że problem Ciechanowa z nie do końca weizenowym smakiem też może polegać na nieodpowiedniej wodzie do pszenicy.
                  A sprawdzałaś parametry wody u dostawcy (u Ciebie chyba nadal MPWiK) ? Ciekawy jestem, czy to może być twardość, pH, czy coś jeszcze innego.

Comment

• kuczman
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 146

lbo dac do porownania probki kranowki i tej butelkowej do analizy. ez z ciekawosci
                    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM) – jeden z najlepszych polskich uniwersytetów, oferujący studia I, II i III stopnia oraz studia podyplomowe.

Comment

• rafal_s
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.11
                      • 128

lbo dac do porownania probki kranowki i tej butelkowej do analizy. ez z ciekawosci
                      http://www.zawig.amu.edu.pl/dzialalnosc_bad_usl.php
                      Parę razy czytałem o badaniach butelkowanej wody "mineralnej". Podobno niezłe kwiatki im tam wychodziły

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Mimo, że nadal jestem początkujący, mam bardzo podobne spostrzeżenie.

Comment

• Marusia
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedzi
                          A sprawdzałaś parametry wody u dostawcy (u Ciebie chyba nadal MPWiK) ? Ciekawy jestem, czy to może być twardość, pH, czy coś jeszcze innego.
                          Chyba chodzi o twardość - mam wodę zbyt miękką. Ale nie sprawdzałam, tak tylko gdybam

www.wrowar.com.pl

Comment

• kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8115

Pomyśleć,że są takie kraje gdzie kranówę się pije bez przegotowania i jest bardzo smaczna.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• tomek35
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.02
                              • 497

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pomyśleć,że są takie kraje gdzie kranówę się pije bez przegotowania i jest bardzo smaczna.

Po co inne kraje, wystarczy że pojedziesz na polską wieś, tam też pije się kranówę bez przegotowania.

Comment

• jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dlaczego odrazu kraje? U mnie jest taka własnie.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X