u mnie też jest smaczna , nie chlorowana !!
Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia piwa?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35 Wyświetlenie odpowiedziPo co inne kraje, wystarczy że pojedziesz na polską wieś, tam też pije się kranówę bez przegotowania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziPomyśleć,że są takie kraje gdzie kranówę się pije bez przegotowania i jest bardzo smaczna."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960 Wyświetlenie odpowiedziW Lesznie, podobnie jak w Miliczu jest woda z ujęć głębinowych i tylko filtrowana. Chlor widzą wodociągi tylko dwa razy w roku gdy profilaktycznie przez jeden dzień jest odkażana instalacja. Leszno bazuje na 7 studniach o głębokości od 70m do bodajże prawie 400m. Poza tym woda jest twarda i bardzo smaczna. LPWiK rozważało nawet możliwość uruchomienie przy wodociągach rozlewni i butelkowania wody, ponieważ parametrami woda jest lepsza od wielu sprzedawanych w marketach. Jeszcze nie warzę, więc nie mogę powiedzieć czy ta woda nadaje się do piwa, ale przypuszczam że TAK.
Wodę mamy z wodociągu gminnego, z głębokości 350 metrów.
Woda nie jest chlorowana, nie jest twarda i bardzo smaczna.
Jedyny problem to niedokończona budowa wodociągu - nie ma jeszcze zamknięcia obwodu wodnego, co skutkuje okresowo niższym ciśnieniem. Zwłaszcza latem jest to męczące. Ale za to woda kosztuje 1,60 zł za m3.
I piwo na niej wychodzi baaardzo przyzwoite.
Comment
-
-
U mnie w Gliwicach niestety woda w kranie jest do bani, nie to co w beskidach...
Powiem jedno - wg. ekspertów od spraw żywienia kranówka jest lepsza od Żywca ZdrojuLast edited by Tomasz_Moczarski; 2008-01-23, 03:54.koncerniak = prawie jak piwo :D
Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_Moczarski Wyświetlenie odpowiedziPowiem jedno - wg. ekspertów od spraw żywienia kranówka jest lepsza od Żywca Zdroju
Comment
-
-
Ale to moze byc rezultatem kilku wpadek kiedy firmy butelkowaly wlasnie kranowke.
A z zagranicznych to chyba Coca Cola czy ktorys z tych gigantow dostal zakaz EU sprzedazy swojego swinstwa "Dassani". Butelkowana kranowa, zdzierstwo cenowe i jak dla mnie nie do picia.
Comment
-
-
Tu chyba bardziej magia nastawienia wpływa bardziej na fakt odbioru takiej wody. Z odpowiednimi filtrami i związkami chemicznymi można zrobić generalnie cokolwiek z wodą. Po zajęciach fakultatywnych z chemii sanitarnej przestałem wierzyć w "magię" badania wody, szczególnie jak niektóre rzeczy określa się na oko
Angasc, musi być twarda, żeby była smaczna. Jasne, twarda w rozsądnych wartościach, ale jednak. Woda miękka jest w najlepszym wypadku bez smaku, a w innych po prostu mdła.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziAngasc, musi być twarda, żeby była smaczna. Jasne, twarda w rozsądnych wartościach, ale jednak. Woda miękka jest w najlepszym wypadku bez smaku, a w innych po prostu mdła.
Comment
-
-
A, no chyba, że taką subiektywną skalę twardości uznamySurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziA, no chyba, że taką subiektywną skalę twardości uznamy
Podaję w kolejności:
Oznaczenie, JM, Max dopuszczalna zawartość, Zawartość w próbce
mętność, NTU, 1, 0,41
barwa, mg Pt/l, 15, 15
zapach, , akceptowalny, akceptowalny
smak, , akeptowalny, akceptowalny
odczyn, pH, 6.5-9.5 , 7.59
przewodność, microS/em , 2500 , 477
żelazo, mg Fe/l, 0.200 , 0.080
mangan, mg Mn/l, 0.050 , poniżej 0.030
amoniak, mg NH+4/l, 0.50 , 0.10
azotyny, mg NO-2/l , 0.50 , poniżej 0.01
azotany, mg NO-3/l , 50 , 3.46
Poza tym badanie na okoliczność 3 rodzajów bakterii - zero.
Mówiąc szczerze niewiele mi to mówi poza tym że wszystko poniżej wartości dopuszczalnych.
Może ktoś z Was pokusi się o rozgryzienie tych parametrów i wyjaśnienie co mam w kranie. A jak się okaże że jest OK, to zapraszam z baniaczkami
Opłata: za napełnienie baniaka 10 litrów - jedno piwo swojej roboty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziZainspirowany Twoim postem zadzwoniłem do Urzędu Gminy i poprosiłem o podanie stopnia twardości wody. Bardzo miła pani powiedziała, że najprościej będzie gdy mi przefaksuje wyniki ostatniego badania. Badanie z dn 12/11/2007, wykonane nie na ujęciu, tylko z kranu w jednej i nstytucji przy końcu nitki odbiorczej.
Podaję w kolejności:
Oznaczenie, JM, Max dopuszczalna zawartość, Zawartość w próbce
mętność, NTU, 1, 0,41
barwa, mg Pt/l, 15, 15
zapach, , akceptowalny, akceptowalny
smak, , akeptowalny, akceptowalny
odczyn, pH, 6.5-9.5 , 7.59
przewodność, microS/em , 2500 , 477
żelazo, mg Fe/l, 0.200 , 0.080
mangan, mg Mn/l, 0.050 , poniżej 0.030
amoniak, mg NH+4/l, 0.50 , 0.10
azotyny, mg NO-2/l , 0.50 , poniżej 0.01
azotany, mg NO-3/l , 50 , 3.46
Poza tym badanie na okoliczność 3 rodzajów bakterii - zero.
Mówiąc szczerze niewiele mi to mówi poza tym że wszystko poniżej wartości dopuszczalnych.
Może ktoś z Was pokusi się o rozgryzienie tych parametrów i wyjaśnienie co mam w kranie. A jak się okaże że jest OK, to zapraszam z baniaczkami
Opłata: za napełnienie baniaka 10 litrów - jedno piwo swojej roboty.
Opłata: za rozgryzienie tych parametrów - jedno piwo swojej roboty
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziTo było badanie w kierunku sanitarnym i nie ma nic wspólnego z twardością i zawartością niektórych minerałów.
Opłata: za rozgryzienie tych parametrów - jedno piwo swojej roboty
Odezwij się na PW, wytłumaczę Ci dojazd.
Comment
-
Comment