Jako, że aktualnie uczę się do przerąbanego kolosa to niestety nie mam czasu opisać wszystkich tych parametrów. W każdym razie sam takie robiłem na laborkach. W piątek mogę opisać co każdy z poszczególnych parametrów oznacza i co oznacza uzyskany wynik. Generalnie woda do picia musi spełniać warunki opisane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002r (Dz.U. Nr 203, poz 1718). Aczkolwiek z tym do końca to nie wiadomo, niby nie obowiązuje, bo jakieś nowe normy robią
Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia piwa?
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziJako, że aktualnie uczę się do przerąbanego kolosa to niestety nie mam czasu opisać wszystkich tych parametrów. W każdym razie sam takie robiłem na laborkach. W piątek mogę opisać co każdy z poszczególnych parametrów oznacza i co oznacza uzyskany wynik. Generalnie woda do picia musi spełniać warunki opisane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002r (Dz.U. Nr 203, poz 1718). Aczkolwiek z tym do końca to nie wiadomo, niby nie obowiązuje, bo jakieś nowe normy robią
Michał, jeśli Cię to przekona, to powiem że bardzo by mi odpowiadało takie opracowanie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
I tak miałem zamiar takie zrobić Najwyżej zrobię w paru częściach, bo temat też jest dosyć rozległy.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziI tak miałem zamiar takie zrobić Najwyżej zrobię w paru częściach, bo temat też jest dosyć rozległy.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziI tak miałem zamiar takie zrobić Najwyżej zrobię w paru częściach, bo temat też jest dosyć rozległy.
Dla mnie to czarna magia.
Moja działka to nieco inne rzeczy - jak będziesz chciał pracę wydrukować to zapraszam. Dostaniesz zniżkę.
Comment
-
-
Po weekendzie wkleję zdjęcie wyników badań umieszczonych przy jednym z ujęć oligoceńskich (chyba jest w nim zawarte więcej danych dot. minerałów, może przydadzą się w opracowaniu).
Generalnie z tego co pamiętam 256 [jakiejś jednostki objętościowej] CaCo3przeliczyłem na 14° niemieckich. Nie wiem jednak jak do twardości mają się inne minerały.
PS. Odczyn kwasowy takiej wody ph7,5 natomiast mętność 1,4! (przy normie zakładającej maksimum równe 1).Last edited by Kieswy; 2008-01-24, 10:24.Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
Mętność wód naturalnych ma różne podłoża, natomiast przy wodach podziemnych zawierających znaczne ilości wodorowęglanów wapnia i żelaza, mętność jest właśnie od wytrąconych związków żelaza, wapnia i manganu. Generalnie po pobraniu może być klarowna, ale jak odstoi to traci dwutlenek węgla potrzebny do utrzymania wodorowęglanu wapnia i żelaza w roztworze i wytrąca się węglan wapnia i wodorotlenek żelaza (III).Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedziPo weekendzie wkleję zdjęcie wyników badań umieszczonych przy jednym z ujęć oligoceńskich (chyba jest w nim zawarte więcej danych dot. minerałów, może przydadzą się w opracowaniu).
Ja poprosiłem pisemnie mój urząd gminy to mi odpisali, że nie mają a jak chcę to se sam mogę zrobić takie badania.
Wprawdzie piwo staram się robić z oligoceńskiej, ale popełniłem też kilka warek na kranówie bo akurat nie chciało mi się biegać z baniakami. Nie zauważyłem, żeby piwo śmierdziało albo smakowało kranówą.
Comment
-
-
Jakieś 10 (albo i więcej) lat temu, gdy w Warszawie pojawiły się pierwsze ujęcia w.o., kartki z wynikami badań były przy każdym wejściu.
Dziś taki raport znalazłem jedynie przy ujęciu na ul. Gąbińskiej (na Bielanach). Żadnych instytucji nie pytałem o wyniki badań.Oddam się za sękacz!
Comment
-
Comment