Zacierałem sobie jedna warkę (9) bez termometru (stłukł się), wyszło 13blg. Fermentacja dolna (11 st. Saflager) zakończyła się już po 4 dniach na 8 blg. Teraz dobiega 2 tydzień cichej i nadal 8blg. Czy to możliwe, żebym zatarł aż tak treściwe piwo, czy będą granaty?
8 blg rozlewać?
Collapse
X
-
Wygląda na to, że zacierałeś w wysokiej temperaturze, gdzieś na granicy 72-75 stopni C. Efektem jest wyodrębnienie się ze słodu dużej ilości cukrów (stąd 13 blg) ale niefermentowalnych (dlatego opadło tylko do 8 blg). Ja na Twoim miejscu przelałbym teraz piwo na fermentację cichą - jest szansa że po dwóch tygodniach cichej blg jeszcze opadnie.Last edited by Shlangbaum; 2007-04-03, 12:43.
-
-
z tym że Kolega pisze że już jest PO 2 tygodniach cichej...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakMoże drożdże jakieś słabowite były?
Spróbuj napowietrzyć i zadać nowymi silnymi drożdżami, najlepiej w nieco wyższej temperaturze. Może jeszcze kilka Blg odfermentują.
Comment
-
-
ot, za dużo liczb w pierwszym poście:
2, 4, 8, 8, 9, 11, 13...
można się zagubić.
my mieliśmy z pszenicą tak że na burzliwej coś marnie drożdże zabrały się do roboty w jednym z fermentorów i w ciągu 3-4 dni BLG spadło z 12 do 10 stopni. pomogło napowietrzenie i to pronto salvatore- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Miałem podobną sytuację. Zacierałem bez termometru w zagorącej wodzie. Po 2 tygodniach cichej gęstość z 8blg zeszła na 7,5 i dalej ani rusz. Zabutelkowalem z normalną ilością glukozy i nie wyszły wcale granaty, normalne nagazowanie. Z tym że, piwo było nie dobre o intensywnym słodowym wręcz chlebowym smaku, i zero mocy. Powtórne dodawanie drożdży moim zdaniem nic nie da a spowoduje że piwo będzie mętne.
Comment
-
-
W niedzielę dodałem nowy starter. Napowietrzyłem, zamieszałem i... cisza, brak oznak fermentacji.
I teraz nie wiem, czy przelać jeszcze raz na cichą za tydzień (oczywiście zmętniało), czy od razu do butelek. Jak długo takie piwo jeszcze może wytrzymać?------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzikW niedzielę dodałem nowy starter. Napowietrzyłem, zamieszałem i... cisza, brak oznak fermentacji.
I teraz nie wiem, czy przelać jeszcze raz na cichą za tydzień (oczywiście zmętniało), czy od razu do butelek. Jak długo takie piwo jeszcze może wytrzymać?
Zmętnienie prawdopodobnie oznacza ,że fermentacja ruszyła od nowa ale gazować już niekoniecznie będzie i piana nie musi wyjść.Prawdopodobnie po dekantacji na dnie będzie sporo drożdży."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelZmętnienie prawdopodobnie oznacza ,że fermentacja ruszyła od nowa ale gazować już niekoniecznie będzie i piana nie musi wyjść.------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Zeszło do 7.5 blg. Temperatura fermantacji po stabilizacji 13.5 st.
Dodać normalnie cukru do rozlewu, bo wszystko wskazuje na to, że drożdże nia mają już co jeść?------------------------------------------------------
Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzikZeszło do 7.5 blg. Temperatura fermantacji po stabilizacji 13.5 st.
Dodać normalnie cukru do rozlewu, bo wszystko wskazuje na to, że drożdże nia mają już co jeść?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment