8 blg rozlewać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodzik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 103

    8 blg rozlewać?

    Zacierałem sobie jedna warkę (9) bez termometru (stłukł się), wyszło 13blg. Fermentacja dolna (11 st. Saflager) zakończyła się już po 4 dniach na 8 blg. Teraz dobiega 2 tydzień cichej i nadal 8blg. Czy to możliwe, żebym zatarł aż tak treściwe piwo, czy będą granaty?
    ------------------------------------------------------
    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Wygląda na to, że zacierałeś w wysokiej temperaturze, gdzieś na granicy 72-75 stopni C. Efektem jest wyodrębnienie się ze słodu dużej ilości cukrów (stąd 13 blg) ale niefermentowalnych (dlatego opadło tylko do 8 blg). Ja na Twoim miejscu przelałbym teraz piwo na fermentację cichą - jest szansa że po dwóch tygodniach cichej blg jeszcze opadnie.
    Last edited by Shlangbaum; 2007-04-03, 12:43.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      z tym że Kolega pisze że już jest PO 2 tygodniach cichej...
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Może drożdże jakieś słabowite były?
        Spróbuj napowietrzyć i zadać nowymi silnymi drożdżami, najlepiej w nieco wyższej temperaturze. Może jeszcze kilka Blg odfermentują.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
          Może drożdże jakieś słabowite były?
          Spróbuj napowietrzyć i zadać nowymi silnymi drożdżami, najlepiej w nieco wyższej temperaturze. Może jeszcze kilka Blg odfermentują.
          Też mi się tak wydaje. Żeby w nie wiem jak wysokiej temperaturze zacierał, z 12 do 8 to jest raczej wina drożdży...
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • miodzik
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.08
            • 103

            #6
            No to robię starter i od nowa. Mam nadzieje ze nie skwaśnieje.
            ------------------------------------------------------
            Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              z tym że Kolega pisze że już jest PO 2 tygodniach cichej...
              Jakoś wybiórczo to przeczytałem

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • miodzik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.08
                • 103

                #8
                Jedni nie widzą cichej, inni widzą 12 blg, coś nie tak z tą treścią .
                ------------------------------------------------------
                Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  ot, za dużo liczb w pierwszym poście:

                  2, 4, 8, 8, 9, 11, 13...

                  można się zagubić.

                  my mieliśmy z pszenicą tak że na burzliwej coś marnie drożdże zabrały się do roboty w jednym z fermentorów i w ciągu 3-4 dni BLG spadło z 12 do 10 stopni. pomogło napowietrzenie i to pronto salvatore
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • hasintus
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.07
                    • 850

                    #10
                    Miałem podobną sytuację. Zacierałem bez termometru w zagorącej wodzie. Po 2 tygodniach cichej gęstość z 8blg zeszła na 7,5 i dalej ani rusz. Zabutelkowalem z normalną ilością glukozy i nie wyszły wcale granaty, normalne nagazowanie. Z tym że, piwo było nie dobre o intensywnym słodowym wręcz chlebowym smaku, i zero mocy. Powtórne dodawanie drożdży moim zdaniem nic nie da a spowoduje że piwo będzie mętne.

                    Comment

                    • miodzik
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.08
                      • 103

                      #11
                      W niedzielę dodałem nowy starter. Napowietrzyłem, zamieszałem i... cisza, brak oznak fermentacji.
                      I teraz nie wiem, czy przelać jeszcze raz na cichą za tydzień (oczywiście zmętniało), czy od razu do butelek. Jak długo takie piwo jeszcze może wytrzymać?
                      ------------------------------------------------------
                      Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
                        W niedzielę dodałem nowy starter. Napowietrzyłem, zamieszałem i... cisza, brak oznak fermentacji.
                        I teraz nie wiem, czy przelać jeszcze raz na cichą za tydzień (oczywiście zmętniało), czy od razu do butelek. Jak długo takie piwo jeszcze może wytrzymać?
                        Ja bym poczekał ten tydzień,zmierzył blg i zobaczył czy spadło.Jeśli tak to warto poczekać aż się sklaruje i wtedy do flaszek.Jeśli nie spadnie to też do flaszek ale dałbym 1/2 normalnej ilości cukru do refermentacji.
                        Zmętnienie prawdopodobnie oznacza ,że fermentacja ruszyła od nowa ale gazować już niekoniecznie będzie i piana nie musi wyjść.Prawdopodobnie po dekantacji na dnie będzie sporo drożdży.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • miodzik
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.08
                          • 103

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                          Zmętnienie prawdopodobnie oznacza ,że fermentacja ruszyła od nowa ale gazować już niekoniecznie będzie i piana nie musi wyjść.
                          Zmetnienie jest raczej objawem zamieszania zawartości fermentatora po 2 tygodniach cichej.
                          ------------------------------------------------------
                          Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                          Comment

                          • miodzik
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.08
                            • 103

                            #14
                            Zeszło do 7.5 blg. Temperatura fermantacji po stabilizacji 13.5 st.
                            Dodać normalnie cukru do rozlewu, bo wszystko wskazuje na to, że drożdże nia mają już co jeść?
                            ------------------------------------------------------
                            Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodzik
                              Zeszło do 7.5 blg. Temperatura fermantacji po stabilizacji 13.5 st.
                              Dodać normalnie cukru do rozlewu, bo wszystko wskazuje na to, że drożdże nia mają już co jeść?
                              Jeśle mętne to sklaruj agarem lub żelatyną - nie lej mętnego w butelki,strata czasu i piwa,i z połową ilości cukru ładuj do flaszek.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X