8 blg rozlewać?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodzik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 103

Po miesiącu od zabutelkowania wnioski są następujące:

1. Drożdże były ok - warka 11 na nich zeszła z 13 do 3 blg,
    2. Butelki się trzymają dzielnie mimo dodania normalnej ilości cukru, gazu normalnie,
    3. Strasznie mozolnie się klaruje.

Wszystko wskazuje na błąd przy zacieraniu.
    ------------------------------------------------------
    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

Comment

• hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      Miałem podobną sytuację. Zacierałem bez termometru w zagorącej wodzie. Po 2 tygodniach cichej gęstość z 8blg zeszła na 7,5 i dalej ani rusz. Zabutelkowalem z normalną ilością glukozy i nie wyszły wcale granaty, normalne nagazowanie. Z tym że, piwo było nie dobre o intensywnym słodowym wręcz chlebowym smaku, i zero mocy. Powtórne dodawanie drożdży moim zdaniem nic nie da a spowoduje że piwo będzie mętne.
      Czyli Hasintus miał rację.

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • ohdesu
        Piana przy cichej fermentacji
        ohdesu
        To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
        2019-03-03, 14:39
      • JonI
        BLG - czy powinienem już rozlewać
        JonI
        Witajcie,

Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
        2017-12-31, 12:50
      • bastion
        Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
        bastion
        Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
        2025-01-10, 21:09
      • DrunkChaosMind
        Kunze i brak informacji o cichej
        DrunkChaosMind
        Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
        Czy...
        2017-09-18, 22:02
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...