8 blg rozlewać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodzik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 103

    #16
    Po miesiącu od zabutelkowania wnioski są następujące:

    1. Drożdże były ok - warka 11 na nich zeszła z 13 do 3 blg,
    2. Butelki się trzymają dzielnie mimo dodania normalnej ilości cukru, gazu normalnie,
    3. Strasznie mozolnie się klaruje.

    Wszystko wskazuje na błąd przy zacieraniu.
    ------------------------------------------------------
    Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
      Miałem podobną sytuację. Zacierałem bez termometru w zagorącej wodzie. Po 2 tygodniach cichej gęstość z 8blg zeszła na 7,5 i dalej ani rusz. Zabutelkowalem z normalną ilością glukozy i nie wyszły wcale granaty, normalne nagazowanie. Z tym że, piwo było nie dobre o intensywnym słodowym wręcz chlebowym smaku, i zero mocy. Powtórne dodawanie drożdży moim zdaniem nic nie da a spowoduje że piwo będzie mętne.
      Czyli Hasintus miał rację.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X