cicha przy brewkicie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p98
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 48

    cicha przy brewkicie?

    ,5 blg takie początkopwego pytanie :

    przelałem na cichą po 5 dniach - z 11blg -spadło na 2,5 blg
    w fermentorze po powierzchni "pływała" minimalan pianka - a obecnie nic nie pływa - na brzegach widać malusieńkie bebelki "gazu"
    rurka ( bo cicha jest w balonie - gąsiorze) pyka 1 pyk na 1 minutę .

    i czy to jest ok ż enie ma "pianki" ???? - jak zakręciłem balonem to jasne że była ale po chwili opadała i teraz mam "lustro" na powierzchni .

    macie jakieś uwagi - powinna być piana ?? czy nie ????


    do refermentacji dam ekstraktu sporszkowanego
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Przyznam, że niewiele rozumiem.
    Ale z tego kamienia z Rosetty wywnioskowałem, że Blg spadło do 2,5. Skoro tak, to butelkuj i nie baw sie w cudowania.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • p98
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.11
      • 48

      #3
      - 2,5 blg pomiar po zlaniu na "cihcą" - po przelaniu do balona (szklanego) na powierzchni nie mam nic poza minimalnymi "bąbelkami" na obrzerzach cieczy ( piwa) w balonie i od czasu do czasu "pyk" w rurce 1 pyk na 1 minute .
      martwi mniew że nie ma piany ??? narmalne - piwo - 3kg pale ale .

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        piany ma niebyć. Na cichej piwo sie klaruje.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Piana typowa dla piwa ma być dopiero po otwarciu butelki. Piana podczas fermentacji to inna bajka

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • p98
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.11
            • 48

            #6
            dzięki w takimj razie czekam 5 dni i do butelek -
            ufffffff

            Comment

            • fellix-f1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 157

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
              dzięki w takimj razie czekam 5 dni i do butelek -
              ufffffff
              Czemu pięć dni a nie np. dwa tygodnie? Myślisz że piwo się tak szybko wyklaruje?

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
                Czemu pięć dni a nie np. dwa tygodnie?
                A czemu nie? że tak zabawię się w adwokata kolegi.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • fellix-f1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 157

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  A czemu nie? że tak zabawię się w adwokata kolegi.
                  a baw się! Nie wiedzialem że kolega potrzebuje adwokata.

                  Comment

                  • p98
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.11
                    • 48

                    #10
                    Witam - dziękuję za odp .

                    dlaczego 5 dni a nie 2 tygodnie - czy przy brewkicie jest potrzebna "cicha" ???????

                    raczej wg " producenta" NIE !!! - piany "0" - jak pisał @jacer - balon pyka ale słabiutko
                    jak to "klarowanie" ma fizycznie wyglądać ????
                    ja zaobsrewowałem "klarowne" około 0.5 cm od powierzchni -lustra "piwa" .

                    czy to pójdzie tendencyjnie w dół ??? - a zreszta jakie to ma znaczenie - lubię jak na dnie "drożdżaki" żyją - zawwsze coś do końca- otwarcia piwka zmianią w "bukiecie"

                    pozdrawiam i dzieki

                    Comment

                    • fellix-f1
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 157

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                      Witam - dziękuję za odp .

                      dlaczego 5 dni a nie 2 tygodnie - czy przy brewkicie jest potrzebna "cicha" ???????

                      raczej wg " producenta" NIE !!! - piany "0" - jak pisał @jacer - balon pyka ale słabiutko
                      jak to "klarowanie" ma fizycznie wyglądać ????
                      ja zaobsrewowałem "klarowne" około 0.5 cm od powierzchni -lustra "piwa" .

                      czy to pójdzie tendencyjnie w dół ??? - a zreszta jakie to ma znaczenie - lubię jak na dnie "drożdżaki" żyją - zawwsze coś do końca- otwarcia piwka zmianią w "bukiecie"

                      pozdrawiam i dzieki
                      Na "producenta" radzę nie zwracać uwagi, kierując się zaleceniami producenta możesz np. zrobić lagera na drożdżach górnej fermentacji.
                      Cicha fermentacja bardzo dobrze zrobi twojemu piwu, niezależnie od tego czy zostało zrobione z kita, czy uwarzone samodzielnie, pięknie się wyklaruje, nie będzie śmierdziało drożdżami i będzie smakować jak piwo.

                      Comment

                      • p98
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.11
                        • 48

                        #12
                        Witam w takim razie niech sobie "poleży" w balonie - już na dnie widzę osad - jak przy winie , -po świętach środa/czwartek butelkuję i nastawiam english beer .
                        to radzisz jaką trzymać temp fermentacji - piszę że (john bull) 18-21 sC - ja poprzednie dałem na 23-24 i przerobiło szybko po około 3-4 dniach .

                        dzięki i pozdrawiam

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                          Witam w takim razie niech sobie "poleży" w balonie - już na dnie widzę osad - jak przy winie , -po świętach środa/czwartek butelkuję i nastawiam english beer .
                          to radzisz jaką trzymać temp fermentacji - piszę że (john bull) 18-21 sC - ja poprzednie dałem na 23-24 i przerobiło szybko po około 3-4 dniach .

                          dzięki i pozdrawiam
                          W 18-21C też ci przerobi w 3-4 dni. Generalnie w wyższych temperaturach możesz mieć więcej aromatów, które nie zawsze są pożądane. Jak masz pomieszczenie, gdzie będzie temp. 18-21C to fermentuj w tej temp., jak nie masz fermentuj w 23-24C i tragedii być nie powinno.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X