Czy wiadomo ile chmielu zostaje w chmielu po chmieleniu?
Pytanie zabrzmiało "ciekawie", a chodzi mi o to, czy po np. godzinnym chmieleniu zostanie w chmielu jeszcze tyle alfakwasów, żeby dostarczyć odpowiedniej goryczki jeszcze drugiej (warzonej równolegle) warce?
W tym wątku Czes napisał że przez 70 minut chmielenia stopień wykorzystania alfakwasów dla szyszki to 25%. Jesli to oznacza, że przez te 70 minut przechodzi do brzeczki tylko 25% alfakwasów, to z tego by wynikało, że drugą warkę spokojnie można by nachmielić tym samym chmielem.
No i pozostaje pytanie: czy nie byłaby to inna goryczka?
A może ktoś robił tego typu eksperymenty?
Pozdrawiam,
Stasiek
Pytanie zabrzmiało "ciekawie", a chodzi mi o to, czy po np. godzinnym chmieleniu zostanie w chmielu jeszcze tyle alfakwasów, żeby dostarczyć odpowiedniej goryczki jeszcze drugiej (warzonej równolegle) warce?
W tym wątku Czes napisał że przez 70 minut chmielenia stopień wykorzystania alfakwasów dla szyszki to 25%. Jesli to oznacza, że przez te 70 minut przechodzi do brzeczki tylko 25% alfakwasów, to z tego by wynikało, że drugą warkę spokojnie można by nachmielić tym samym chmielem.
No i pozostaje pytanie: czy nie byłaby to inna goryczka?
A może ktoś robił tego typu eksperymenty?
Pozdrawiam,
Stasiek
Comment