Drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    Drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast

    Witam
    Zamierzam popełnić pierwszą swoją warkę. Mam drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast i nie wiem czy się nadadzą do uwarzenia piwka ze słodu pilzneński 3-5 EBC Weyermann. Dopiero zaczynam i nie wszystko zdążyłem przeczytać, ale się staram.Może na dobry początek ktoś mi pomoże
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

    #2
    drożdże te wykorzystuje się przy Very High Gravity Brewing, wg producenta pracują optymalnie przy temperaturach: 86 – 104F (30C – 40C) (!) Ot, mogą nie spełnić Twoich oczekiwań przy warzeniu w domu
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      drożdże te wykorzystuje się przy Very High Gravity Brewing, wg producenta pracują optymalnie przy temperaturach: 86 – 104F (30C – 40C) (!) Ot, mogą nie spełnić Twoich oczekiwań przy warzeniu w domu
      Czy chodzi tu o utrzymanie temperarury podczas fermentacji, czy o smak piwa.?

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        Temperatura pracy jak drożdży gorzelnianych. Nie dają one ładnego bukietu.

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #5
          No to mam problem. Musze szukać jeszcze drożdży, a myślałem, że mam już wszystko. Dzięki za rady.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Madar50; 2007-04-06, 15:49.

          Comment

          • Madar50
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 95

            #6
            Mam jeszcze jedno pytanie. Nie dam rady znaleźć konkretnej procedury pozyskiwania drożdży (gęstwy). Obecnie fermętuję z kita i po świętach będę butelkować. Czy mogę tą gęstwę wykorzystać do nowej warki, ale już z zacieraniem i chmieleniem? Proszę o pomoc, bo od czytania mam mętlik w głowie.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
              No to mam problem. Musze szukać jeszcze drożdży, a myślałem, że mam już wszystko. Dzięki za rady.
              a po co szukać jak tanie suche są TU
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                a płynne np TU
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Madar50
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.04
                  • 95

                  #9
                  Fotka Użytkownika: anteks
                  anteks Trochę zle mnie zrozumiałeś, albo ja źle napisałem. Szukać, to w tej chwili, znaczy dla mnie już, natychmiast. Kupując przez internet w okresie świątecznym, to strata tygodnia. Ja chciałem już warzyć, a tu klapa. Dlatego napisałem szukać, i wariant z wykorzystaniem gęstwy po brew kicie, bo to mogę zrobić w tej chwili. Zycie jest krótkie a czas ucieka.
                  Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23977

                    #10
                    napisz PW do: darko lub adanjana lub eM-Skiego - możliwe że masz ich na miejscu w Białymstoku i możliwe że poratują jakąś gęstwą albo może i szaszetką suchych.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Madar50
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.04
                      • 95

                      #11
                      ART ART is online now
                      bAD'MINt Dzięki, tak zrobię, ale co sądzisz o gęstwie po brew-kicie?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
                        ART ART is online now
                        bAD'MINt Dzięki, tak zrobię, ale co sądzisz o gęstwie po brew-kicie?
                        Możesz spokojnie zrobić na tej gęstwie. Nie musisz się nawet bawić w te wszystki podchody, co je wyczytałeś w innym temacie, po prostu do sterylnego słoika zgarnij gęstwę, a potem ją w całości wrzuć do nowej brzeczki, nic się jej nie stanie, a zafermentuje szybciutko
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Madar50
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.04
                          • 95

                          #13
                          No i tak zrobię. A co wyjdzie, napiszę za miesiąc.
                          Dziękuję i Wesołych i Świąt

                          Comment

                          • Madar50
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.04
                            • 95

                            #14
                            No i jestem po pierwszej warce. Robiłem to tak:

                            1. 12 l wody do temperatury 65*
                            2. Powoli zasypałem 4 kg Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann
                            3. przerwa 30 min, ale temperatura spadła w tym czasie do 55* (przegapiłem) więc podgrzałem do 63* i odczekałem jeszcze 10 min
                            4. podgrzałem do 72* i przerwa 20 min.
                            5. podgrzałem do 78* i przerwa 10 min.
                            6. filtracja około 1 godz. szło super i dość klarowne + wysładzanie do 20 litrów)
                            7. Warzenie 50 min (po10 min 30g Marynki po 40 min. 50g Lubelski)
                            8. Chłodzenie do 25* w 15 min.
                            9. Przelanie do fermentora przez specjalny worek filtracyjny (5 min.)
                            10. Dodanie gęstwy drożdżowej ( 1 litr z poprzedniego brew-kita tak jak radziła Marusia)
                            Bulka jak trza. Dzięki.
                            Gęstwa była z brew kita po burzliwej fermentacji, ale dziś zlałem inne, po cichej fermentacji, i tam było o wiele mniej tej gęstwy, tak około 250 ml, czy tyle wystarczy na nową warkę? Nic mi się nie chce rozwarstwiać.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Madar50; 2007-04-11, 16:25.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              Zgrabnie Ci to poszło jak na pierwszy raz, pogratulować

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
                              Gęstwa była z brew kita po burzliwej fermentacji, ale dziś zlałem inne, po cichej fermentacji, i tam było o wiele mniej tej gęstwy, tak około 250 ml, czy tyle wystarczy na nową warkę? Nic mi się nie chce rozwarstwiać.
                              Starczy, i będzie ze 3 razy za dużo, ale radze zainwestować w nowe drożdże , choćby i suche. Te z brewkitów nie są najwyższych lotów

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X