Teraz to mnie nic nie goni, mogę poczekać na przesyłkę drożdży. Mam tylko problem z wyborem, które?. Mam jeszcze Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann (śrutowany), chmiele Marynkę i Lubelski i w mojej piwnicy jest około 15*C. Jakie do tego drożdże?, może jeszcze jakiś dodatkowy składnik?. Poradźcie proszę.
Drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast
Collapse
X
-
Jeśli to Twoje początki, to proponuję jakieś suche drożdże górnej fermentacji (na dolniaki już za ciepło).
Co do wyboru piwa...
Zależy co lubisz. Streść preferencje, to może coś wydumamy.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
No właśnie, najgorsze co może być, to określenie piwa. huanghua nie za bardzo umiem. Lubię piwa treściwe, w miarę nagazowane, z utrzymującą się pianką do końca, lekką goryczką, zapachem chmielu a nie "perfum", i w miarę alkoholu ( 3 - 5% ).Czy takie określenie może być?. Na ten temat, więcej porozmawiamy w Parparach, w sierpniu.
Pozdrawiam AdamOstatnia zmiana dokonana przez Madar50; 2007-04-12, 05:19.
Comment
-
-
W zasadzie zatarłbym piwo podobnie jak powyżej, pilnując tym razem bardziej temperatur.
Chmielenie lekko zmodyfikowane na Marynkę 25g i Lubelski 30g.
Fermentacja 16-18 st. C.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaFermentacja 16-18 st. C.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNie żartuj - 18-22 to jest dobry przedział dla górnej. Przynajmniej mi się w 16 stopniach takie np. Irish Ale leniły strasznie póki ich do 18 st. nie przeniosłam
16-18 st. C ciut zmniejszy drogeryję, a z mych obserwacji najświeższych to w 16 st. C całkeim dobrze dają sobie radę Safale S-04.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaAle my o górnej mówimy.
Zalecane temperatury fermentacji dla górnych są 18-22, nie mieszajmy w głowie początkującemu, eksperymenty niech zostawi na później Po za tym - Ty akurat nie chcesz zapachów i posmaków owocowych, a kto inny może chcieć (np. ja). W końcu nie po to robię górną, żeby smakowała, jak dolna.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-04-12, 08:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaA ja niby o jakiej? Kulega nie doczytał?
Zalecane temperatury fermentacji dla górnych są 18-22, nie mieszajmy w głowie początkującemu, eksperymenty niech zostawi na później Po za tym - Ty akurat nie chcesz zapachów i posmaków owocowych, a kto inny może chcieć (np. ja). W końcu nie po to robię górną, żeby smakowała, jak dolna.
Nasz Szanowny Kólega chciał piwo z...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50(...), zapachem chmielu a nie "perfum",(...)
Ale masz racje, nie ma co bełtać w głowie. 18-20 st. C jest oczywiście OKejnie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaKulega wymienia się na Kolega, więc będzie Kólega
Comment
-
-
No dobra, już nie droczcie się. Zamawiam Safale S-04 i będzie fermentować w 16 - 18*C. To co robiłem na gęstwie z brew-kita, dwa dni temu, to jest już po burzliwej fermentacji ( początek 13 dziś mierzyłem jest 5 blg ) i coraz słabiej bulka. Temperatura w piwnicy w granicach 15*. Idzie ciepło, więc i w piwnicy podskoczy ze dwa stopnie. Jutro zlewam do cichej. Dzięki za rady i pozdrawiam.
Comment
-
-
No dobra, już nie droczcie się. Zamawiam Safale S-04 i będzie fermentować w 16 - 18*C. To co robiłem na gęstwie z brew-kita, dwa dni temu, to jest już po burzliwej fermentacji ( początek 13 dziś mierzyłem jest 5 blg ) i coraz słabiej bulka. Temperatura w piwnicy w granicach 15*. Idzie ciepło, więc i w piwnicy podskoczy ze dwa stopnie. Jutro zlewam do cichej. Dzięki za rady i pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50Czy do kega 19 litrów, po leżakowaniu w nim piwa wystarczy zwykła pompka na powietrze, czy musi być Co2 z butli lub z naboju?
Comment
-
Comment