Drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    #16
    Teraz to mnie nic nie goni, mogę poczekać na przesyłkę drożdży. Mam tylko problem z wyborem, które?. Mam jeszcze Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann (śrutowany), chmiele Marynkę i Lubelski i w mojej piwnicy jest około 15*C. Jakie do tego drożdże?, może jeszcze jakiś dodatkowy składnik?. Poradźcie proszę.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #17
      Jeśli to Twoje początki, to proponuję jakieś suche drożdże górnej fermentacji (na dolniaki już za ciepło).
      Co do wyboru piwa...
      Zależy co lubisz. Streść preferencje, to może coś wydumamy.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • Madar50
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 95

        #18
        No właśnie, najgorsze co może być, to określenie piwa. huanghua nie za bardzo umiem. Lubię piwa treściwe, w miarę nagazowane, z utrzymującą się pianką do końca, lekką goryczką, zapachem chmielu a nie "perfum", i w miarę alkoholu ( 3 - 5% ).Czy takie określenie może być?. Na ten temat, więcej porozmawiamy w Parparach, w sierpniu.
        Pozdrawiam Adam
        Ostatnia zmiana dokonana przez Madar50; 2007-04-12, 05:19.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #19
          W zasadzie zatarłbym piwo podobnie jak powyżej, pilnując tym razem bardziej temperatur.
          Chmielenie lekko zmodyfikowane na Marynkę 25g i Lubelski 30g.
          Fermentacja 16-18 st. C.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Fermentacja 16-18 st. C.
            Nie żartuj - 18-22 to jest dobry przedział dla górnej. Przynajmniej mi się w 16 stopniach takie np. Irish Ale leniły strasznie póki ich do 18 st. nie przeniosłam
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Nie żartuj - 18-22 to jest dobry przedział dla górnej. Przynajmniej mi się w 16 stopniach takie np. Irish Ale leniły strasznie póki ich do 18 st. nie przeniosłam
              Ale my o górnej mówimy.
              16-18 st. C ciut zmniejszy drogeryję, a z mych obserwacji najświeższych to w 16 st. C całkeim dobrze dają sobie radę Safale S-04.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Ale my o górnej mówimy.
                A ja niby o jakiej? Kulega nie doczytał?

                Zalecane temperatury fermentacji dla górnych są 18-22, nie mieszajmy w głowie początkującemu, eksperymenty niech zostawi na później Po za tym - Ty akurat nie chcesz zapachów i posmaków owocowych, a kto inny może chcieć (np. ja). W końcu nie po to robię górną, żeby smakowała, jak dolna.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-04-12, 08:05.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  A ja niby o jakiej? Kulega nie doczytał?

                  Zalecane temperatury fermentacji dla górnych są 18-22, nie mieszajmy w głowie początkującemu, eksperymenty niech zostawi na później Po za tym - Ty akurat nie chcesz zapachów i posmaków owocowych, a kto inny może chcieć (np. ja). W końcu nie po to robię górną, żeby smakowała, jak dolna.
                  Kulega wymienia się na Kolega, więc będzie Kólega
                  Nasz Szanowny Kólega chciał piwo z...
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
                  (...), zapachem chmielu a nie "perfum",(...)
                  wiec 16-18 st.C wydaje mi się właściwym krokiem we właściwym kierunku.
                  Ale masz racje, nie ma co bełtać w głowie. 18-20 st. C jest oczywiście OKejnie.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    Kulega wymienia się na Kolega, więc będzie Kólega
                    Jezdeś gópi. To jest kulega od "kuli"
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Madar50
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.04
                      • 95

                      #25
                      No dobra, już nie droczcie się. Zamawiam Safale S-04 i będzie fermentować w 16 - 18*C. To co robiłem na gęstwie z brew-kita, dwa dni temu, to jest już po burzliwej fermentacji ( początek 13 dziś mierzyłem jest 5 blg ) i coraz słabiej bulka. Temperatura w piwnicy w granicach 15*. Idzie ciepło, więc i w piwnicy podskoczy ze dwa stopnie. Jutro zlewam do cichej. Dzięki za rady i pozdrawiam.

                      Comment

                      • Madar50
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.04
                        • 95

                        #26
                        No dobra, już nie droczcie się. Zamawiam Safale S-04 i będzie fermentować w 16 - 18*C. To co robiłem na gęstwie z brew-kita, dwa dni temu, to jest już po burzliwej fermentacji ( początek 13 dziś mierzyłem jest 5 blg ) i coraz słabiej bulka. Temperatura w piwnicy w granicach 15*. Idzie ciepło, więc i w piwnicy podskoczy ze dwa stopnie. Jutro zlewam do cichej. Dzięki za rady i pozdrawiam.

                        Comment

                        • Madar50
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.04
                          • 95

                          #27
                          Następna warka już na Safale S-04. Jeszcze jedno pytanie. Czy do kega 19 litrów, po leżakowaniu w nim piwa wystarczy zwykła pompka na powietrze, czy musi być Co2 z butli lub z naboju?

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
                            Czy do kega 19 litrów, po leżakowaniu w nim piwa wystarczy zwykła pompka na powietrze, czy musi być Co2 z butli lub z naboju?
                            Wystarczy powietrze. Pod warunkiem, że spożyjesz zawartość kega od razu.

                            Comment

                            • Madar50
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.04
                              • 95

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              Wystarczy powietrze. Pod warunkiem, że spożyjesz zawartość kega od razu.
                              Chyba, że mi pomożesz?
                              Tydzień, to chyba za długo ?

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Dużo za długo. Piwo z powietrzem już na drugi dzień jest inne. Przez tydzień można się dochować niezłego octu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X