Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
Drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast
Collapse
X
-
Minęło dwa tygodnie od zlania piwa do keg-a 19 l. Nie miałem co2, więc podbierałem po troszeczku, przez kranik i wężyk z szybkozłączką, ale nie do końca. Jakieś ciśnienie w nim zostało. Piwo ładnie trzymało pianę i bąblowało. Po tygodniu, doładowałem co2 do 2,5 atm. Pierwsza próba nabrania piwa - klęska. Nie dość, że idzie sama piana, to piwo, po opadnięciu piany, w ogóle nie bąbluje, nie ma w nim gazu. Czy kegiem należy potrząsać, aby piwo się nagazowało?. Czy powtórne nagazowanie musi potrwać kilka dni?. W jaki sposób można nabrać piwa, a nie piany?. Co robię nie tak?. Jestem trochę zdołowany tym faktem i proszę o jakieś wskazówki lub pomoc.
Pozdrawiam
Madar50
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziMinęło dwa tygodnie od zlania piwa do keg-a 19 l. Nie miałem co2, więc podbierałem po troszeczku, przez kranik i wężyk z szybkozłączką, ale nie do końca. Jakieś ciśnienie w nim zostało. Piwo ładnie trzymało pianę i bąblowało. Po tygodniu, doładowałem co2 do 2,5 atm. Pierwsza próba nabrania piwa - klęska. Nie dość, że idzie sama piana, to piwo, po opadnięciu piany, w ogóle nie bąbluje, nie ma w nim gazu. Czy kegiem należy potrząsać, aby piwo się nagazowało?. Czy powtórne nagazowanie musi potrwać kilka dni?. W jaki sposób można nabrać piwa, a nie piany?. Co robię nie tak?. Jestem trochę zdołowany tym faktem i proszę o jakieś wskazówki lub pomoc.
Pozdrawiam
Madar50
Co o tym myślą inni forumowicze?
Spróbuj napisać PW do Wielkiego_B, powinien Ci pomóc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że 2,5 bara to za dużo za dużo. Aby nagazować piwo gazem z butli, musisz przyłożyć ciśnienie i postawić kega w zimne miejsce (większa rozpuszczalność gazów). No i oczywiście poczekać kilka dni. Następnym razem spróbuj zadać 1 bar, poczekaj ze dwie doby i sprawdź jakie będzie ciśnienie.
Co o tym myślą inni forumowicze?
Spróbuj napisać PW do Wielkiego_B, powinien Ci pomóc.
Ja czynię mniej więcej tak jak zapamietałemW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziWesoły podaje chyba 2 lub 2,5 bara na czas 2 dni. W nagłym przypadku gdy potrzeba piwa na gwałt wartość te chyba zwiększa do 3 barów. Tak zapamiętałem.
Ja czynię mniej więcej tak jak zapamietałem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziJakie ciśnienie jest w kegu po tych 2 dniach i w jakiej temperaturze przeprowadzasz nagazowanie?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment