Drożdże aktywne Ethanol Red dry alcohol yeast

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50
    Chyba, że mi pomożesz?
    Nawet gdybym był w Białymstoku to we dwóch nie dalibyśmy rady

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

19 litrów we dwóch ???

Comment

• Madar50
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.04
        • 95

Moja żona też lubi dobre piwa, a jak skrzyknę jeszcze trzech szwagrów, to pewnie damy radę. Pod gruszą, w upalny dzień.

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          19 litrów we dwóch ???
          A co, jak będzie Cię dwóch, to podołasz?

Comment

• Madar50
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 95

Minęło dwa tygodnie od zlania piwa do keg-a 19 l. Nie miałem co2, więc podbierałem po troszeczku, przez kranik i wężyk z szybkozłączką, ale nie do końca. Jakieś ciśnienie w nim zostało. Piwo ładnie trzymało pianę i bąblowało. Po tygodniu, doładowałem co2 do 2,5 atm. Pierwsza próba nabrania piwa - klęska. Nie dość, że idzie sama piana, to piwo, po opadnięciu piany, w ogóle nie bąbluje, nie ma w nim gazu. Czy kegiem należy potrząsać, aby piwo się nagazowało?. Czy powtórne nagazowanie musi potrwać kilka dni?. W jaki sposób można nabrać piwa, a nie piany?. Co robię nie tak?. Jestem trochę zdołowany tym faktem i proszę o jakieś wskazówki lub pomoc.
            Pozdrawiam
            Madar50

Comment

• darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
              Minęło dwa tygodnie od zlania piwa do keg-a 19 l. Nie miałem co2, więc podbierałem po troszeczku, przez kranik i wężyk z szybkozłączką, ale nie do końca. Jakieś ciśnienie w nim zostało. Piwo ładnie trzymało pianę i bąblowało. Po tygodniu, doładowałem co2 do 2,5 atm. Pierwsza próba nabrania piwa - klęska. Nie dość, że idzie sama piana, to piwo, po opadnięciu piany, w ogóle nie bąbluje, nie ma w nim gazu. Czy kegiem należy potrząsać, aby piwo się nagazowało?. Czy powtórne nagazowanie musi potrwać kilka dni?. W jaki sposób można nabrać piwa, a nie piany?. Co robię nie tak?. Jestem trochę zdołowany tym faktem i proszę o jakieś wskazówki lub pomoc.
              Pozdrawiam
              Madar50
              Myślę, że 2,5 bara to za dużo za dużo. Aby nagazować piwo gazem z butli, musisz przyłożyć ciśnienie i postawić kega w zimne miejsce (większa rozpuszczalność gazów). No i oczywiście poczekać kilka dni. Następnym razem spróbuj zadać 1 bar, poczekaj ze dwie doby i sprawdź jakie będzie ciśnienie.
              Co o tym myślą inni forumowicze?
              Spróbuj napisać PW do Wielkiego_B, powinien Ci pomóc.

Comment

• huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                Myślę, że 2,5 bara to za dużo za dużo. Aby nagazować piwo gazem z butli, musisz przyłożyć ciśnienie i postawić kega w zimne miejsce (większa rozpuszczalność gazów). No i oczywiście poczekać kilka dni. Następnym razem spróbuj zadać 1 bar, poczekaj ze dwie doby i sprawdź jakie będzie ciśnienie.
                Co o tym myślą inni forumowicze?
                Spróbuj napisać PW do Wielkiego_B, powinien Ci pomóc.
                Wesoły podaje chyba 2 lub 2,5 bara na czas 2 dni. W nagłym przypadku gdy potrzeba piwa na gwałt wartość te chyba zwiększa do 3 barów. Tak zapamiętałem.
                Ja czynię mniej więcej tak jak zapamietałem
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wesoły podaje chyba 2 lub 2,5 bara na czas 2 dni. W nagłym przypadku gdy potrzeba piwa na gwałt wartość te chyba zwiększa do 3 barów. Tak zapamiętałem.
                  Ja czynię mniej więcej tak jak zapamietałem
                  Jakie ciśnienie jest w kegu po tych 2 dniach i w jakiej temperaturze przeprowadzasz nagazowanie?

Comment

• huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakie ciśnienie jest w kegu po tych 2 dniach i w jakiej temperaturze przeprowadzasz nagazowanie?
                    W trakcie niedawnej próby podałem 2 bary (nie spieszyło mi się z wyszynkiem ) i po tygodniu ciśnienie zeszło do jakiś 0,6 bara. Nagazowuje w temperaturze 12-13 st. C.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

Przetwarzanie...
                    X