Drożdże nie startują

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • luk102
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 65

    Drożdże nie startują

    Witajcie,

    wczoraj chcą uczcić kolejny dzień Św. Wielkanocnych postanowiłem uwarzyć piwko bursztynowe.
    i tak po zatarciu słodu pilzneńskiego i dodaniu puszki 1,7kg słodu bursztynowego WES, następnie chmieleniu i chłodzeniu, o godz. 15.00 do brzeczki w temp. 28C dodałem płynne drożdże Belgian Ale WLP 550 w ilości 15ml.
    Chyba z lenistwa nie przygotowałem startera.
    I tak po odstawieniu fermentatora czekam, czekam i czekam - i tak do dzisiaj nic się nie wydarzyło, żadnego ruchu
    Do tej pory drożdże startowały po paru godzinach, a tu nawet żadnego znaku życia nie chcą dać!
    Tak więc może mam martwe drożdże???
    Kiedy mogą się obudzić???
    A jak nie opcja nr 2 to co robić by uratować piwko???
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Poczekaj jeszcze, płynne startuje nawet po 24 h
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Poczekaj jeszcze, płynne startuje nawet po 24 h
      Czasem nawet po 36, zatem bez paniki. U mnie rekord był - raz 48 godzinPo 36 zaczęłam lekko panikować, ale wytrzymałam
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        A może by spróbować natlenić?

        Comment

        • luk102
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.02
          • 65

          #5
          Dzięki za słowa otuchy
          UFF - myślałem że to już będzie koniec
          Wiec jak to mówią nasi sąsiedzi ze wschodu "Pożyjom - Uwidim"
          Po powrocie do domku zobaczę co z nimi!!!

          Comment

          • cafepiwosz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 85

            #6
            Ja w tej samej kwesti. Nie wiem gdzie kupywałeś te drożdże, ale mam ten sam problem. WLP 550 i zrobiony starter 1 litr i nic. Temp 24C. Zupełnie nic - ani bąbla, ani piany. Problem w tym,że to juz moja trzecia filolka otworzona i zastartowana w ciągu ostatnich kilku dni. Efekt ten sam cisza. WLP 802 juz poszedł w kibel, bo ile mozna czekać !! WLP 830 lekkie mikropęcherzyki, żadnej piany. Czekam, ale strach to wrzucać do fermentora. Gęstwa wyglądała w fiolkach beznadziejnie kolor brunatno-ciemny, do cimnego brązu. No chyba, że nowe WLP tak wyglądają. Do tej pory używałem Wyaesty i na starterach pracowały ładnie, a gęstwa była jasno beżowa. Za te WLP dałem ponad 100 pln - a efekt taki, że sprzet stoi, ziarno leży. Takiego kryzysu w drożdzach jeszcze nie miałem

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Ile czasu czekałeś z tym starterem zanim wywaliłeś?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • cafepiwosz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.09
                • 85

                #8
                Cztery dni w 16-18 c.
                Last edited by cafepiwosz; 2007-04-10, 18:54.

                Comment

                • luk102
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.02
                  • 65

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                  Ja w tej samej kwesti. Nie wiem gdzie kupywałeś te drożdże, ale mam ten sam problem. WLP 550 i zrobiony starter 1 litr i nic. Temp 24C. Zupełnie nic - ani bąbla, ani piany. Problem w tym,że to juz moja trzecia filolka otworzona i zastartowana w ciągu ostatnich kilku dni. Efekt ten sam cisza. WLP 802 juz poszedł w kibel, bo ile mozna czekać !! WLP 830 lekkie mikropęcherzyki, żadnej piany. Czekam, ale strach to wrzucać do fermentora. Gęstwa wyglądała w fiolkach beznadziejnie kolor brunatno-ciemny, do cimnego brązu. No chyba, że nowe WLP tak wyglądają. Do tej pory używałem Wyaesty i na starterach pracowały ładnie, a gęstwa była jasno beżowa. Za te WLP dałem ponad 100 pln - a efekt taki, że sprzet stoi, ziarno leży. Takiego kryzysu w drożdzach jeszcze nie miałem
                  U mnie własnie pojawia się coraz gęstsza piana w fermentatorze wiec jest chyba super dobrze. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy i jak będa potrafiły popracować.

                  Co do sklepu w który zostały zakupione to chyba nie ma różnicy, gdyz gdy je dostałem były szczelnie opakowane styropianem, tak więc chyba dobrze.

                  A w domciu przechowywałem je w lodówce - ok. 4C

                  Jak chcesz przed zlaniem na cicha zostawię gęstwę i jakoś może postaram się Ci ją dostarczyć.

                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk102
                    U mnie własnie pojawia się coraz gęstsza piana w fermentatorze wiec jest chyba super dobrze. Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy i jak będa potrafiły popracować.

                    Co do sklepu w który zostały zakupione to chyba nie ma różnicy, gdyz gdy je dostałem były szczelnie opakowane styropianem, tak więc chyba dobrze.

                    A w domciu przechowywałem je w lodówce - ok. 4C

                    Jak chcesz przed zlaniem na cicha zostawię gęstwę i jakoś może postaram się Ci ją dostarczyć.
                    Ja się nie znam ale u mnie płynne to "legularnie" uruchamiają swoje siły witalne po prawie 2 dobach. To te świeże, z saszetki, niezależnie czy ze startera czy bez. Kolejne użycie tych samych drożdży (brzeczka wlana do osadu po cichej) zasuwa już po kilku (-nastu) godzinach. Tak to już czasem bywa.


                    Comment

                    • cafepiwosz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 85

                      #11
                      Podsumowanie problemu:
                      - WLP 833 po tygodniu hodowli w starterze udało się uzyskać jako taką gęstwę. Obecnie żrą bocka 17,5 blg. Wlane w trakcie, gdy jeszcze pracowały rozpoczeły działalność po ok 18 godz. Zobaczymy jak sobie poradzą.
                      -WLP 550 po 14 dniach na starterze wyprodukowałem ładną beżową gęstwę.
                      Bardzo długo to wszystko trwało, ale się udało. Obecnie w lodówie czekają na swoją kolej po bocku.
                      - WLP 802 niestety były martwe, choć przez moment się wydawało, że coś drgnie.
                      Wnioski:
                      Starter to podstawa i zawsze go robiłem.
                      Różne drożdże, od różnych producentów inaczej się zachowują w starterze. Są bąble, albo ich nie ma. Jest piana, albo jej nie ma, ale są pęcherzyki. Piana jest - pęcherzyków brak. Generalnie nie ma reguły.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                        Cztery dni w 16-18 c.
                        Starter w takiej niskiej temperaturze? Nic dziwnego, że się tak męczyłeś
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X