ile prawdy???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p98
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 48

    ile prawdy???

    Hej - ile prawdy jest w tym że :

    cukier przegrywa na rzecz extraktu słodowego - przy produkcji z "brwe kita" ???????????


    macie doświadczenia to tutaj jest okazja do wypowiedzi - czy lepiej dać ~30zł za extrakt niechmielony niż ~3zł za 1kg sacharozy ( cukru kryształu) .

    prosze o opinie

    pozdrawiam p98
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
    Hej - ile prawdy jest w tym że :

    cukier przegrywa na rzecz extraktu słodowego - przy produkcji z "brwe kita" ???????????


    macie doświadczenia to tutaj jest okazja do wypowiedzi - czy lepiej dać ~30zł za extrakt niechmielony niż ~3zł za 1kg sacharozy ( cukru kryształu) .

    prosze o opinie

    pozdrawiam p98
    A poczytać forum nie łaska? To jest akurat temat wałkowany wielokrotnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę cukier ekstrakt uzyskujemy kilkadziesiąt tematów, z których przynajmniej jeden dotyczy Twojego problemu.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • p98
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.11
      • 48

      #3
      chciałem otrzymać odp od praktyków - którzy maja za sobą kilka . brew kitów za sobą

      a tak na marginesie to co zawiera - jaki skład jest takiego extraktu niechmielonego w syropie ????

      dzięki

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Taki sam skład jaki się uzyskuje w warunkach domowych podczas procesu zacierania słodu. tylko, że tu masz w postaci syropu czyli w postaci zagęszczonej.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          A poczytać forum nie łaska? To jest akurat temat wałkowany wielokrotnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę cukier ekstrakt uzyskujemy kilkadziesiąt tematów, z których przynajmniej jeden dotyczy Twojego problemu.
          A odpowiedzieć merytorycznie to nie łaska?
          Czy to, że Ty masz ponad tysiąc postów na forum oznacza, że nie chce Ci się ruszyć dupy i odpowiedzieć młodemu człowiekowi? Czy każdy zaczynający swą przygodę z forum Browar.biz musi zaczynać od czytania wszystkich forumowych wątków przed zadaniem pytania? Czy każdy nowy forumowicz musi na dzień dobry przekopać się przez wyszukiwarkę? Czy jeśli Ty jesteś tu od dłuższego czasu to musisz od razu gnoić nowych? Co to, fala, czy jak? Miałeś problemy w wojsku i teraz się na młodszych wyżywasz? Nie łaska odpowiedzieć młodszemu koledze na Jego pytanie? W ten sposób chcesz rozwijać społeczność forumową? Czy może uważasz że Ty i Twoi znajomi to elita forumowa i każdy młody musi przejść chrzest?
          Do p98:
          cukier, czyli sacharoza powoduje że piwo nabiera posmaków bimbrowych. Znacznie lepiej dla smaku Twojego piwa będzie użyć ekstraku słodowego lub glukozy.

          Comment

          • malojek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 2

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            A poczytać forum nie łaska? To jest akurat temat wałkowany wielokrotnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę cukier ekstrakt uzyskujemy kilkadziesiąt tematów, z których przynajmniej jeden dotyczy Twojego problemu.
            Mądrala! Ciekawe czy zawsze byłeś taki mądry!

            Comment

            • elrow
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.12
              • 20

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              A poczytać forum nie łaska? To jest akurat temat wałkowany wielokrotnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę cukier ekstrakt uzyskujemy kilkadziesiąt tematów, z których przynajmniej jeden dotyczy Twojego problemu.
              Przepraszam, że nie piszę na temat, ale jak czytam takie bzdety to mnie bierze. Podobno jest jakiś regulamin, to proszę wyżucać tych nie na temat ( teraz i ja się załapłem).
              P98 jako nie za bardzo doświadczony, tyle mogę Tobie podpowiedzieć, że mój pierwszy brew z cukrem- beznadziejny, dwa następne z słodem OK

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23931

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                Czy każdy zaczynający swą przygodę z forum Browar.biz musi zaczynać od czytania wszystkich forumowych wątków przed zadaniem pytania? Czy każdy nowy forumowicz musi na dzień dobry przekopać się przez wyszukiwarkę? Czy jeśli Ty jesteś tu od dłuższego czasu to musisz od razu gnoić nowych? Co to, fala, czy jak? Miałeś problemy w wojsku i teraz się na młodszych wyżywasz? Nie łaska odpowiedzieć młodszemu koledze na Jego pytanie? W ten sposób chcesz rozwijać społeczność forumową? Czy może uważasz że Ty i Twoi znajomi to elita forumowa i każdy młody musi przejść chrzest?
                Angasc, oszczędź sobie uwag personalnych

                Przykro mi ale taka jest kolejność - najpierw poszukujesz wszelkich informacji na interesujący Ciebie temat ograniczając pole poszukiwań odpowiednimi zapytaniami do wyszukiwarki i/lub odpowiednich miejsc i jeśli nic nie znajdziesz - to wtedy dopiero zamieszczasz swe pytanie. Poza tym p98 jest na Forum od dawna a tym bardziej porusza się w internecie jeszcze dłużej więc powinien to wiedzieć.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • p98
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.11
                  • 48

                  #9
                  dzięki za pomoc - zdaję sobie sprawę że szukanie i jeszcze raz szukanie to podstawa ale "archiwum" wielkie a mni echodzi o konkrety .....

                  a wracając - woda+ cukier + drożdże -to =>>>>> .

                  i o to chodziło ktoś z Was ma za sobą dziesiątki - tak to skromnie napisze bo i ja przy tym to mirkusienki jestem - mam syrop glukozowy ( o którym pisałem w innym poście) i teraz zapodam go do /przy następnym brew kicie - było na cukrze / extrakcie niechmielonym płynnym a teraz na syrpoie glukozowym - tylko o "smaku" i porównaniu to dopiero za 3 miesiące . ten czas - a cierpliwośc ohhh .

                  jednak raz na zawsze pożegnam sie z dodatkiem cukru - to dobre do "%" mocnych "%"

                  dzięki

                  Comment

                  • angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Angasc, oszczędź sobie uwag personalnych

                    Przykro mi ale taka jest kolejność - najpierw poszukujesz wszelkich informacji na interesujący Ciebie temat ograniczając pole poszukiwań odpowiednimi zapytaniami do wyszukiwarki i/lub odpowiednich miejsc i jeśli nic nie znajdziesz - to wtedy dopiero zamieszczasz swe pytanie. Poza tym p98 jest na Forum od dawna a tym bardziej porusza się w internecie jeszcze dłużej więc powinien to wiedzieć.
                    ART-cie drogi,
                    to wcale nie chodzi o wycieczki personalne. Osobiście i personalnie nie mam nic do Kopyra, ani do żadnego innego forumowicza. No, może z jednym wyjątkiem, ale nie o to tu chodzi. Bardziej chodzi o zasadę. Nie mam zamiaru wdawać się w kolejne przepychanki. Niemniej uważam, że celem forum jest szerzenie kultury piwnej oraz rozwój alternatywnych dla komercji metod produkcji piwa, jak również wspieranie browarnictwa amatorskiego w każdej postaci i formie. Dlateego też niedopuszczalne z mojego punku widzenia są wszelkie działania utrudniające piwowarom domowym zdobywanie wiedzy i doświadczeń. Wszelkie odpowiedzi na pytania mniej doświadczonych forumowiczów powinny opierać się na doświadczeniu odpowiadających i prowadzić do rozwiązania problemu. Odpowiedzi w stylu " wpisz w wyszukiwarkę " nie są rozwiązaniem problemu i skutecznie zniechęcają zarówno do piwowarstwa domowego jak i do niniejszego forum.
                    Pozdrawiam Cię serdecznie, mimo wszystko.

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5617

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                      Niemniej uważam, że celem forum jest szerzenie kultury piwnej oraz rozwój alternatywnych dla komercji metod produkcji piwa, jak również wspieranie browarnictwa amatorskiego w każdej postaci i formie. Dlateego też niedopuszczalne z mojego punku widzenia są wszelkie działania utrudniające piwowarom domowym zdobywanie wiedzy i doświadczeń. Wszelkie odpowiedzi na pytania mniej doświadczonych forumowiczów powinny opierać się na doświadczeniu odpowiadających i prowadzić do rozwiązania problemu. Odpowiedzi w stylu " wpisz w wyszukiwarkę " nie są rozwiązaniem problemu i skutecznie zniechęcają zarówno do piwowarstwa domowego jak i do niniejszego forum.
                      Pozdrawiam Cię serdecznie, mimo wszystko.
                      Angasc -ie, tak, niby masz rację, tylko dlaczego to szerzenie ma robić z forum śmietnik tematów jednorazowych. Nie wiem czy to ułatwi komuś życie, a już na pewno nie forumowiczom, którzy są znudzeni odpowiadaniem ciągle na te same pytania, co czasem da się zauważyć (przypadek osób piszących prace magisterskie). Naprawdę wyszukiwanie nie boli. A wyszukanie tematu dobrze sformułowanego nie jest trudnością.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                        Angasc -ie, tak, niby masz rację, tylko dlaczego to szerzenie ma robić z forum śmietnik tematów jednorazowych. Nie wiem czy to ułatwi komuś życie, a już na pewno nie forumowiczom, którzy są znudzeni odpowiadaniem ciągle na te same pytania, co czasem da się zauważyć (przypadek osób piszących prace magisterskie). Naprawdę wyszukiwanie nie boli. A wyszukanie tematu dobrze sformułowanego nie jest trudnością.
                        Niewątpliwie z punktu widzenia Adminki i Admistratorki masz rację.
                        Ale postaw się w pozycji młodego forumowicza, który na Browar.biz chce szukać odpowiedzi na nurtujące Go pytania oraz wiedzy ogólnej. Nie ma możliwości przeszukania całego forum przy mnogości informacji tu zawartych. Wyszukiwarka również nie jest rozwiązaniem. Znacznie łatwiej i bardziej naturalnie jest zadać pytanie. I oczekiwać sensownej odpowiedzi. NIE WOLNO LUDZI ZA TO KRYTYKOWAĆ. Ani ich odpychać. Oni mają prawo nie wiedzieć.
                        Może warto stworzyć dział FAQ i jakoś wyraźnie go wyeksponować? Jeżeli tak, to zarówno ja, jak i zapewne wielu innych forumowiczów, służę zestawem pytań i odpowiedzi. Nie zapobiegnie to wprawdzie powtarzaniu się tych samych wątków, ale może będzie łatwiej zapanować nad tym " problemem ".
                        I bardzo proszę Ciebie i Arta - uśmiechnijcie się. Ja naprawdę nie jestem Waszym wrogiem.
                        Last edited by angasc; 2007-04-12, 22:24.

                        Comment

                        • p98
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.11
                          • 48

                          #13
                          jeśli zrobiłem "śmietnik" to proszę dać czas - powiedzmy 7 dni i kasować ten post- zdaję sobie sprawę że jest mnogo takich pytań - @agnasc ma racje i popieram "faq" potrzebne . jednak znajdują się pomocni "przyjaciele" za co Wam serdecznie dziękuję i Wasze zdrowie

                          pozdrawiam

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            A poczytać forum nie łaska? To jest akurat temat wałkowany wielokrotnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę cukier ekstrakt uzyskujemy kilkadziesiąt tematów, z których przynajmniej jeden dotyczy Twojego problemu.
                            No właśnie. Gdy zaczynałem przygodę z piwowarstwem domowym czytałem najpierw forum na browamatorze. Tam wyczytałem, że na browar.biz sa buce i snoby. Nie wierzyłem w to do dziś.

                            Gość zakłada wątek w "kołyska piwowarska" a więc wszystko OK a tu dziwne reakcje ludzi, którzy warza z zacieraniem jakgdyby pozjadali rozumy. albo wam zalerzy na promowaniu dobrego piwa albo nie, zastanówcie się.

                            No chyba, że chcecie załozyć kółko wzajemnej adoracji.

                            Przykre.

                            Ci co się tak oburzaja to chyba nigdy z wyszykiwarki nie korzystali, ona też nie jest super.

                            Dixi
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Przepraszam za błędy, ale byłem na kilku koncernowych Pilsnerach Uruqelach
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X