Czytałem w roznych zródłach że podpiwek, który można znaleść w sklepach spożywczych po przyrządzeniu ma max. 2% alk. I mam pytanko. Czy da się zwiększyć ilość alk. w końcowym produkcie? Słyszałem że można dać więcej droźdzy. Czy jest na to jakiś sposób?
Podpiwek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007Chyba cukru a nie drożdży. Ale to znomu grozi poważną eksplozją, która i tak już jest możliwa przy zalecanych proporcjach
Jak trochę odfermentuje to prawdopodobnieństwo ekspozji powinno być mniejsze.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndreESmak takiego rarytasu przypomina zacier na bimber.Comment
Related Topics
Collapse
-
Przy okazji warzenia piwa, mocno udzielam się również przy robieniu podpiwka.
Sama metoda robienia podpiwka jest dość prosta więc nie będę się o tym rozpisywał. Powiem tylko że jest do kupienia specjalny susz, który się gotuje i takie tam..
Ostatnio postanowiłem trochę...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam
Mam zamiar zrobić podpiwek. Ten z gotowej mieszanki z Delekty.
Mam w związku z tym kilka pytań.
1. czy trzymać się przepisu z opakowania czy może ktoś ma już doświadczenie w tej kwesti i lekko zmodyfikował przepis.
2. Czy zastosować...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na upaly które ostatnio nawiedzają IV RP zastosowałem ostatnia "nową broń". Jako że bardzo często siedzę "za kółkiem" i nie mogę się chłodzić browarkiem (najlepiej zwierzynieckim he he) zmuszony zostałem do "skosztowania " dla mnie czegoś nowego. A podpiwek...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Poniżej treść odpowiedzi jaką otrzymałem po zapytaniu się gdzie można w moim mieście
dostać "Podpiwek Kujawiski" do ktorego prawa ma "Delecta" :
Dziękujemy bardzo za odwiedzenie naszej strony internetowej.
"Podpiwek jest produktem sezonowym,...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
OK, szukałem tego na forum, ale nie znalazłem. Jeśli jednak już ktoś o tym pisał, wywalcie mój temat w kosmos, a mnie zbesztajcie brzydkimi niemieckimi słowami.
Na początku zaznaczę, że w kwestii browarnictwa domowego jestem zielony jak piwo, które właśnie burzliwie fermentuje...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment