Podpiwek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Knoxville
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 1

    #1

    Podpiwek

    Czytałem w roznych zródłach że podpiwek, który można znaleść w sklepach spożywczych po przyrządzeniu ma max. 2% alk. I mam pytanko. Czy da się zwiększyć ilość alk. w końcowym produkcie? Słyszałem że można dać więcej droźdzy. Czy jest na to jakiś sposób?
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #2
    Chyba cukru a nie drożdży. Ale to znomu grozi poważną eksplozją, która i tak już jest możliwa przy zalecanych proporcjach
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
      Chyba cukru a nie drożdży. Ale to znomu grozi poważną eksplozją, która i tak już jest możliwa przy zalecanych proporcjach
      Może zamiast od razu do butelek, to najpierw na kilka dni do gąsiora/fermentora...
      Jak trochę odfermentuje to prawdopodobnieństwo ekspozji powinno być mniejsze.

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #4
        Albo do 1,5 litra petów. Są bardzo wytrzymałe na eksplozję (w razie czego można upuszczać gazu).
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • AndreE
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.03
          • 2

          #5
          Ja kiedyś też wpadłem na taki pomysł. Dałem więcej cukru i drożdży niż w przepisie. Po tygodniu otwarcie takiego podpiwku zajeło mi 50 minut, a itak cała kuchnia popłyneła.
          Smak takiego rarytasu przypomina zacier na bimber.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Najlepiej od razu dolać flaszkę gorzały. Bezpiecznie i szybko.

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndreE
              Smak takiego rarytasu przypomina zacier na bimber.
              Praktycznie rzecz biorąc przy odpowiedniej ilości dodanego cukru to był rzeczywiście zacier na bimber... odrobinę aromatyzowany podpiwkiem.

              Comment

              • AndreE
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.03
                • 2

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                Praktycznie rzecz biorąc przy odpowiedniej ilości dodanego cukru to był rzeczywiście zacier na bimber... odrobinę aromatyzowany podpiwkiem.
                Teraz żałuję że nie przedestylowałem.

                Comment

                • p98
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.11
                  • 48

                  #9
                  podpiwek -hmm moja kuchnia wyglądała jak po przejściu straży pożarnej - i to tylko z 0,33l buteleczki aż boję sie pomyśleć co by było gdyby to była 0.66???

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dzuk
                    Podpiwek
                    dzuk
                    Przy okazji warzenia piwa, mocno udzielam się również przy robieniu podpiwka.
                    Sama metoda robienia podpiwka jest dość prosta więc nie będę się o tym rozpisywał. Powiem tylko że jest do kupienia specjalny susz, który się gotuje i takie tam..

                    Ostatnio postanowiłem trochę...
                    2005-04-05, 10:29
                  • puszka
                    Podpiwek
                    puszka
                    Witam

                    Mam zamiar zrobić podpiwek. Ten z gotowej mieszanki z Delekty.
                    Mam w związku z tym kilka pytań.

                    1. czy trzymać się przepisu z opakowania czy może ktoś ma już doświadczenie w tej kwesti i lekko zmodyfikował przepis.

                    2. Czy zastosować...
                    2009-10-11, 12:15
                  • maaris
                    A podpiwek to też piwo?
                    maaris
                    Na upaly które ostatnio nawiedzają IV RP zastosowałem ostatnia "nową broń". Jako że bardzo często siedzę "za kółkiem" i nie mogę się chłodzić browarkiem (najlepiej zwierzynieckim he he) zmuszony zostałem do "skosztowania " dla mnie czegoś nowego. A podpiwek...
                    2006-07-18, 21:38
                  • perzan
                    Podpiwek wraca?
                    perzan
                    Poniżej treść odpowiedzi jaką otrzymałem po zapytaniu się gdzie można w moim mieście
                    dostać "Podpiwek Kujawiski" do ktorego prawa ma "Delecta" :
                    Dziękujemy bardzo za odwiedzenie naszej strony internetowej.

                    "Podpiwek jest produktem sezonowym,...
                    2005-07-28, 18:50
                  • WojciechT
                    Podpiwek + drożdże piwowarskie?
                    WojciechT
                    OK, szukałem tego na forum, ale nie znalazłem. Jeśli jednak już ktoś o tym pisał, wywalcie mój temat w kosmos, a mnie zbesztajcie brzydkimi niemieckimi słowami.

                    Na początku zaznaczę, że w kwestii browarnictwa domowego jestem zielony jak piwo, które właśnie burzliwie fermentuje...
                    2013-07-04, 09:23
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...