Podpiwek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Knoxville
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 1

    Podpiwek

    Czytałem w roznych zródłach że podpiwek, który można znaleść w sklepach spożywczych po przyrządzeniu ma max. 2% alk. I mam pytanko. Czy da się zwiększyć ilość alk. w końcowym produkcie? Słyszałem że można dać więcej droźdzy. Czy jest na to jakiś sposób?
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #2
    Chyba cukru a nie drożdży. Ale to znomu grozi poważną eksplozją, która i tak już jest możliwa przy zalecanych proporcjach
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
      Chyba cukru a nie drożdży. Ale to znomu grozi poważną eksplozją, która i tak już jest możliwa przy zalecanych proporcjach
      Może zamiast od razu do butelek, to najpierw na kilka dni do gąsiora/fermentora...
      Jak trochę odfermentuje to prawdopodobnieństwo ekspozji powinno być mniejsze.

      Comment

      • miodzik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.08
        • 103

        #4
        Albo do 1,5 litra petów. Są bardzo wytrzymałe na eksplozję (w razie czego można upuszczać gazu).
        ------------------------------------------------------
        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

        Comment

        • AndreE
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.03
          • 2

          #5
          Ja kiedyś też wpadłem na taki pomysł. Dałem więcej cukru i drożdży niż w przepisie. Po tygodniu otwarcie takiego podpiwku zajeło mi 50 minut, a itak cała kuchnia popłyneła.
          Smak takiego rarytasu przypomina zacier na bimber.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Najlepiej od razu dolać flaszkę gorzały. Bezpiecznie i szybko.

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndreE
              Smak takiego rarytasu przypomina zacier na bimber.
              Praktycznie rzecz biorąc przy odpowiedniej ilości dodanego cukru to był rzeczywiście zacier na bimber... odrobinę aromatyzowany podpiwkiem.

              Comment

              • AndreE
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.03
                • 2

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                Praktycznie rzecz biorąc przy odpowiedniej ilości dodanego cukru to był rzeczywiście zacier na bimber... odrobinę aromatyzowany podpiwkiem.
                Teraz żałuję że nie przedestylowałem.

                Comment

                • p98
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.11
                  • 48

                  #9
                  podpiwek -hmm moja kuchnia wyglądała jak po przejściu straży pożarnej - i to tylko z 0,33l buteleczki aż boję sie pomyśleć co by było gdyby to była 0.66???

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X