Witam nastaw:
- brewkit -english tradicional beer + john bull extrakt słododwy niechmielowy w puszce .
drożdże rehydrowałem - po około 30 minutak "krem" wlany do fermentora - 33l .
zamieszanie i nakrycie wieczkiem .
poczatkowe blg - 12,5 . ilośc wody całowitej to 18 litrów .
podkusiło coś mnie i po około 3 dniach podniosłem wieko i zamiąchałem wypażoną łyżką
- tak intensywnie sie zapieniło że nadmiar piany uleciał na podłogę - wysokośc piany przed "zamieszaniem" - 4 cm po zamieszaniu urosła i "wykipiała" aż nie spodziewałem sie takiego pienienia -. następnego dnia pomiar - 5blg .
6 dnia blg stanęło - 5blg , dzisiaj przelełem na cichą - dalej 5 blg
czy coś - poprzez te otwieranie wieka mogłem spowodować że tak piękna "praca" zatrzymała sie ?????? .
poprzednie moje brew kity kończyły na 2-2,5 blg ( z początkowych 12-12,5blg) .
rozumien że to co teraz mam to jakiś "cieńkisz" słabiutki browarek .
teraz siedzi to w szklanym balonie z rurką - po przelaniu na powierzchni minimalna pianka . czy jest jakaś szansa że zejdzie do tych 2-2,5 blg ??? . rurka pyka ale z oporem
powiedziałbym 1 bulk / 3minuty .
jest jakaś rada ??? i czy to otwieranie i patrzenie - popsuło końcowy wynik???
pozdrawiam p98
- brewkit -english tradicional beer + john bull extrakt słododwy niechmielowy w puszce .
drożdże rehydrowałem - po około 30 minutak "krem" wlany do fermentora - 33l .
zamieszanie i nakrycie wieczkiem .
poczatkowe blg - 12,5 . ilośc wody całowitej to 18 litrów .
podkusiło coś mnie i po około 3 dniach podniosłem wieko i zamiąchałem wypażoną łyżką
- tak intensywnie sie zapieniło że nadmiar piany uleciał na podłogę - wysokośc piany przed "zamieszaniem" - 4 cm po zamieszaniu urosła i "wykipiała" aż nie spodziewałem sie takiego pienienia -. następnego dnia pomiar - 5blg .
6 dnia blg stanęło - 5blg , dzisiaj przelełem na cichą - dalej 5 blg
czy coś - poprzez te otwieranie wieka mogłem spowodować że tak piękna "praca" zatrzymała sie ?????? .
poprzednie moje brew kity kończyły na 2-2,5 blg ( z początkowych 12-12,5blg) .
rozumien że to co teraz mam to jakiś "cieńkisz" słabiutki browarek .
teraz siedzi to w szklanym balonie z rurką - po przelaniu na powierzchni minimalna pianka . czy jest jakaś szansa że zejdzie do tych 2-2,5 blg ??? . rurka pyka ale z oporem
powiedziałbym 1 bulk / 3minuty .
jest jakaś rada ??? i czy to otwieranie i patrzenie - popsuło końcowy wynik???
pozdrawiam p98
Comment