zamieszałem podczas burzliwej i klapa:( :(

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p98
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 48

zamieszałem podczas burzliwej i klapa:( :(

Witam nastaw:
    - brewkit -english tradicional beer + john bull extrakt słododwy niechmielowy w puszce .

drożdże rehydrowałem - po około 30 minutak "krem" wlany do fermentora - 33l .

zamieszanie i nakrycie wieczkiem .
    poczatkowe blg - 12,5 . ilośc wody całowitej to 18 litrów .

podkusiło coś mnie i po około 3 dniach podniosłem wieko i zamiąchałem wypażoną łyżką
    - tak intensywnie sie zapieniło że nadmiar piany uleciał na podłogę - wysokośc piany przed "zamieszaniem" - 4 cm po zamieszaniu urosła i "wykipiała" aż nie spodziewałem sie takiego pienienia -. następnego dnia pomiar - 5blg .

6 dnia blg stanęło - 5blg , dzisiaj przelełem na cichą - dalej 5 blg

czy coś - poprzez te otwieranie wieka mogłem spowodować że tak piękna "praca" zatrzymała sie ?????? .

poprzednie moje brew kity kończyły na 2-2,5 blg ( z początkowych 12-12,5blg) .

rozumien że to co teraz mam to jakiś "cieńkisz" słabiutki browarek .
    teraz siedzi to w szklanym balonie z rurką - po przelaniu na powierzchni minimalna pianka . czy jest jakaś szansa że zejdzie do tych 2-2,5 blg ??? . rurka pyka ale z oporem
    powiedziałbym 1 bulk / 3minuty .
    jest jakaś rada ??? i czy to otwieranie i patrzenie - popsuło końcowy wynik???

pozdrawiam p98
    Ostatnia zmiana dokonana przez p98; 2007-04-16, 14:49.
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

Spokojnie zapewne nic się nie stało . Potrzymaj to piwo jeszcze z tydzień na cichej i wtedy zmierz Blg.
    Jeśli jest piana i "buga" to znaczy że drożdże jeszcze pracują, więc powinno jeszcze trochę odfermentować. Nawet jeśli nie to i tak zapewne wyjdzie z tego przyzwoite piwo. Mnie też kiedyś z 13Blg zeszło do 5Blg i było to jedno z najlepszych moich piw.

Comment

• p98
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.11
      • 48

Witaj - w smaku nie kwaśne - lekki posmak drożdzy lub alkoholu - ciężko powiedzieć .

z tym bulgotaniem to pyka ale 1 pyk - 3-4 minuty . a na powierzchni minimalna pianka a raczej bąbelki a pomiędzy nimi jest "przestrzeń piwna" .
      może można by dać extraktu słodowego w proszku powiedzmy 200gr - ale czy to cos da ???

Comment

• Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

Ja najczescniej uzywam drozdze Danstar Windsor, ktore slabo odfermentowuja piwo. Mi zadko sie zdarza by moje piwo ofermentowalo bardziej niz do 4 Blg.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• p98
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.11
          • 48

oki a jakie masz blg na początku ??

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Jeśli po zamieszaniu urosła piana, to raczej nie przeszkodziło to drożdżom w pracy. Ja nie sprawdzam blg, więc nie mam takich zmartwień.
            Tak właściwie, to nie rozumiem, czym się martwisz. Brakiem powtarzalności w warunkach domowych?

Comment

• p98
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.11
              • 48

martwi mni etaki wysoki balling - zwykle a "ważę " - jeśli można to nazwać na razie tylko "konserwy" - brak możliwości płyta grzejna itp.. .

poprzednie spadały do 2-2,5 blg - a ten ( pierwszy raz urzyłem extraktu słodowego niechmielonego w płynie) stoi na 5 blg .

jak zakręcę balonem to pianka powstaje - po jakimś czasie na powierzchni coś tam pływa malutko pianki i niziutka 3 mm . powiedziałbym zajmuj eona może 15% całej powierzchni .

trudno po 7 dniach zabutelkuję .

a propo mam pytanie :
              - jaki ma smak piwo po zabutelkowaniu około 2-3 tygodnie - dziś otworzyłem i pianka ok!!!
              kolor też i smak ...???? pije się jak piwo ale na końcu "gardła" czuję taki kwaskowaty smak - tak ma być .

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

po dwóch - trzech tygodniach to za krótko . Daj mu polezeć ze dwa - trzy miesiące zwłaszcza, że nie stosujesz cichej.

P.S. warzę !!! odmienia się na warka
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

uŻyj silnej woli i poczekaj te 2-3 miesiące a tak przez internet trudno powedzieć jak smakuje domowe piwo ,jesteś z wrocka przyjdź na warsztaty za miesiąc to wszystko zobaczysz i zdegustujesz
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                    oki a jakie masz blg na początku ??
                    Przewanie 12-14 Blg.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• p98
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.11
                      • 48

a gdzie te warsztaty ???

pytam się ( inna pierwsza "konserwa" ma już 2 miesiące) bo nie wiem czy taki kwaskowaty smak to dobrze czy nie ???

Comment

• jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

Na pierwszej stronie masz linka chłopie!!!!
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

Jak warzyłem z brewkitów (3 warki) to trochę o nich poczytałem i wielokrotnie odnajdywałem informację, że często przy takim warzeniu Blg zatrzymuje się na poziomie 5*. Mi też się to przytrafiło i nie narzekałem na smak. Rozumiem, że boisz się, że piwo będzie miało mało "voltów". W piwowarstwie domowym nie to jest najważniejsze!
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• p98
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.11
                            • 48

Witam - teraz po kolejnym "przeczytaniu" dołączonej instruckji od Browamatora - jest napisane wyrażnie - że przy zastosowaniu extraktu słodowego płynnego - fermentacja kończy się na poziomie 4-5 blg .

to pierwszy "brew" z extraktem - poprzednie dawałem syrop glukozowy - i odfermentowanie z 12,5 - kończyło na 2 - 2,5 blg .

czyli abym miał "mocniejsze" (czyli chciałbym miec 4,8 - 5,7 % alk )- to należałoby
                            mieć balling poczatkowy około 15 blg - czyli w praktyce dodać mniej wody ??????????- czyli łącznie aby było gdzieś około - 16 -17 litrów całej ( końcowej ) objętości .
                            a jak to wpłynie na "smak" nie bedzie zbyt zaromatyzowane ????

dziękuję i pozdrawiam p98

Comment

• mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                              Witam - teraz po kolejnym "przeczytaniu" dołączonej instruckji od Browamatora - jest napisane wyrażnie - że przy zastosowaniu extraktu słodowego płynnego - fermentacja kończy się na poziomie 4-5 blg .

to pierwszy "brew" z extraktem - poprzednie dawałem syrop glukozowy - i odfermentowanie z 12,5 - kończyło na 2 - 2,5 blg .

czyli abym miał "mocniejsze" (czyli chciałbym miec 4,8 - 5,7 % alk )- to należałoby
                              mieć balling poczatkowy około 15 blg - czyli w praktyce dodać mniej wody ??????????- czyli łącznie aby było gdzieś około - 16 -17 litrów całej ( końcowej ) objętości .
                              a jak to wpłynie na "smak" nie bedzie zbyt zaromatyzowane ????

dziękuję i pozdrawiam p98

Dobrze kombinujesz

Comment

Przetwarzanie...
                              X