Pytanie o zestaw startowy WES

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jujojujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 7

    Pytanie o zestaw startowy WES

    Jako zupełnie zielony w temacie człowiek, postanowiłem swoją przygodę z warzeniem piwa rozpocząć od zestawu startowego WES - nachmielonego ekstraktu słodowego "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,
    oraz ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg. Całość przygotowałem wg. instrukcji dołączonej do zestawu, co dało docelowo w fermentorze ok 15,5 l nastawu (gotowanie zawartości puszek w 5l + ok 10l przegotowanej i przestudzonej wody). Po zmierzeniu ballingometrem, ku memu zdziwieniu gęstość początkowa wyskoczyła mi na poziomie 23 blg, gdzie w instrukcji sugerują że powinna wynosić około 10-12 Blg ???? Why? Czy dodałem za mało wody? Czy mogę teraz (po 24h) jeszcze jej dolać??? Czy to może "gęstościomierz" jest źle wyskalowany... Proszę o pomoc!!!
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    Nie panikuj . Sprawdź aerometr - włóż go do czystej wody o temperaturze 20C - powinien skazywać zero.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Wyskalowanie sprawdz w wodzie o temp 20stC. powinno wskazać zero.
      Pomiary rób zawsze w dwudziestu stopniach, po gotowaniu - wtedy mozesz dolewać wody. Teraz to nie wiem, najwyżej będziesz miał mocniejsze piwo.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Stasiek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.02
        • 609

        #4
        Zdecydowanie to jakiś błąd pomiaru.
        Gdybyś chciał uzyskać 23blg to z 2,9kg miałbyś tylko 7,2 litra nastawu.
        Tak więc nic nie rozcieńczaj - to co nastawiłeś ma około 12,6blg.

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #5
          hmm..

          15.5l nastawu minus ekstrakt to około 14l wody więc:
          2,9/14=0,2071
          więc te 23blg wydają się prawdopodobne
          albo otrzymasz mocne piwko, albo dolej przegotowanej ostudzonej wody

          Marek
          Last edited by Marek-C; 2007-04-17, 12:35.
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • WES
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 111

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
            więc te 23blg wydają się prawdopodobne
            Bardziej prawdopodobne jest, że z 2,9 kg ekstraktu słodowego otrzymasz 15,5 litra brzeczki nastawnej ok. 14,2 Blg.
            -
            Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

            Comment

            • jujojujo
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.04
              • 7

              #7
              Hmm... Po powrocie do domu przeprowadziłem zgodnie z zaleceniem próbę ballingometru na czystej wodzie i - zgodnie z przypuszczeniem - fałszuje on wyniki. Po wnikliwej analize budowy ballingometru moge stwierdzic tylko jedno - prawdopodobnie przesunął się pasek papieru z nadrukiem skali wewnątrz urządzenia. Nie mam pojęcia jednak jak to naprawić Dziękuję za pomoc - pozdrawiam!

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                Bardziej prawdopodobne jest, że z 2,9 kg ekstraktu słodowego otrzymasz 15,5 litra brzeczki nastawnej ok. 14,2 Blg.
                Zakładam WESie, że wiesz co piszesz, w końcu to Twoje ekstrakty,
                Rzeczywiscie w moim wyliczeniu jest błąd. Sorry - nie uwzlędniłem wagi samego ekstraktu.
                Przyjrzałem się bliżej mojej formule i brakuje mi też ciężaru właściwego ekstraktu - bez tego nie można wyliczyć dokładnego blg nastawu.

                Comment

                • Stasiek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2007.02
                  • 609

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jujojujo
                  Po wnikliwej analize budowy ballingometru moge stwierdzic tylko jedno - prawdopodobnie przesunął się pasek papieru z nadrukiem skali wewnątrz urządzenia. Nie mam pojęcia jednak jak to naprawić
                  Nie naprawiaj. Bierz poprawkę o tyle ile pokazał Ci na czystej wodzie w 20 stopniach C.
                  Pod warunkiem, że pasek skali nie lata luźno...
                  A zdradzisz nam jaki był (uwzględniająć w/w poprawkę) baling tego nastawu?
                  Bo rozbieżności w typowaniach są dość duże.

                  Comment

                  • jujojujo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.04
                    • 7

                    #10
                    Niestety - po pierwsze ballingometr(produkcji włoskiej) był pożyczony i już został oddany, po drugie - pomiar mógłbym przeprowadzić dopiero dziś wieczorem po powrocie z pracy do domu, a po dwóch dniach fermentacji zapewne sporo różni się od wartości pierwotnej . Nie omieszkam jednak pochwalić się na forum wynikiem końcowym pierwszego browaru oraz bede mogl podac blg po fermetacji cichej. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich piwowarów - czuję że złapałem bakcyla )))

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Kolegom chodzi o to, żebyś podał, ile wskazuje ten ballingometr w wodzie o temp. 20 stopni - przecież sprawdziłeś. Wtedy wystarczy odjąć jedno wskazanie od drugiego i masz balling przeczki początkowej
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        balling przeczki początkowej
                        hehe, widzę że nie tylko ja mam problem z zamianą spółgłosek dźwięcznych na bezdźwięczne
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X