Pojemnosc fermentora do cichej fermentacji.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HansCastorp
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 6

Pojemnosc fermentora do cichej fermentacji.

Witam wszystkich!

Mam zamiar warzyc swoje pierwsze piwo nie korzystajac z brewkita lecz z ekstraktu slodowego i chmielu. Zgromadzilem juz wiekszosc potrzebnych informacji korzystajac z bogactwa internetu. Mam zamiar warzyc 20l piwa z czego 10l zamierzam zlac do butelek po burzliwej fermentacj a kolejne dopiero po cichej. I tu pojawia sie moje pytanie. Czy w standardowym fermentorze 30l cicha fermentacja 10l piwa bedzie przebiegala poprawnie? Inaczej mówiac, czy stosunek (piwo/ilosc powietrza) w fermentorze bedzie mialo wplyw na przebieg cichej fermentacji? Spodziewam sie odpowiedzi typu "nie kombinuj przy pierwszej warce" lecz licze takze na czysto merytoryczne odpowiedzi.
  • cafepiwosz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 85

Nie rozumiem dlaczego chcesz część warki butelkować po burzliwej, a część po cichej. Czemu ma to służyć ???

Comment

• HansCastorp
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 6

Poniewaz chce sprawdzic jaka bedzie roznica w smaku i klarownosci. To jest ta sama ciekawosc, która kaze ludziom do czesci butelek dosypywac cukru a do czesci glukozy.

Comment

• mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

Chodzi o to by odpowiadało najbliżej pojemności warki. Na celu ma to by nie było powietrza w środku a dwutlenek trzymał się i ładnie się piwo nagazuje samo. Taki tank ma być też szczelny
        Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HansCastorp
          Inaczej mówiac, czy stosunek (piwo/ilosc powietrza) w fermentorze bedzie mialo wplyw na przebieg cichej fermentacji?
          Teoretycznie powietrza w fermentorze powinno być jak najmniej, w praktyce możesz zlać 10l do fermentora bez wielkiego ryzyka popsucia piwa. Piwo jest dodatkowo chronione przed dostępem powietrza warstwą dwutlenku węgla.

Comment

Przetwarzanie...
          X