Witam wszystkich!
Mam zamiar warzyc swoje pierwsze piwo nie korzystajac z brewkita lecz z ekstraktu slodowego i chmielu. Zgromadzilem juz wiekszosc potrzebnych informacji korzystajac z bogactwa internetu. Mam zamiar warzyc 20l piwa z czego 10l zamierzam zlac do butelek po burzliwej fermentacj a kolejne dopiero po cichej. I tu pojawia sie moje pytanie. Czy w standardowym fermentorze 30l cicha fermentacja 10l piwa bedzie przebiegala poprawnie? Inaczej mówiac, czy stosunek (piwo/ilosc powietrza) w fermentorze bedzie mialo wplyw na przebieg cichej fermentacji? Spodziewam sie odpowiedzi typu "nie kombinuj przy pierwszej warce" lecz licze takze na czysto merytoryczne odpowiedzi.
Mam zamiar warzyc swoje pierwsze piwo nie korzystajac z brewkita lecz z ekstraktu slodowego i chmielu. Zgromadzilem juz wiekszosc potrzebnych informacji korzystajac z bogactwa internetu. Mam zamiar warzyc 20l piwa z czego 10l zamierzam zlac do butelek po burzliwej fermentacj a kolejne dopiero po cichej. I tu pojawia sie moje pytanie. Czy w standardowym fermentorze 30l cicha fermentacja 10l piwa bedzie przebiegala poprawnie? Inaczej mówiac, czy stosunek (piwo/ilosc powietrza) w fermentorze bedzie mialo wplyw na przebieg cichej fermentacji? Spodziewam sie odpowiedzi typu "nie kombinuj przy pierwszej warce" lecz licze takze na czysto merytoryczne odpowiedzi.
Comment