witam
wczoraj zacząłem swoją przygodę z piwem amatorskim z zestawem startowym browamatora no i brew kitem ( z ekstraktem słodowym) który miałem w zestawie.
co do rozpoczęcia inaczej było napisane w instrukcji z browamatorem, inaczej z brew kitem, a jeszcze inaczej w książce o ważeniu piwa - pewnie 3 instrukcje są dobre, ale dla mnie - jak dla laika, trudno było je 2 połączyć
więc tak, najpierw zagotowałem z 4 litrami wody brew kit, dodałem ekstrakt i wlałem wszystko ok. 13 litrów zimnej wody w fermentorze.
w instrukcji było napisane "następnie dodaj drożdże", więc po kilku minutach dodałem paczuszkę drożdży która była razem z brew kitem i zamieszałem. wszystko wygląda ok, pojawiła się dzisiaj pianka na wys. 0,5-1 cm i "rusza się" jak zerkam, ale nie wiem czy wszystko jest ok, bo czytając teraz różne posty, to napisane jest żeby drożdże dodać po 40-50 minutach, jak temp. będzie niższna. przyaznaje się bez bicia, że nawet nie wiem jaka była temperatura.
2 moim pytaniem jest, po co jest tak pokręcona rureczka na przykrywce od fermentora? czy ma być założone? a jak ma, to czy ma być zamknięta takim czerwonym koreczkiem?
i jeszcze jedno, jak działą areometr
dziękuję wszystkim za odpowiedź.
pozdrawiam
wczoraj zacząłem swoją przygodę z piwem amatorskim z zestawem startowym browamatora no i brew kitem ( z ekstraktem słodowym) który miałem w zestawie.
co do rozpoczęcia inaczej było napisane w instrukcji z browamatorem, inaczej z brew kitem, a jeszcze inaczej w książce o ważeniu piwa - pewnie 3 instrukcje są dobre, ale dla mnie - jak dla laika, trudno było je 2 połączyć
więc tak, najpierw zagotowałem z 4 litrami wody brew kit, dodałem ekstrakt i wlałem wszystko ok. 13 litrów zimnej wody w fermentorze.
w instrukcji było napisane "następnie dodaj drożdże", więc po kilku minutach dodałem paczuszkę drożdży która była razem z brew kitem i zamieszałem. wszystko wygląda ok, pojawiła się dzisiaj pianka na wys. 0,5-1 cm i "rusza się" jak zerkam, ale nie wiem czy wszystko jest ok, bo czytając teraz różne posty, to napisane jest żeby drożdże dodać po 40-50 minutach, jak temp. będzie niższna. przyaznaje się bez bicia, że nawet nie wiem jaka była temperatura.
2 moim pytaniem jest, po co jest tak pokręcona rureczka na przykrywce od fermentora? czy ma być założone? a jak ma, to czy ma być zamknięta takim czerwonym koreczkiem?
i jeszcze jedno, jak działą areometr
dziękuję wszystkim za odpowiedź.
pozdrawiam
Comment