drożdże - czy nie za szybko?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dembik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 10

    drożdże - czy nie za szybko?

    witam

    wczoraj zacząłem swoją przygodę z piwem amatorskim z zestawem startowym browamatora no i brew kitem ( z ekstraktem słodowym) który miałem w zestawie.

    co do rozpoczęcia inaczej było napisane w instrukcji z browamatorem, inaczej z brew kitem, a jeszcze inaczej w książce o ważeniu piwa - pewnie 3 instrukcje są dobre, ale dla mnie - jak dla laika, trudno było je 2 połączyć

    więc tak, najpierw zagotowałem z 4 litrami wody brew kit, dodałem ekstrakt i wlałem wszystko ok. 13 litrów zimnej wody w fermentorze.

    w instrukcji było napisane "następnie dodaj drożdże", więc po kilku minutach dodałem paczuszkę drożdży która była razem z brew kitem i zamieszałem. wszystko wygląda ok, pojawiła się dzisiaj pianka na wys. 0,5-1 cm i "rusza się" jak zerkam, ale nie wiem czy wszystko jest ok, bo czytając teraz różne posty, to napisane jest żeby drożdże dodać po 40-50 minutach, jak temp. będzie niższna. przyaznaje się bez bicia, że nawet nie wiem jaka była temperatura.

    2 moim pytaniem jest, po co jest tak pokręcona rureczka na przykrywce od fermentora? czy ma być założone? a jak ma, to czy ma być zamknięta takim czerwonym koreczkiem?

    i jeszcze jedno, jak działą areometr


    dziękuję wszystkim za odpowiedź.

    pozdrawiam
  • dembik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 10

    #2
    ok, juz wiem, jak działa areometr, udało mi się znaleść info.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
      napisane jest żeby drożdże dodać po 40-50 minutach, jak temp. będzie niższna. przyaznaje się bez bicia, że nawet nie wiem jaka była temperatura.
      Nie jest istotny czas, ale temperatura w jaką zadajesz drożdże, gdyż w zbyt wysokiej giną. Ja staram się, żeby była poniżej 23-25*, choć podobno wystarczy żeby była poniżej 30 stopni..

      Comment

      • dembik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.04
        • 10

        #4
        a jeżeli nie jestem w stanie stwierdzić jaka była temperatura? po czym mogę sprawdzić czy drożdże się przyjeły?

        Comment

        • dori
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.10
          • 320

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
          a jeżeli nie jestem w stanie stwierdzić jaka była temperatura? po czym mogę sprawdzić czy drożdże się przyjeły?
          Jeśli na powierzchni brzeczki jest piana to znaczy że drożdże przeżyły. A więc bez paniki

          Comment

          • dembik
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.04
            • 10

            #6
            na pierwszym fermentacja po 12 h

            a na tym z przykrywką, tak jak w 1 poście. do czego służy ta zakręcona rurka na górze? czy ma być? i czy ma być otwarta czy nie?


            dziekuje za odpowiedz
            Attached Files

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
              na pierwszym fermentacja po 12 h

              a na tym z przykrywką, tak jak w 1 poście. do czego służy ta zakręcona rurka na górze? czy ma być? i czy ma być otwarta czy nie?


              dziekuje za odpowiedz
              Ma blokować dostemp tlenu i umożliwiać wyrównanie nadciśnienia spowodowanego produkcją CO2 przez drożdże. Nalej do niej przegotowanej i schłodzonej wody.

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
                a jeżeli nie jestem w stanie stwierdzić jaka była temperatura?
                Nie masz w domu żadnego termometru? Pokojowego lub lekarskiego? Na oko to powinna być dość zimna - jak kranówka.

                Comment

                • dembik
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.04
                  • 10

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                  Nie masz w domu żadnego termometru? Pokojowego lub lekarskiego? Na oko to powinna być dość zimna - jak kranówka.
                  mam taki z zestawu naklejony. teraz, po prawie 24 h, pokazuje 26-28 stopni, ale mówiłem że nie jestem w stanie stwierdzić jaka była jak wrzucałem drożdże. no ale niby jest piana i robią się bąbelki, pękają itepe. no to chyba fermentuje... tak?

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Trochę za wysoka ta temperatura, wystaw gdzieś gdzie jest chłodno.
                    Na fermentorze powinna być około 20stC
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • hasintus
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.07
                      • 850

                      #11
                      Jeżeli woda w czasie zadawanie drożdży nie była gorąca to jest ok, ważne aby teraz fermentacja była prowadzona w odpowiedniej temp. Zakres temp. jest podany na opakowaniu od drożdży,tego warto przestrzegać (max. 22 st.) . "Zakręcona" rurka na tym etapie (ferment. burzliwa) jest zbędna, możesz nawet pokrywę zostawić uchyloną.

                      Comment

                      • dembik
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.04
                        • 10

                        #12
                        dzieki wszystkim za pomoc.

                        mam jeszcze jedno pytanie, zamieszczam zdjecie z dzisiaj (czyli po jakis 32 h)
                        według was te drożdże się przyjeły?
                        Attached Files

                        Comment

                        • banaszek
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.02
                          • 617

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
                          dzieki wszystkim za pomoc.

                          mam jeszcze jedno pytanie, zamieszczam zdjecie z dzisiaj (czyli po jakis 32 h)
                          według was te drożdże się przyjeły?
                          Przyjęłym, przyjęły. Zamykaj to wiadro bo zrobisz kwaśne piwo. Widać, że to początek fermentacji. Zamykaj i zapomnij na tydzień. Za tydzień nam pokażesz jak to wygląda. Zaglądanie teraz co chwila i tak nic Ci już nie pomoże

                          Wiem, wiem... też tak miałem


                          Comment

                          • oscarboj
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.03
                            • 36

                            #14
                            Witam serdecznie j a teeż wczoraj popełniłem pierwszą warkę i mam podobny problem: po jakim czasie powinny zacząć pracować drożdże w fermentorze (wcześniej wystartowały w słoiku z brzeczką) z góry dziękuję

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              do 36h

                              cierpliwości

                              witam nowego piwowara.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X