Koniec burzliwej fermentacji po 2 dniach :(

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jujojujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 7

    #1

    Koniec burzliwej fermentacji po 2 dniach :(

    Witajcie - mam kolejne pytanie

    Swoją przygodę z warzeniem piwa rozpocząłem od zestawu startowego: nachmielonego ekstraktu słodowego "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg, oraz ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg. Całość w fermentorze to ok 15,5 l nastawu. Pierwszego dnia fermentacja była faktycznie burzliwa - mnóstwo bombelków i piana na dwa palce To co mnie martwi to fakt że teraz - trzecia doba - podczas kilkuminutowej obserwacji powierzchni nastawu nie zauważyłem żadnego bombelka, piana oczywiście również opadła i pozostały tylko duże bomble na powierzchni z charakterystycznym brązowym nalotem. Moje pytanie brzmi - czy to normalne, czy może brzeczka jest za mało napowietrzona? Co mogę zrobić w tej sytuacji?

    Pozdrawiam i proszę o pomoc!
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    Czasami tak jest, że fermentacja burzliwa trwa tylko dwa dni. Dla pewności możesz potrzymać to piwo jeszcze dzień bądź dwa. Najlepiej jednak będzie przelać piwo na cichą, to co ma dofermentować, dofermentuje a jeśli już jest po wszystkim to piwo będzie się klarować podczas cichej.
    Takie jest moje zdanie i ja tak bym zrobił.
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jujojujo
      Witajcie - mam kolejne pytanie

      Swoją przygodę z warzeniem piwa rozpocząłem od zestawu startowego: nachmielonego ekstraktu słodowego "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg, oraz ekstraktu słodowego jasnego - puszka 1,2 kg. Całość w fermentorze to ok 15,5 l nastawu. Pierwszego dnia fermentacja była faktycznie burzliwa - mnóstwo bombelków i piana na dwa palce To co mnie martwi to fakt że teraz - trzecia doba - podczas kilkuminutowej obserwacji powierzchni nastawu nie zauważyłem żadnego bombelka, piana oczywiście również opadła i pozostały tylko duże bomble na powierzchni z charakterystycznym brązowym nalotem. Moje pytanie brzmi - czy to normalne, czy może brzeczka jest za mało napowietrzona? Co mogę zrobić w tej sytuacji?

      Pozdrawiam i proszę o pomoc!
      Nie otwieram fermentatora aż do zakończenia fermentacji burzliwej. Gdy fermentacja zwalnia mieszam całym fermentatorem. Całkiem skuteczne.

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
        (...)
        Takie jest moje zdanie i ja tak bym zrobił.
        A że Darek wie co mówi, to tak zrób. Będzie OK.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Dla pewności etap fermentacji burzliwej powinien trwać siedem dni, wtórnej również. Nie ma znaczenia, czy piwo wyfermentuje się po dwóch dniach, czy po pięciu. Oczywiście dotyczy to piw zwykłych, piwa mocne powinny być przetrzymywane dłużej.

          Skracanie przetrzymywania w wiadrze pierwszej fermentacji powoduje więcej osadu przy fermentacji wtórnej, a to jest bez sensu.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 17:18
          • krzysztoft
            fermentacja burzliwa czy zakażenie?
            krzysztoft
            Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
            2019-04-01, 01:18
          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 17:59
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 22:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...