Kołyska

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli na co? Kolor? Zapach? Pianę?
    Chodziło mi o przenikanie jakichś szkodliwych związków do piwa. Alkohol może jakoś wpływać na ścianki PETa i coś tam z nich wypłukiwać. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ja wiem, że nawet wódkę w PETach się widuje, ale to z pewnością nie są takie PETy jak te od mineralnej. O ile się nie mylę, to kiedyś chyba nawet widziałem napis na którejś z tych butelek, że nadaje się tylko do wody.
    blog.kopyra.com

Comment

• marxx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 10

No to narobilem, PET albo szklo....Moze przy krotkim przechowywaniu roznicy nie ma. Ale takiemu napojowi nalezy sie chyba szacunek
      Zobaczcie co znalazlem i czy mozecie ten zestaw ocenic .

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

W zasadzie zestaw jest ok, ale jeśli zależy Ci na kosztach bez paru rzeczy można się obyć. Na pewno będziesz musiał dokupić gar 30l. Jeśli myślisz o zacieraniu to również śrutownik.

Te wiadra jakieś takie dziwne - po co te kołnierze? Mogłyby być też tak ze 2-4 l. większe, ale to najwyżej będziesz miał ciut mniejsze warki.
        blog.kopyra.com

Comment

• hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marxx Wyświetlenie odpowiedzi
          No to narobilem, PET albo szklo....Moze przy krotkim przechowywaniu roznicy nie ma. Ale takiemu napojowi nalezy sie chyba szacunek
          Zobaczcie co znalazlem i czy mozecie ten zestaw ocenic .
          http://www.homebrewery.com/beer/beer...luxe-kit.shtml
          Ten zestaw nie jest dobry na początek. Polecam przeczytać artykuł Volkera w tym serwisie. Jest tam wszystko co zaczynający powinien się dowiedzieć: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=47
          Pozdrawiam

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
            Ten zestaw nie jest dobry na początek.
            Też uważam, że nie wszystkie rzeczy z tego zestawu są niezbędne, ale możesz rozwinąć dlaczego jest niedobry? Jeżeli myśli się przyszłościowo, to jest jak najbardziej ok. Chłodnica, porządna kapslownica stołowa, szklany balon na cichą. Uważam, że to bardzo przydatne przybory i to już przy pierwszych warkach.
            blog.kopyra.com

Comment

• hasintus
              • 2006.07
              • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Też uważam, że nie wszystkie rzeczy z tego zestawu są niezbędne, ale możesz rozwinąć dlaczego jest niedobry? Jeżeli myśli się przyszłościowo, to jest jak najbardziej ok. Chłodnica, porządna kapslownica stołowa, szklany balon na cichą. Uważam, że to bardzo przydatne przybory i to już przy pierwszych warkach.
              Nie mam co rozwijać bo już wszystko zostało napisane przez ciebie: brak garnka, ręczna kapslownica jest tańsza, bez chłodnicy można się obyć. Jeżeli piwo ma być ze słodu to przede wszystkim musi być filtrator. Zamiast śrutownika może lepiej na pierwszy raz kupić słody ześrutowane.
              Tak czy inaczej moją intencją było odesłanie kolegi marxx'a do działów browar.biz gdzie moim zdaniem najłatwiej zorientować się co zrobić na początek.

Comment

• marxx
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.04
                • 10

Tak czy siak , dzieki tej rozmowie wiem troche wiecej niz na poczatku, i o to chodzilo. Swoja droga, wole wydac 20$ wiecej i miec cos na zas niz kompletowac wszystko pojedynczo , bo jak na pewno sami wiecie by mnie to drozej kosztowalo niz w komplecie.
                Art. przeczytalem, jest konkretny i poczatkujacy moze sie sporo dowiedziec. A jakie piwo uwarzyc jako pierwsze???

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Jakie piwo?

teraz to już tylko górnej fermentacji, chyba, że masz piwniczkie gdzie jest 10-15st C.

Spróbuj jakieś Ale.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

Chodziło mi o przenikanie jakichś szkodliwych związków do piwa. Alkohol może jakoś wpływać na ścianki PETa i coś tam z nich wypłukiwać. Przynajmniej tak mi się wydaje.
                    Niestety tylko w Polsce. Wielokrotnie spotkalem sie z alkoholem pakowanym w PET. Nie tylko Brytyjskie cydry, Litewskie piwa, a nawet Finlandzka wodka bywa pakowana w plastikowe butelki.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

Bylem na wykladzie pewnego pana z Scotish Craft Brewers ktory bardzo sie uparl na tradycyjne sposoby przechowywania piwa. Zatem idac brytyjska tradycja zaczal swoje piwa przechowywac w drewnianych beczkach. Niestety po kilku latach doszedl do wniosku ,ze piwo w drewnianyh beczkach nadaje sie do spozycia tylko prez 3 mc, pozniej zaczyna sie psuc.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• hasintus
                        • 2006.07
                        • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                        ...ze piwo w drewnianyh beczkach nadaje sie do spozycia tylko prez 3 mc, pozniej zaczyna sie psuc.
                        To nie jest prawda

Comment

• Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                          To nie jest prawda
                          Moze w sumie z zepsutym piwem przesadzilem, ale mowil ,ze ta sama warka czesciowo zapakowana do keg`a i czesc do beczki drewnianej. Po kilku miesiacach piwo z beczki drewnianej odbiegalo na niekorzysc do piwa w KEG`u. Nie jest to moja opinia, bo nigdy w zyciu nie mialem okazji do tego typu eksperymentow.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niestety tylko w Polsce. Wielokrotnie spotkalem sie z alkoholem pakowanym w PET. Nie tylko Brytyjskie cydry, Litewskie piwa, a nawet Finlandzka wodka bywa pakowana w plastikowe butelki.
                            Zgoda, ale nadal się upieram, że to jest inny PET niż ten od wody mineralnej. No ale może nie mam racji. Swoją drogą ciekaw jestem kiedy wrócą lub pojawi się w nowym kształcie woda w butelkach szklanych np. 1l. Myślę, że ludzie by to kupili .
                            Co do PETów to ostatnio zauważyłem, że po kilku(nastu) godzinach w samochodzie (nie wykluczam nasłonecznienia) woda z PETa dawała w smaku ostro plastikiem. Ja bym piwa nie zapetował, ale każdy robi jak uważa.
                            blog.kopyra.com

Comment

• tzi
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.12
                              • 11

Zgoda, ale nadal się upieram, że to jest inny PET niż ten od wody mineralnej.
                              PET barierowy, PTN, lub PEN czyli generalnie inne butelki niż normalnie używane do wody mineralnej itp. Dla zainteresowanych więcej tutaj:

TZi

Comment

Przetwarzanie...
                              X