Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Wyświetlenie odpowiedzi
Kołyska
Collapse
X
-
-
-
No to narobilem, PET albo szklo....Moze przy krotkim przechowywaniu roznicy nie ma. Ale takiemu napojowi nalezy sie chyba szacunek
Zobaczcie co znalazlem i czy mozecie ten zestaw ocenic .
Comment
-
-
W zasadzie zestaw jest ok, ale jeśli zależy Ci na kosztach bez paru rzeczy można się obyć. Na pewno będziesz musiał dokupić gar 30l. Jeśli myślisz o zacieraniu to również śrutownik.
Te wiadra jakieś takie dziwne - po co te kołnierze? Mogłyby być też tak ze 2-4 l. większe, ale to najwyżej będziesz miał ciut mniejsze warki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marxx Wyświetlenie odpowiedziNo to narobilem, PET albo szklo....Moze przy krotkim przechowywaniu roznicy nie ma. Ale takiemu napojowi nalezy sie chyba szacunek
Zobaczcie co znalazlem i czy mozecie ten zestaw ocenic .
http://www.homebrewery.com/beer/beer...luxe-kit.shtml
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziTen zestaw nie jest dobry na początek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTeż uważam, że nie wszystkie rzeczy z tego zestawu są niezbędne, ale możesz rozwinąć dlaczego jest niedobry? Jeżeli myśli się przyszłościowo, to jest jak najbardziej ok. Chłodnica, porządna kapslownica stołowa, szklany balon na cichą. Uważam, że to bardzo przydatne przybory i to już przy pierwszych warkach.
Tak czy inaczej moją intencją było odesłanie kolegi marxx'a do działów browar.biz gdzie moim zdaniem najłatwiej zorientować się co zrobić na początek.
Comment
-
-
Tak czy siak , dzieki tej rozmowie wiem troche wiecej niz na poczatku, i o to chodzilo. Swoja droga, wole wydac 20$ wiecej i miec cos na zas niz kompletowac wszystko pojedynczo , bo jak na pewno sami wiecie by mnie to drozej kosztowalo niz w komplecie.
Art. przeczytalem, jest konkretny i poczatkujacy moze sie sporo dowiedziec. A jakie piwo uwarzyc jako pierwsze???
Comment
-
-
Jakie piwo?
teraz to już tylko górnej fermentacji, chyba, że masz piwniczkie gdzie jest 10-15st C.
Spróbuj jakieś Ale.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziChodziło mi o przenikanie jakichś szkodliwych związków do piwa. Alkohol może jakoś wpływać na ścianki PETa i coś tam z nich wypłukiwać. Przynajmniej tak mi się wydaje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Bylem na wykladzie pewnego pana z Scotish Craft Brewers ktory bardzo sie uparl na tradycyjne sposoby przechowywania piwa. Zatem idac brytyjska tradycja zaczal swoje piwa przechowywac w drewnianych beczkach. Niestety po kilku latach doszedl do wniosku ,ze piwo w drewnianyh beczkach nadaje sie do spozycia tylko prez 3 mc, pozniej zaczyna sie psuc."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi...ze piwo w drewnianyh beczkach nadaje sie do spozycia tylko prez 3 mc, pozniej zaczyna sie psuc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziTo nie jest prawda"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziNiestety tylko w Polsce. Wielokrotnie spotkalem sie z alkoholem pakowanym w PET. Nie tylko Brytyjskie cydry, Litewskie piwa, a nawet Finlandzka wodka bywa pakowana w plastikowe butelki.
Co do PETów to ostatnio zauważyłem, że po kilku(nastu) godzinach w samochodzie (nie wykluczam nasłonecznienia) woda z PETa dawała w smaku ostro plastikiem. Ja bym piwa nie zapetował, ale każdy robi jak uważa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZgoda, ale nadal się upieram, że to jest inny PET niż ten od wody mineralnej.
TZi
Comment
-
Comment