Kiedy zebrać drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oscarboj
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.03
    • 36

    Kiedy zebrać drożdże?

    wybacz Dembik że tak wcinam się w Twój wątek ale mam jeszcze jedno pytanko: jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać? wasze zdrowie
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
    jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać?
    szybko do wyparzonego słoika
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      szybko do wyparzonego słoika
      wyparzoną łyżką
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • oscarboj
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.03
        • 36

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        szybko do wyparzonego słoika
        szybko to znaczy kiedy bo spotkałem się z opinią że dopiero po jakiś 3-4 dniach burzliwej że niby wcześniej to jakieś trefne będą (tak tylko słyszałem )

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          No tak, muszą się zebrać odpowiednie ilosci na powierzchni. Ja zbieram dzien przed zlewaniem na cichacza.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
            wybacz Dembik że tak wcinam się w Twój wątek ale...
            bardzo proszę zakładać osobne wątki dla odrębnych zgadnień O ILE dyskusji na dany temat nie prowadzono wcześniej.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
              szybko to znaczy kiedy bo spotkałem się z opinią że dopiero po jakiś 3-4 dniach burzliwej że niby wcześniej to jakieś trefne będą (tak tylko słyszałem )
              Drożdże zbierz PO wcześniejszym kilkukrotnym zebraniu piany z fermentora. Inaczej będziesz miał gęstwę zanieczyszczoną substancjami z chmielu itd.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
                pytanko: jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać? wasze zdrowie
                To zależy jak długo chcesz je trzymać.Jeśli chcesz użyć od razu to można je zbierać kiedy bądż i skąd bądż ale czystym wyparzonym sprzętem Jeśli zamierzasz je dłużej trzymać to zbieraj to co zostanie na dnie po cichej.To że są górnej fermentacj nie oznacza,że na dnie ich nie znajdziesz.Będą tam i to w bardzo dobrej kondycji.Twoje
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  To że są górnej fermentacj nie oznacza,że na dnie ich nie znajdziesz.Będą tam i to w bardzo dobrej kondycji.Twoje
                  Chyba, że są tak "rasowe" jak 3068. U mnie na dnie praktycznie nie było tych drożdży.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Chyba, że są tak "rasowe" jak 3068. U mnie na dnie praktycznie nie było tych drożdży.
                    To zależy od tego na ile sklarowane piwo poszło na cichą.Jak po tygodniowej burzliwej zlejesz na cichą to dosyć drożdży będzie na dnie a jak będziesz długą burzliwą stosował to wiadomo że ich nie będzi bo skąd mają się wziąć???
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                      Drożdże zbierz PO wcześniejszym kilkukrotnym zebraniu piany z fermentora. Inaczej będziesz miał gęstwę zanieczyszczoną substancjami z chmielu itd.
                      Piany z piwa się nie zdejmuje. W pianie zawarte są substancje odpowiedzialne za dobrą pienistość gotowego piwa. Dokładne ich zebranie skutkuje pogorszeniem jakości piany.

                      Jak już ktoś chce grzebać w piwie podczas fermentacji burzliwej, to powinien usuwać ciemne, gliniaste naloty, i to drugiego - trzeciego dnia fermentacji, unikając zbierania piany. Zazwyczaj gromadzą się w jednym miejscu oraz przylegają do ścianek wiadra.

                      Większość drożdży górnej i dolnej fermentacji zbiera się na dnie. Tylko nieliczne rasy drożdży pływają na pianie (i to zazwyczaj w przypadku piwa o wysokim blg). Przyjmują wtedy postać ciągliwej, różowo - beżowej masy. W przypadku niezebrania ich, potrafią się położyć na dole. Natomiast zbieranie niektórych (np. Wyeast 3787) jest konieczne, bo potrafią utworzyć tak gęstą pokrywę, że gaz nie ma którędy uciekać i podnosi oraz wypycha drożdże z wiadra.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        W przypadku niezebrania ich, potrafią się położyć na dole. Natomiast zbieranie niektórych (np. Wyeast 3787) jest konieczne, bo potrafią utworzyć tak gęstą pokrywę, że gaz nie ma którędy uciekać i podnosi oraz wypycha drożdże z wiadra.
                        Nie wiem jak u innych, u mnie tak się właśnie dzieje w przypadku Weyeastów 3068.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Piany z piwa się nie zdejmuje. W pianie zawarte są substancje odpowiedzialne za dobrą pienistość gotowego piwa. Dokładne ich zebranie skutkuje pogorszeniem jakości piany.
                          Jasne, po prostu słowo "piana" brzmi bardziej obrazowo niż "deka".

                          Comment

                          • oscarboj
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.03
                            • 36

                            #14
                            dzięki wszystkim za dobre rady, spróbuje zebrac coś po tygodniu burzliwej (wcześniej niestety nie mam możliwości) zobaczymy co z tego wyniknie...

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Po tygodniu burz.iwej nie będziesz miał co zbierać. Piany już nie będzie, a drożdże będą wygodnie spoczywały na dnie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X