wybacz Dembik że tak wcinam się w Twój wątek ale mam jeszcze jedno pytanko: jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać? wasze zdrowie
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
szybko to znaczy kiedy bo spotkałem się z opinią że dopiero po jakiś 3-4 dniach burzliwej że niby wcześniej to jakieś trefne będą (tak tylko słyszałem )
No tak, muszą się zebrać odpowiednie ilosci na powierzchni. Ja zbieram dzien przed zlewaniem na cichacza.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
szybko to znaczy kiedy bo spotkałem się z opinią że dopiero po jakiś 3-4 dniach burzliwej że niby wcześniej to jakieś trefne będą (tak tylko słyszałem )
Drożdże zbierz PO wcześniejszym kilkukrotnym zebraniu piany z fermentora. Inaczej będziesz miał gęstwę zanieczyszczoną substancjami z chmielu itd.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
pytanko: jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać? wasze zdrowie
To zależy jak długo chcesz je trzymać.Jeśli chcesz użyć od razu to można je zbierać kiedy bądż i skąd bądż ale czystym wyparzonym sprzętem Jeśli zamierzasz je dłużej trzymać to zbieraj to co zostanie na dnie po cichej.To że są górnej fermentacj nie oznacza,że na dnie ich nie znajdziesz.Będą tam i to w bardzo dobrej kondycji.Twoje
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Chyba, że są tak "rasowe" jak 3068. U mnie na dnie praktycznie nie było tych drożdży.
To zależy od tego na ile sklarowane piwo poszło na cichą.Jak po tygodniowej burzliwej zlejesz na cichą to dosyć drożdży będzie na dnie a jak będziesz długą burzliwą stosował to wiadomo że ich nie będzi bo skąd mają się wziąć???
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Drożdże zbierz PO wcześniejszym kilkukrotnym zebraniu piany z fermentora. Inaczej będziesz miał gęstwę zanieczyszczoną substancjami z chmielu itd.
Piany z piwa się nie zdejmuje. W pianie zawarte są substancje odpowiedzialne za dobrą pienistość gotowego piwa. Dokładne ich zebranie skutkuje pogorszeniem jakości piany.
Jak już ktoś chce grzebać w piwie podczas fermentacji burzliwej, to powinien usuwać ciemne, gliniaste naloty, i to drugiego - trzeciego dnia fermentacji, unikając zbierania piany. Zazwyczaj gromadzą się w jednym miejscu oraz przylegają do ścianek wiadra.
Większość drożdży górnej i dolnej fermentacji zbiera się na dnie. Tylko nieliczne rasy drożdży pływają na pianie (i to zazwyczaj w przypadku piwa o wysokim blg). Przyjmują wtedy postać ciągliwej, różowo - beżowej masy. W przypadku niezebrania ich, potrafią się położyć na dole. Natomiast zbieranie niektórych (np. Wyeast 3787) jest konieczne, bo potrafią utworzyć tak gęstą pokrywę, że gaz nie ma którędy uciekać i podnosi oraz wypycha drożdże z wiadra.
W przypadku niezebrania ich, potrafią się położyć na dole. Natomiast zbieranie niektórych (np. Wyeast 3787) jest konieczne, bo potrafią utworzyć tak gęstą pokrywę, że gaz nie ma którędy uciekać i podnosi oraz wypycha drożdże z wiadra.
Nie wiem jak u innych, u mnie tak się właśnie dzieje w przypadku Weyeastów 3068.
Piany z piwa się nie zdejmuje. W pianie zawarte są substancje odpowiedzialne za dobrą pienistość gotowego piwa. Dokładne ich zebranie skutkuje pogorszeniem jakości piany.
Jasne, po prostu słowo "piana" brzmi bardziej obrazowo niż "deka".
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Comment