wybacz Dembik że tak wcinam się w Twój wątek ale mam jeszcze jedno pytanko: jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać? wasze zdrowie
Kiedy zebrać drożdże?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksszybko do wyparzonego słoikaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No tak, muszą się zebrać odpowiednie ilosci na powierzchni. Ja zbieram dzien przed zlewaniem na cichacza.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarbojwybacz Dembik że tak wcinam się w Twój wątek ale...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarbojszybko to znaczy kiedy bo spotkałem się z opinią że dopiero po jakiś 3-4 dniach burzliwej że niby wcześniej to jakieś trefne będą (tak tylko słyszałem )
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarbojpytanko: jak zebrać drożdże górnej fermentacji tak aby je można było jeszcze wykorzytać? wasze zdrowie"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangelTo że są górnej fermentacj nie oznacza,że na dnie ich nie znajdziesz.Będą tam i to w bardzo dobrej kondycji.TwojePozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekChyba, że są tak "rasowe" jak 3068. U mnie na dnie praktycznie nie było tych drożdży."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoDrożdże zbierz PO wcześniejszym kilkukrotnym zebraniu piany z fermentora. Inaczej będziesz miał gęstwę zanieczyszczoną substancjami z chmielu itd.
Jak już ktoś chce grzebać w piwie podczas fermentacji burzliwej, to powinien usuwać ciemne, gliniaste naloty, i to drugiego - trzeciego dnia fermentacji, unikając zbierania piany. Zazwyczaj gromadzą się w jednym miejscu oraz przylegają do ścianek wiadra.
Większość drożdży górnej i dolnej fermentacji zbiera się na dnie. Tylko nieliczne rasy drożdży pływają na pianie (i to zazwyczaj w przypadku piwa o wysokim blg). Przyjmują wtedy postać ciągliwej, różowo - beżowej masy. W przypadku niezebrania ich, potrafią się położyć na dole. Natomiast zbieranie niektórych (np. Wyeast 3787) jest konieczne, bo potrafią utworzyć tak gęstą pokrywę, że gaz nie ma którędy uciekać i podnosi oraz wypycha drożdże z wiadra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuW przypadku niezebrania ich, potrafią się położyć na dole. Natomiast zbieranie niektórych (np. Wyeast 3787) jest konieczne, bo potrafią utworzyć tak gęstą pokrywę, że gaz nie ma którędy uciekać i podnosi oraz wypycha drożdże z wiadra.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPiany z piwa się nie zdejmuje. W pianie zawarte są substancje odpowiedzialne za dobrą pienistość gotowego piwa. Dokładne ich zebranie skutkuje pogorszeniem jakości piany.
Comment
-
Comment