Kiedy zebrać drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #16
    Najwygodniej zebrać drożdże z dna przy przelewaniu na cichą, wykorzystując pojemnik na siuśki do analiz lekarskich. Jest sterylny i kosztuje jakieś grosze w aptece.

    Comment

    • Madar50
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.04
      • 95

      #17
      To jeszcze ja się podepnę pod ten wątek.
      Ile trzeba tej gęstwy na jedną 20-25 litrową warkę?. U mnie po brzliwej jest tego około litra, a po cichej około 150 ml. Którą dawać i ile? Gęstwę przetrzymuję nie dłużej jak tydzień. Jest dwie warstwy, trzeciej nie mogę się dopatrzeć. Górną wywalam, beżowy kremik daję do uwarzonego piwka. Dotychczas dawałem całość po burzliwej. Czy robię dobrze?

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy robię dobrze?
        Zasadniczo nie ma potrzeby dawać tak dużo drożdży. Do górnej fermentacji wystarczy 100 ml dobrych, gęstych drożdży. Przy dolnej fermentacji możesz dodać więcej drożdży (szczególnie gdy dodajesz to brzeczki w temp. 10 st. C).

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #19
          Więc, jak dam 5 dużych łyżek kremiku ze środka, to wystarczy. I jeszcze jedno. Ile razy mogę wykorzystywać gęstwę, począwszy od drożdży suchych, z paczuszki?

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            pięć łyżek może być za dużo. Też mniej więcej tyle dałem i piana wyszła z fermentora.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
              Więc, jak dam 5 dużych łyżek kremiku ze środka, to wystarczy. I jeszcze jedno. Ile razy mogę wykorzystywać gęstwę, począwszy od drożdży suchych, z paczuszki?
              Drożdży dolnej fermentacji ja polecam używać do kilku razy, a górnej to kilkanaście albo i więcej

              Comment

              • Madar50
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.04
                • 95

                #22
                Jako pewniak, przyjmuję 15 razy i zmiana. Naturalnie górna fermentacja.

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  pięć łyżek może być za dużo. Też mniej więcej tyle dałem i piana wyszła z fermentora.
                  Ja robiłem eksperymenty dając bardzo dużo drożdży - np. zadając do bezpośrednio fementora z drożdżami po cichej albo burzliwej, fermentacja szła szybko i sprawnie. Teraz czekam na efekty smakowe.

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
                    I jeszcze jedno. Ile razy mogę wykorzystywać gęstwę, począwszy od drożdży suchych, z paczuszki?
                    Z kronikarskiego obowiązku napiszę, że orodoksyjnie rzecz ujmując drożdży suchych nie należy wykorzystywać powtórnie ani razu, ze względu na wiekszą zawartość zanieczyszczeń.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z kronikarskiego obowiązku napiszę, że orodoksyjnie rzecz ujmując drożdży suchych nie należy wykorzystywać powtórnie ani razu, ze względu na wiekszą zawartość zanieczyszczeń.
                      Mniej ortodoksyjnie: dolniaki z "suszki" można IMO odzyskiwać z większym powodzeniem.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X