Najwygodniej zebrać drożdże z dna przy przelewaniu na cichą, wykorzystując pojemnik na siuśki do analiz lekarskich. Jest sterylny i kosztuje jakieś grosze w aptece.
Kiedy zebrać drożdże?
Collapse
X
-
To jeszcze ja się podepnę pod ten wątek.
Ile trzeba tej gęstwy na jedną 20-25 litrową warkę?. U mnie po brzliwej jest tego około litra, a po cichej około 150 ml. Którą dawać i ile? Gęstwę przetrzymuję nie dłużej jak tydzień. Jest dwie warstwy, trzeciej nie mogę się dopatrzeć. Górną wywalam, beżowy kremik daję do uwarzonego piwka. Dotychczas dawałem całość po burzliwej. Czy robię dobrze?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziCzy robię dobrze?
Comment
-
-
pięć łyżek może być za dużo. Też mniej więcej tyle dałem i piana wyszła z fermentora.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziWięc, jak dam 5 dużych łyżek kremiku ze środka, to wystarczy. I jeszcze jedno. Ile razy mogę wykorzystywać gęstwę, począwszy od drożdży suchych, z paczuszki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzipięć łyżek może być za dużo. Też mniej więcej tyle dałem i piana wyszła z fermentora.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedziI jeszcze jedno. Ile razy mogę wykorzystywać gęstwę, począwszy od drożdży suchych, z paczuszki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziZ kronikarskiego obowiązku napiszę, że orodoksyjnie rzecz ujmując drożdży suchych nie należy wykorzystywać powtórnie ani razu, ze względu na wiekszą zawartość zanieczyszczeń.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment