Najwygodniej zebrać drożdże z dna przy przelewaniu na cichą, wykorzystując pojemnik na siuśki do analiz lekarskich. Jest sterylny i kosztuje jakieś grosze w aptece.
Kiedy zebrać drożdże?
Collapse
X
-
To jeszcze ja się podepnę pod ten wątek.
Ile trzeba tej gęstwy na jedną 20-25 litrową warkę?. U mnie po brzliwej jest tego około litra, a po cichej około 150 ml. Którą dawać i ile? Gęstwę przetrzymuję nie dłużej jak tydzień. Jest dwie warstwy, trzeciej nie mogę się dopatrzeć. Górną wywalam, beżowy kremik daję do uwarzonego piwka. Dotychczas dawałem całość po burzliwej. Czy robię dobrze?Comment
-
Comment
-
pięć łyżek może być za dużo. Też mniej więcej tyle dałem i piana wyszła z fermentora.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Ja robiłem eksperymenty dając bardzo dużo drożdży - np. zadając do bezpośrednio fementora z drożdżami po cichej albo burzliwej, fermentacja szła szybko i sprawnie. Teraz czekam na efekty smakowe.Comment
-
Z kronikarskiego obowiązku napiszę, że orodoksyjnie rzecz ujmując drożdży suchych nie należy wykorzystywać powtórnie ani razu, ze względu na wiekszą zawartość zanieczyszczeń.Comment
-
Mniej ortodoksyjnie: dolniaki z "suszki" można IMO odzyskiwać z większym powodzeniem.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 - Loading...
- Koniec listy.
Comment