czy mogę już rozpocząć fermentacje cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dembik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 10

    czy mogę już rozpocząć fermentacje cichą?

    witam

    właśnie dzisiaj mija 7 dzień fermentacji burzliwej. piwko warzyłem z brewkita (to mój pierwszy raz)

    2 dnia blg wynosiło ok. 12 (pierwszego nie sprawdziłem bo nie wiedziałem jak działa areometr) :P dzisiaj, 7 dnia wynosi 5 blg. czy mogę już część przelać do butelek, a część pozostawić na fermentację cichą?


    dziękuję za odpowiedź
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
    witam

    właśnie dzisiaj mija 7 dzień fermentacji burzliwej. piwko warzyłem z brewkita (to mój pierwszy raz)

    2 dnia blg wynosiło ok. 12 (pierwszego nie sprawdziłem bo nie wiedziałem jak działa areometr) :P dzisiaj, 7 dnia wynosi 5 blg. czy mogę już część przelać do butelek, a część pozostawić na fermentację cichą?


    dziękuję za odpowiedź
    Pominięcie fermentacji cichej to nie jest dobry pomysł. Zobaczysz, że piwo przelane do butelek z pominięciem cichej fermentacji później dojrzeje a i z nagazowaniem trudniej trafić. Chyba, że to pszenica.

    Comment

    • dembik
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 10

      #3
      no ok, ale czy mogę już zacząć cokolwiek jeżeli po 7 dnaich blg wynosi 5 ?

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4
        Możesz.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • dembik
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 10

          #5
          mam jeszcze jedno pytanie. czy ktoś mógłby mi napisać jakieś wskazówki do fermentacji cichej? oprócz tego że ma być podobna temperatura, to fermentor ma być szczelnie zamknięrty przez całe 2 tygodnie? jak mogę zaobserwować że już jest koniec fermentacji? czy na górze ma być ta zakręcona rurka z wodą przegotowaną?

          dzieki

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Rurka się przyda. Potrzymaj 2 tygodnie i jak już nie będzie pracować zajrzyj powinno być klarowne. Potem przelej do fermentatora z kurkiem, dodaj glukozy i rozlej.

            Comment

            • dembik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.04
              • 10

              #7
              a ja teraz już mam w tej z kurkiem... może tak już zoistać?

              Comment

              • Qboland
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.04
                • 242

                #8
                Jak dodasz glukoze i zamieszasz to stracisz klarowność, przelej do fermentora z kurkiem daj glukoze zamieszaj i do butelek

                Comment

                Przetwarzanie...
                X