czy mogę już rozpocząć fermentacje cichą?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dembik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 10

czy mogę już rozpocząć fermentacje cichą?

witam

właśnie dzisiaj mija 7 dzień fermentacji burzliwej. piwko warzyłem z brewkita (to mój pierwszy raz)

2 dnia blg wynosiło ok. 12 (pierwszego nie sprawdziłem bo nie wiedziałem jak działa areometr) :P dzisiaj, 7 dnia wynosi 5 blg. czy mogę już część przelać do butelek, a część pozostawić na fermentację cichą?

dziękuję za odpowiedź
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dembik
    witam

właśnie dzisiaj mija 7 dzień fermentacji burzliwej. piwko warzyłem z brewkita (to mój pierwszy raz)

2 dnia blg wynosiło ok. 12 (pierwszego nie sprawdziłem bo nie wiedziałem jak działa areometr) :P dzisiaj, 7 dnia wynosi 5 blg. czy mogę już część przelać do butelek, a część pozostawić na fermentację cichą?

dziękuję za odpowiedź
    Pominięcie fermentacji cichej to nie jest dobry pomysł. Zobaczysz, że piwo przelane do butelek z pominięciem cichej fermentacji później dojrzeje a i z nagazowaniem trudniej trafić. Chyba, że to pszenica.

Comment

• dembik
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 10

no ok, ale czy mogę już zacząć cokolwiek jeżeli po 7 dnaich blg wynosi 5 ?

Comment

• dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

Możesz.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• dembik
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 10

mam jeszcze jedno pytanie. czy ktoś mógłby mi napisać jakieś wskazówki do fermentacji cichej? oprócz tego że ma być podobna temperatura, to fermentor ma być szczelnie zamknięrty przez całe 2 tygodnie? jak mogę zaobserwować że już jest koniec fermentacji? czy na górze ma być ta zakręcona rurka z wodą przegotowaną?

dzieki

Comment

• kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

Rurka się przyda. Potrzymaj 2 tygodnie i jak już nie będzie pracować zajrzyj powinno być klarowne. Potem przelej do fermentatora z kurkiem, dodaj glukozy i rozlej.

Comment

• dembik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.04
              • 10

a ja teraz już mam w tej z kurkiem... może tak już zoistać?

Comment

• Qboland
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.04
                • 242

Jak dodasz glukoze i zamieszasz to stracisz klarowność, przelej do fermentora z kurkiem daj glukoze zamieszaj i do butelek

Comment

Przetwarzanie...
                X