Oznaki refermentacji piwa w butelkach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jujojujo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 7

    Oznaki refermentacji piwa w butelkach

    Hej - mam pytanie Jest to moje pierwsze piwo, zatem pewne rzeczy są dla mnie niejasne. Mam już za sobą fermentację burzliwą i cichą, i wczoraj przelewałem piwo do butelek, dając wg. instrukcji płaską łyżeczkę glukozy na półlitrową butelkę. Po zakapslowaniu, po godzinie oczekiwałem jakichś efektów w butelce (jakieś bombelki, pianka czy coś), natomiast nie udało mi się stwierdzić ŻADNYCH oznak początku refermentacji, co mnie nieco martwi Czy to normalne zjawisko? Czy płaska łyżeczka glukozy na półlitrową butelkę to nie za mało do dobrego nagazowania piwa?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    za kilka tygodni powinno się nagazować. refermentacja w butelce nie jest widowiskowym procesem, więc mogę jedynie powiedzieć - cierpliwości

    co do ilości surowca do refermentacji - lepiej dać nieco mniej niż przesadzić.

    aha, no i lepiej przed rozlewem rozrobić cukier/glukozę w szklance przegotowanej wody i zmieszać z zielonym piwem TUŻ przed rozlewem, cukier będzie równomiernie rozprowadzony i sama akcja dużo prostsza i wygodniejsza niż osobne napełnianie butelek niepewną miarką.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #3
      W butelkach zauważysz jedynie osad drożdzy na dole, gdy już opadną.
      By stwierdzić czy piwo się nagazuje najlepiej rozlej jedno do peta (butelki plastikowej-tu masz wiele możliwości od 0,3l do 5l). Ja lałem do 1l i po tygodniu było wiadomo że się gazuje.
      Na ilość gazu wpływa ilość glukozy a jednak polecam Ci rozlew piwa po cichej fermentacji do kolejnego fermentora, gdzie już dodałeś glukoze rozpuszczoną w wodzie ( trochę przegotować, by nie było zakarzenia) i tak przelewać z cichej, a później do butelek - jak ładnie Art Ci podpowiedział. Później trzymaj w temp. 20st. przez 48h i powinno być zicher.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      Przetwarzanie...
      X