Jaki cukier do IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #1

    Jaki cukier do IPA

    W przepisie na IPA mam m.in. dodatek 0.2 kg cukru, jak się domyślam zwykłego.
    Ale mam tez w domu cukier kandyzowany brązowy i cukier trzcinowy, czy zastosowanie któregoś z nich nie byłoby lepsze? Oczywiście do warzenia, nie do refermentacji.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Stylowo prawidłowy jest cukier trzcinowy jasny, ale jak zastąpisz go białym zwykłym, to nic się nie stanie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2007-04-27, 20:45.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Stylowo prawidłowy jest cukier trzcinowy jasny, ale jak zastąpisz go białym zwykłym, to nic się nie stanie.
      Niestety, trzcinowy to mam akurat brązowy to chyba bardziej prawidłowy będzie biały zwykły ?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie. Pamiętaj, że dla Anglii podstawowym rodzajem cukru jest cukier trzcinowy, sprowadzany z Karaibów, więc każdy cukier, dodawany do piwa w stylu angielskim powinien być cukrem trzcinowym. Zresztą jest to dodatek tak nieznaczny (200 g na wiadro IPA), że nie poczujesz go w gotowym piwie.

        Ciemny trzcinowy powinien byćź dodawany do piw ciemnych, w większych ilościach potrafi dać wyraźne efekty smakowo - zapachowe, pochodzące z domieszek.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Pamiętaj, że dla Anglii podstawowym rodzajem cukru jest cukier trzcinowy, sprowadzany z Karaibów, więc każdy cukier, dodawany do piwa w stylu angielskim powinien być cukrem trzcinowym. Zresztą jest to dodatek tak nieznaczny (200 g na wiadro IPA), że nie poczujesz go w gotowym piwie.
          OK, to dodam trzcinowy. Faktycznie dodatek jest nieznaczący, ale miło czuć się zanurzonym w piwowarskiej tradycji

          Pozdrawiam

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
            Faktycznie dodatek jest nieznaczący, ale miło czuć się zanurzonym w piwowarskiej tradycji
            Ładnie powiedziane

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 23:57
            • dadek
              Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
              dadek
              Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
              2022-09-11, 21:58
            • Petitpierre
              23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
              Petitpierre
              Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
              2021-07-24, 09:50
            • darekd
              Boundary, Gift
              darekd
              Imperialny stout z Belfastu

              https://boundarybrewing.coop/

              8,5% alk.

              Aromat - początkowo wyraźna słodowa paloność z kawą, melasa, trochę alkohol z żywą, trochę cierpką jeżynowa/winna nuta
              Piana - dość wysoka, dość szybko opada do trwałej koronki...
              2020-12-02, 23:25
            • darekd
              Nepomucen, Nepo No Title
              darekd
              Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

              Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

              24,5% ekstr.
              10,5% alk.

              Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
              2024-11-29, 01:44
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...