Jaki cukier do IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Jaki cukier do IPA

    W przepisie na IPA mam m.in. dodatek 0.2 kg cukru, jak się domyślam zwykłego.
    Ale mam tez w domu cukier kandyzowany brązowy i cukier trzcinowy, czy zastosowanie któregoś z nich nie byłoby lepsze? Oczywiście do warzenia, nie do refermentacji.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Stylowo prawidłowy jest cukier trzcinowy jasny, ale jak zastąpisz go białym zwykłym, to nic się nie stanie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2007-04-27, 19:45.

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Stylowo prawidłowy jest cukier trzcinowy jasny, ale jak zastąpisz go białym zwykłym, to nic się nie stanie.
      Niestety, trzcinowy to mam akurat brązowy to chyba bardziej prawidłowy będzie biały zwykły ?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie. Pamiętaj, że dla Anglii podstawowym rodzajem cukru jest cukier trzcinowy, sprowadzany z Karaibów, więc każdy cukier, dodawany do piwa w stylu angielskim powinien być cukrem trzcinowym. Zresztą jest to dodatek tak nieznaczny (200 g na wiadro IPA), że nie poczujesz go w gotowym piwie.

        Ciemny trzcinowy powinien byćź dodawany do piw ciemnych, w większych ilościach potrafi dać wyraźne efekty smakowo - zapachowe, pochodzące z domieszek.

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Pamiętaj, że dla Anglii podstawowym rodzajem cukru jest cukier trzcinowy, sprowadzany z Karaibów, więc każdy cukier, dodawany do piwa w stylu angielskim powinien być cukrem trzcinowym. Zresztą jest to dodatek tak nieznaczny (200 g na wiadro IPA), że nie poczujesz go w gotowym piwie.
          OK, to dodam trzcinowy. Faktycznie dodatek jest nieznaczący, ale miło czuć się zanurzonym w piwowarskiej tradycji

          Pozdrawiam

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
            Faktycznie dodatek jest nieznaczący, ale miło czuć się zanurzonym w piwowarskiej tradycji
            Ładnie powiedziane

            Comment

            Przetwarzanie...
            X